www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Het kabinet gaat mogelijk de inrichting van de publieke omroep op de schop gooien. Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) verwacht dat verschillende onderzoeken naar de NPO aanleiding zullen geven om de wet te veranderen waarin onder meer de inrichting van het omroepenstelsel staat beschreven. Oud minister Martin van Rijn gaat onderzoek doen naar de werkcultuur bij de publieke omroep. De onderzoekscommissie opereert onafhankelijk en bepaalt zelf de opdrachtformulering en de uitvoering van het onderzoek. Er wordt onderzoek gedaan naar het grensoverschrijdende gedrag, er wordt bekeken wat er met de signalen gedaan is. De angstculturen bij de omroepen en de flex-contracten worden zoals het er nu naar uitziet onderzocht. CDA, PvdA, GroenLinks en SP willen dat de staatssecretaris zorgt voor meer vaste arbeidscontracten. In de omroep-cao is afgesproken dat het aantal flex-contracten terug moet van 40 naar 30 procent. Naar verwachting zijn komende zomer alle onderzoeken afgerond.

Vandaag lanceert de overheid een voorlichtingscampagne op de site denkvooruit.nl. Daar kan iedereen lezen wat te doen ter voorbereiding op een ramp of een cyberaanval. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Pieter-Jaap Aalbersberg, adviseert iedereen om een noodpakket in huis te hebben waarmee je je minimaal twee dagen zonder stroom, gas en water zou moeten kunnen redden mocht ons land getroffen worden door een cyberaanval of een ramp. Het kabinet heeft aangegeven geen noodpakketten uit te gaan delen, maar komt met een voorlichtingscampagne.

Uit onderzoek van Zorgwijzer.nl blijkt dat er komend jaar zeven zorgverzekeringen ophouden te bestaan. Honderdduizenden klanten die verzekerd waren via Ziezo van Zilveren Kruis, PMA en Anderzorg van Menzis, PNOzorg van ONVZ of Zorgdirect van Eno worden overgezet naar een andere polis binnen hetzelfde concern. Toch kan het uit voor die mensen om goed rond te kijken en zorgpremies met elkaar te gaan vergelijken, want uit een rondgang van Zorgwijzer blijkt dat mensen die overgezet worden naar een andere polis soms wel tot 26 euro premie per maand meer gaan betalen. Daarnaast is er een nieuwe zorgverzekeraar opgestaan, Care4Life, die zich richt op christenen. De verzekeraar biedt twee polissen waarbij de christelijke normen en waarden centraal staan, daarom worden er geen ingrepen vergoed die het leven beëindigen of ingrijpend veranderen zoals abortus, euthanasie, IVF of een geslachtsverandering.

Volgens een nieuwe telling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn in de periode van 2015 tot en met juni 2022 in totaal 2090 kinderen uit huis geplaatst. Dat is hoger dan het in mei bekendgemaakte cijfer van 1675 kinderen.

Jiang Zemin, de communistische leider uit Shanghai die de aangewezen persoon was om China te leiden na de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 en een decennium van razendsnelle economische groei leidde, is woensdag overleden. Hij werd 96 jaar.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billström kan niet bevestigen dat Zweden de toetreding tot de NAVO tegen 2023 zal voltooien. Hij wil geen specifiek tijdschema vaststellen. Zodra aan alle voorwaarden van het tripartiete memorandum van Zweden en Finland, over de eisen en steun van Turkije is voldaan, gaat Zweden de ratificatie bekijken.

Weer

En dan het weer. Nu de meteorologische herfst geëindigd is zien we ook een omslag in het weer. Door een matige tot vrij krachtige oostenwind komt er steeds meer koudere lucht ons land binnen. Daardoor stijgt de middagtemperatuur vanmiddag in het noordoosten niet verder dan vier graden en in de westelijke helft van het land kan het nog 6 tot 7 graden worden. Tijdens de nacht wordt de kans op vorst groter.