www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Inlichtingendiensten grijpen de crisis in de Oekraïne aan om hun bevoegdheden uit te breiden. De Volkskrant geeft aan een geheim wetsvoorstel te hebben gezien waar uit blijkt dat de AIVD en de MIVD meer ruimte en bevoegdheden krijgen voor internettoezicht.  De diensten mogen dan grootschaliger en ongerichter internet aftappen en krijgen minder bemoeienis van toezichthouder TIB.

De landelijke actiedag van Giro555 voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne heeft gisteren 106,2 miljoen euro opgebracht. DJ’s brachten de actie via diverse radiostations onder de aandacht en SBS, RTL en de NPO brachten het gezamenlijke programma Samen in Actie voor Oekraïne. Tijdens de actiedag werd 85 miljoen euro opgehaald. Minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking legde namens het kabinet nog eens 15 miljoen euro bij.

In de Helmstedter Nachrichten is te lezen dat een alliantie die opgericht is door AfD-Europarlementariër Cristina Anderson en de Roemeense christendemocraat Christian-Vasile Terges en 34 andere Europarlementariërs (AfD, EPP, FPÖ, Groenen en linkse partijen) oproept tot volledige openbaarmaking van informatie over de contracten van de EU-Commissie met fabrikanten van vaccins tegen Covid-19 en het aftreden van EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Zij wordt ervan beschuldigd deel te nemen aan een “gigantische wetenschappelijke fraude in verband met Covid 19.”

Europese gasprijzen hebben gisteren een nieuw record bereikt. Energiekosten stegen met meer dan 40% ondanks een constante aanvoer uit Rusland. Gas kostte voor het eerst in de geschiedenis meer dan $ 3.600 per 1.000 kubieke meter.

De politie van het Capitool in Washington DC heeft de noodtoestand afgekondigd in verband met het protest van truckers van het People’s Convoy in het District of Columbia. De hoeveelheid vrachtwagens is enorm, het konvooi werd uit alle hoeken van het land ondersteund en was bij aankomst al 70 mijl lang. Er sluiten zich nog dagelijks nieuws groepen vrachtwagens vanuit het hele land bij aan.

Koningin Elizabeth had gisteren de Canadese premier Justin Trudeau op audiëntie in Windsor Castle.

Rusland is begonnen met actieve voorbereidingen om zich af te sluiten van het wereldwijde internet. Uiterlijk op 11 maart moeten alle servers en domeinen zijn overgebracht naar de Russische zone. Alle Russische bedrijven is aangeraden om een domeinnaam te kiezen die eindigt op .ru en te kiezen voor een Russische server.

De regio’s Queensland en New South Wales in Australië zijn getroffen door noodweer. Door de hevige regenval kampt het land met overstromingen. Tienduizenden mensen hebben hun huis al moeten verlaten. Achttien mensen zijn omgekomen. Ander nieuws dat uit Australië komt is dat de commissaris van politie, Grant Stevens, aangekondigd heeft dat de politie in Zuid-Australië heeft besloten om de vaccinatierichtlijn voor politiepersoneel in te trekken. Daardoor kunnen functionarissen en werknemers zonder beperkingen naar hun werkplek terugkeren. Mogelijk zet dit besluit ook de deur open voor andere politiekorpsen in het land.

En dan het weer. De komende dagen staat de zon op het programma. De ochtend is nog begonnen met vorst, maar door de zon stijgt de temperatuur vanmiddag naar een graad of tien, elf. Er waait een matige tot stevige zuidoostenwind, waardoor de gevoelstemperatuur lager ligt. Komende nacht gaat het op de meeste plaatsen nog vriezen, maar tot en met vrijdag zien we veelal zon en temperaturen in de dubbele cijfers.