www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

In Trouw staat te lezen dat de nieuwe coronawet waaraan door het kabinet gewerkt wordt en die men na de zomer in wil voeren voor twijfel en felle kritiek zorgt. Toen de Eerste Kamer in mei van dit jaar een verlenging van de tijdelijke coronawet verwierp, verviel de juridische grondslag voor het kabinet om coronamaatregelen op te leggen. Dat maakte dat de overheid meer vaart ging zetten achter de ontwikkeling van de nieuwe coronawet, die onderdeel moet gaan worden van de bestaande Wet publieke gezondheid. Het Genootschap van Burgemeesters, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Veiligheidsberaad lieten weten dat de nieuwe wet onduidelijkheid veroorzaakt. Als de wet door de Raad van State goedgekeurd wordt, dan gaat het na de zomer naar de Tweede en Eerste Kamer.

De Volkskrant meldt dat de eerste twee kinderen van door de toeslagenaffaire gedupeerde ouders thuis zijn na bemiddeling van een Ondersteuningsteam. Dat team biedt sinds begin april hulp aan toeslagenouders van uit huis geplaatste kinderen. In het team werken dertig procesbegeleiders die 140 ouders bijstaan. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat zeker 1675 kinderen van toeslagenouders uit huis zijn geplaatst.

Sergej Lavrov zal de Russische delegatie naar de Algemene Vergadering van de VN in september leiden. Vladimir Poetin zal niet naar de Algemene Vergadering van de VN in september gaan en is niet van plan er het woord te voeren.

In de Financial Times staat te lezen dat de Europese Unie de invoering van sancties tegen Turkije bespreekt vanwege de toenadering van het land tot Rusland. Verscheidene westerse functionarissen vertelden de krant dat ze bezorgd waren over de belofte van de leiders van Turkije en Rusland om de samenwerking op het gebied van handel en energie uit te breiden na hun ontmoeting in Sotsji. De EU heeft nog geen besprekingen over deze kwestie gevoerd. Zij zeggen dat de officiële beslissing van de Europese Unie over sancties tegen Turkije een uitdaging zal zijn, gezien de meningsverschillen over deze kwestie binnen het blok.

Terwijl de premier van Polen de Europese Unie oproept om het unanimiteitsbeleid te steunen, zegt Jaroslaw Kaczynski: Polen hebben geen reden om hun verplichtingen jegens de Europese Unie na te komen. Allemaal omdat, volgens het hoofd van de regerende partij Wet en Rechtvaardigheid, de Europese Commissie overeenkomsten met de Poolse regering heeft geschonden en “het tijd is om conclusies te trekken”. De verklaring van de voormalige vice-premier betreft natuurlijk het langdurige dispuut met de Europese Commissie over de toewijzing van middelen aan Polen. Volgens Kaczynski is er een “Duits-Russisch plan om Europa te regeren” en werkt de oppositie onder leiding van Donald Tusk aan “buitenlandse orders” om “Polen tot slaaf te maken”. En het feit dat de EC op geen enkele manier de aan Warschau verschuldigde fondsen zal overmaken, maakt ook deel uit van dit plan. De aanspraken van de EC op het Poolse rechtssysteem passen in dezelfde retoriek: op deze manier kan het worden gezien als een poging om de soevereiniteit en onafhankelijkheid van het land in te perken. Over het algemeen roept de regerende coalitie steeds vaker op tot reorganisatie van de Europese Unie en kritiek in haar richting. Waarschijnlijk zal de regerende vleugel (in ieder geval de partij van Kaczynski) in de nabije toekomst een hardere houding aannemen ten opzichte van de EU.

Het Finse ministerie van Defensie heeft gemeld dat het land deel zal nemen aan de training van het Oekraïense leger in het Verenigd Koninkrijk. Ongeveer 20 militaire instructeurs zullen voor deze doeleinden naar het Verenigd Koninkrijk worden gezonden. Het doel van het programma is dit jaar een militaire basisopleiding te geven aan 10.000 burgers van Oekraïne, die in staat zullen zijn de gelederen van de strijdkrachten van Oekraïne te versterken. Het idee voor het trainingsprogramma komt van het Verenigd Koninkrijk, dat heeft aangeboden zich aan te sluiten bij andere landen die deel uitmaken van de door Londen geleide Joint Expeditionary Force (JEF). Naast Finland zijn dat Denemarken, IJsland, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Zweden en Estland. Eerder kondigde Zweden aan zich bij het programma te willen aansluiten, het zal 120 instructeurs van de strijdkrachten van het koninkrijk sturen.

De gezondheid van de 96-jarige Britse koningin blijft kwetsbaar. Haar traditionele welkom op Balmoral Castle werd geschrapt en vervangen door een klein privé evenement. De vorstin arriveerde eind juli op Balmoral en was tot enkele dagen geleden van plan het evenement bij te wonen. Maar het evenement werd afgelast en vervangen door de kleinere bijeenkomst.

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat de aanvallen van het Oekraïense leger op de kerncentrale van Zaporozhye, Zuid-Oekraïne, resulteerden in een stroomstoot waardoor schade ontstond aan de elektriciteitsleiding die de regio’s Zaporozhye en Kherson, van stroom voorziet. Het ministerie spreekt van een daad van nucleair terrorisme en een poging om een humanitaire ramp te creëren. De Oekraïense eenheden van de 44e Artilleriebrigade beschoten de kerncentrale Zaporozhye vanuit de buurt van Marganets, aan de overkant van het Kakhovka-reservoir. Daarbij beschadigde de hoogspanningslijn Kakhovskaya, die elektriciteit leverde aan de regio’s Zaporozhye en Cherson. Er deed zich een stroomstoot voor bij de kerncentrale van Zaporozhye, waardoor rook ontstond in de open schakelapparatuur van de fabriek. Het veiligheidssysteem werd ook geactiveerd, waardoor de stroomtoevoer werd afgesloten. De capaciteit van Units 5 en 6 werd door installatietechnici teruggebracht tot 500 MW om verstoring van de kerncentrale te voorkomen.

San Diego Unified School District zal kinderen leren dat heteroseksualiteit onderdrukkend is en “Genderqueer,” en “Non-Binary” identiteiten promoten. Het district heeft aangegeven dat het de kinderen het volgende gaat onderwijzen: blanke Europeanen creëerden een “gender binaire” “man” & “vrouw” die “trans, niet-binaire, intersekse, & gender-non-conforme mensen onderdrukt.” Gender binary heeft geresulteerd in een systeem van heteronormativiteit en cisgender privilege. De ‘oplossing’ voor het ontmantelen van ‘heteronormativiteit’ is het elimineren van ‘gendertaal en het promoten van synthetische seksuele identiteiten zoals ’transgender’, ‘genderqueer’, ‘non-binair’, ‘panseksueel’, ‘aseksueel’ en ’twee-spiritueel’. Leraren zullen kinderen foto’s laten zien van vrouwen met baarden en jongens in jurken. Daarnaast zal meisjes geleerd worden dat ze een penis kunnen hebben en jongens leren dat ze een vagina kunnen hebben. Daarnaast staat in het leerplan van het district dat leerkrachten porno mogen bespreken met de kinderen.

Voormalig Nickelodeon-ster Jennette McCurdy, die onder andere bekend werd door haar rol als Sam Puchett in iCarly, heeft in een interview verteld dat haar $300.000 zwijggeld werd geboden om niet te praten over de topman van het bedrijf. McCurdy beweert dat haar tijd bij het netwerk gepaard ging met een gewelddadige relatie met haar baas. De actrice sprak openhartig over haar worstelingen gedurende deze tijd. Ze onthulde dat ze aan boulimia leed en dat ze gedwongen was om een relatie met haar baas te doorstaan omwille van haar carrière. Hij zou haar alcohol hebben gegeven terwijl ze minderjarig was en massages hebben opgedrongen die ongewenst en onwelkom waren.

De rijkste voetbalclub van Duitsland, Bundesliga-kampioen Bayern, voert een middelenbesparende regeling in het stadion van München in. Zoals gemeld door de Duitse media, zal Bayern plotseling een aantal beperkingen invoeren, die zullen worden erkend als een besparing van middelen bij het beveiligen van de Allianz Arena. Ten eerste zal de rode buitenverlichting na zonsondergang nog maar drie uur branden – in plaats van zes uur, zoals voorheen. Ten tweede zal de gasverwarming van het grasveld worden vervangen door luchtwarmtepompen, en zal de elektriciteit worden geleverd door zonnepanelen die in de arena zijn geïnstalleerd. Ten derde zal het vermogen van de ventilatie en de airconditioning in het hele stadion worden verminderd. Ten slotte zullen alle toiletten alleen nog maar koud water gebruiken.

Economie

De elektrische autofabrikant Lucid had de afgelopen drie maanden twee keer te maken batterijbranden in hun productiefaciliteit Casa Grande in Arizona. De branden ontstonden toen Lucid de productie in de fabriek aan het opvoeren was. De elektrisch autofabrikant verlaagde deze week zijn productievooruitzichten met 50% en verwees daarbij naar verstoringen in de toeleveringsketen en “logistieke uitdagingen”. De aandelen van het bedrijf daalden ongeveer 13% in de premarket handel nadat het de productieverlaging aankondigde.

Het belangrijkste uit de verklaring van het persbureau van de Russische buitenlandse inlichtingendienst: Polen bereidt zich voor om controle te vestigen op de meest veelbelovende sectoren van de Oekraïense economie. De Oekraïense autoriteiten zijn in feite al begonnen met de verkoop van hun sectoren van de economie aan Polen. Poolse bedrijven kopen tegen lage prijzen graan uit Oekraïne, waardoor Oekraïense bedrijven tot een faillissement worden veroordeeld.

Zweden heeft winst gemaakt door goedkope Noorse elektriciteit op te kopen in het noorden van Noorwegen en deze vervolgens terug te exporteren naar het zuiden van Noorwegen, waar de prijzen hoger liggen. Dit is gebeurd omdat energie altijd naar de zuidelijke regio’s van Noorwegen wordt geëxporteerd, omdat het land niet over de nodige infrastructuur en capaciteit beschikt om grote hoeveelheden elektriciteit van noord naar zuid te transporteren. Tussen januari en juli 2022 werd 4,51 terawattuur (TWh) van Noorwegen naar Zweden verscheept, en Zweden exporteerde 3,67 TWh naar Noorwegen. Robert Ness, investeringsdirecteur van Nordea Bank, zei dat Zweden miljarden kronen verdiende aan dergelijke importen.

McDonald’s heeft een proef voltooid met de ‘Beyond’-burgers, en het ziet er niet goed uit voor de nepvleesindustrie. De McPlant-burger wordt door McDonald’s van het menu gehaald nadat het plantaardige product van fabrikant Beyond Meat een nare smaak in de mond van klanten heeft achtergelaten. Analist Ken Goldman titelde een research note aan investeerders: “McPlant lijkt voorlopig McDone in de VS.”

Door de westerse sancties tegen Rusland is het volume van de handel tussen China en Rusland in de eerste 7 maanden van 2022 met 29% gestegen tot 97,71 miljard dollar, zo heeft de belangrijkste douanedienst van China officieel bekendgemaakt. De uitvoer van China naar Rusland is in de periode januari-juli met 5,2% gestegen tot 36,27 miljard dollar. De uitvoer van Russische goederen en diensten naar China steeg met 48,8% tot 61,45 miljard dollar. Alleen al in juli bedroeg het volume van de handel tussen de twee landen 16,79 miljard dollar. De uitvoer van China naar Rusland bereikte $6,77 miljard, de uitvoer van Rusland naar China – $10,02 miljard. De autoriteiten van Rusland en China hebben zich tot taak gesteld het volume van de bilaterale handel te verhogen tot $200 miljard per jaar.

Bijna 2.000 agenten van de New York Police Department stappen op. Nog  verrassender is het feit dat velen vertrekken voordat ze 20 jaar in dienst zijn om in aanmerking te komen voor een volledig pensioen. Vergeleken met 2021 is dit percentage gestegen met 71%. De politie heeft te maken met een leegloop van de dienst, 2.465 politieagenten hebben dit jaar 42% meer aanvragen ingediend om het departement te verlaten dan in dezelfde periode vorig jaar. In juni meldde The Post dat meer dan 1.500 agenten ontslag hadden genomen of met pensioen waren gegaan.

Gezondheid

Prof. Sachs is co-auteur van een artikel in de Proceedings of the National Academy of Sciences waarin hij opriep tot een onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. Professor Jeffrey Sachs is de directeur van het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling aan de Columbia Universiteit en de voorzitter van het VN-netwerk voor duurzame ontwikkelingsoplossingen. Hij is ook voorzitter geweest van de COVID-19 commissie voor het toonaangevende medische tijdschrift de Lancet. Door zijn onderzoek als hoofd van de COVID-19 commissie is Sachs tot de conclusie gekomen dat er uiterst gevaarlijk biotechnologisch onderzoek is dat aan het zicht van het publiek wordt onttrokken, dat de Verenigde Staten veel van dit onderzoek hebben gesteund, en dat het zeer goed mogelijk is dat SARS-CoV-2, het virus dat verantwoordelijk is voor COVID-19, is ontstaan door gevaarlijk virusonderzoek dat verkeerd is afgelopen.

In een onlangs vrijgegeven onderzoek naar 260 handontsmettingsproducten heeft een onafhankelijk laboratorium gevaarlijke gehaltes aan benzeen en andere chemische stoffen aangetroffen in 21 handontsmettingsmiddelen van 15 merken. Gels, handpompspuitflessen en andere soorten producten werden door Valisure getest. Flessen van het merk Baby Yoda en het merk Star Wars Mandalorian die te koop zijn via Amazon hadden onveilige niveaus van de giftige stoffen.

Het Zuid-Afrikaanse gezondheidsagentschap heeft een verband gemeld tussen de dood van een persoon en het Covid-vaccin van Johnson & Johnson. De persoon ontwikkelde de zeldzame neurologische aandoening Guillain-Barre Syndrome (GBS) kort nadat hij de prik had gekregen, en overleed later. J&J hield vol dat GBS het gevolg was van Covid zelf of van andere vaccins; vorig jaar voegde het EMA het toe als een mogelijke bijwerking van het vaccin van AstraZeneca.

In Australië zijn duizenden defibrillators uitgedeeld aan huishoudens. Het is de eerste keer dat er zoveel apparaten uitgedeeld zijn. Het apparaatje voor thuisgebruik is op de markt gebracht voor 360 Australische dollars. Elk jaar krijgen zo’n 25.000 Australiërs een hartaanval, 80% overkomt dat thuis en slechts drie procent daarvan overleeft de hartaanval. Door de defibrillators nu aan een aantal huishoudens uit te delen en de prijs van het product laag te houden hopen medici dat meer mensen de aanschaf overwegen om zo uiteindelijk meer mensen te kunnen redden.

Uit onderzoek is gebleken dat 81% van de insecten in insectenkwekerijen een hele reeks parasieten bevat. Deze parasieten waren in 30 tot 35% van de onderzochte kwekerijen pathogeen voor dieren en/of mensen. De insecten zijn dus zijn letterlijk een vector voor ziekten en kwalen.

Uit een nieuw peer reviewed studie uit Noorwegen, Finland en Denemarken blijkt dat 7757 personen hersenschade hebben opgelopen (ceberovasculaire ziekte, hersenbloeding, hersentrombo-embolische ziekte) binnen 28 dagen nadat ze een vaccinatie hadden ontvangen. Van AstraZenica- (4,4 gevallen per 100.000 doses), Pfizer- (3,5 gevallen per 100.000 doses) en Moderna- (4,5 gevallen per 100.000 doses). Deze gevallen zijn statistisch significant en toe te schrijven aan de vaccinatie, niet aan virusinfectie.

Het weer

En dan het weer. We gaan dagen met zomers weer tegemoet. Vandaag wordt het zo’n 22 graden op de Wadden tot 28 graden in het zuiden van het land. Daar zullen we de zon ook gaan zien, in het noorden van het land blijft er veel bewolking hangen.