www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Vandaag vinden in de Verenigde Staten de tussentijdse verkiezingen plaats ofwel de Midterms. Deze verkiezingen zijn halverwege het ambtstermijn van de huidige president. De verkiezingen kunnen grote gevolgen hebben voor individuele Congresleden, wier baan op het spel staat. Maar belangrijker is de controle over elke kamer van het Congres, want dat kan verschuiven. En de Partij die het Huis of de Senaat controleert, bepaalt wat het Congres in overweging neemt en in hoeverre de partijwetgevers met het Witte Huis willen samenwerken om wetten aan te nemen. Op dit moment hebben democraten beide partijen in handen. US Elections Project maakte gisteren bekend dat er al 40 miljoen vroege stemmen uitgebracht waren en op basis daarvan is de verwachting dat de Republikeinen de meerderheid in het Huis zullen veroveren. In veertien staten zijn cybersecurity-eenheden van de Nationale Garde geactiveerd.

Elon Musk dringt er bij onafhankelijke kiezers op aan om op de Republikeinen te stemmen om de macht van het Congres in evenwicht te brengen. De linkse partijen veroordelen Musk omdat hij zich schuldig zou maken aan verkiezingsbemoeienis. Op Twitter hebben duizenden democraten doodsbedreigingen richting Elon Musk geuit.

Woordvoerster Maria Zakharova van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat Moskou gealarmeerd is door de verergering van de situatie rond Kosovo. Westerse landen duwen de situatie in de richting van een direct conflict, zonder actie te ondernemen om een einde te maken aan de provocaties van de radicale Kosovaarse Albanezen. Eerder kondigde de Servische minister van Defensie aan dat hij het Servische leger in de hoogste staat van paraatheid heeft staan vanwege de situatie in het gedeeltelijk erkende Kosovo.

Het Algerijns ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat het land een formeel verzoek heeft ingediend om lid te worden van de BRICS. BRICS verenigt Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Een aantal andere landen wil ook toetreden tot het economische blok, waaronder Argentinië en Iran. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat nog meer landen “op de deur kloppen”:  dat zijn Indonesië, Turkije, Saudi-Arabië en Egypte. Het blok van toonaangevende ontwikkelingslanden blijft zijn economische en politieke invloed uitbreiden.

Economie

Vietnamese benzinestations beginnen te sluiten door grootschalige tekorten. Tankstations in Ho Chi Minh City, de stad die bekend staat als de economische motor van Vietnam, worden gedwongen hun activiteiten te staken vanwege tekorten aan brandstof.

Meer dan 120 leiders en ambtenaren zijn bijeengekomen voor de VN-klimaattop in Sharm el-Sheik in Egypte. De conferentie moet ‘concrete actie’ opleveren. Premier Rutte neemt namens Nederland deel aan een bijeenkomst over ‘waarschuwingssystemen voor klimaatgerelateerde rampen’. Ook zal hij een intentieverklaring met Oman tekenen over groene waterstof. Andere bestuurders waaronder de ministers Kaag, Harbers, Jetten en Schreinemacher en staatssecretaris Heijnen vliegen ook nog naar Egyptische badplaats om een deel van de klimaattop bij te wonen. De secretaris-generaal van de VN beweert dat “we op een snelweg naar de klimaathel zitten met onze voet nog op het gaspedaal”. Hij riep ook op tot “internationale solidariteit” nu de wereldleiders tijdens de COP27 in Egypte worden aangespoord tot “snellere, gedurfdere klimaatmaatregelen”.

Weer

En dan het weer. Een stevige zuidenwind blaast vandaag zachte lucht naar ons land, daardoor krijgen we een middagtemperatuur die uitkomt rond de veertien graden in het noorden en mogelijk 17 graden in het zuiden van het land. Vanavond is er kans op een bui in de kustgebieden, waarbij ook onweer en zware windstoten tot de mogelijkheden behoren.