www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Tijdens de eerste ronde besprekingen over de Voorjaarsnota bleek dat het kabinet kampt met een miljardentekort. Dat komt door de compensatie van mensen die jarenlang te veel spaartaks betaald hebben, er zijn een aantal onverwachte kostenposten en er moet meer geld naar Defensie. De gesprekken vonden plaats op het ministerie van Financiën met de vicepremiers en fractievoorzitters van de coalitiepartijen. De Voorjaarsnota geeft een actuele stand van zaken van de lopende begroting en geeft inzicht in mee- en tegenvallers. Uiterlijk 1 juni moet de Kamer de Voorjaarsnota van het kabinet ontvangen.

Het rommelt in het Duitse kabinet van Olaf Scholz. Drie ministers hebben afgelopen weken scherpe kritiek gekregen en werden geconfronteerd met eisen om af te treden. Dit heeft geleid tot het opstappen van Minister van Familiezaken, Anne Spiegel. Maar ook de politieke carrières van de Minister van Defensie, Christine Lambrecht en die van de Minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach hangen aan een zijden draadje. Mocht Bundeskanzler Scholz de andere twee ministers ook nog moeten vervangen, dan zou dat de Duitse regering schaden en betekenen dat er een herschikking van het Duitse kabinet plaats moet vinden. De huidige regering is nog geen 130 dagen met elkaar onderweg.

De Franse presidentskandidate Marine Le Pen heeft een speech gehouden waarbij ze een aantal van haar standpunten gedeeld heeft. Ze heeft gezegd dat Frankrijk zich zal terugtrekken uit de NAVO als ze wordt verkozen. Le Pen voegde eraan toe dat ze niet wil dat Frankrijk uit de EU stapt. Daarnaast heeft ze zich uitgesproken tegen het opleggen van sancties tegen Russisch gas. Volgens haar zullen het uiteindelijk de Fransen zijn die daar de rekening voor gaan betalen omdat door de beperkingen de energie in eigen land steeds duurder wordt. Verder heeft ze aangegeven dat ze zich niet verzet tegen anti-Russische sancties op andere terreinen van de economie.

Vastgoedbedrijf Aprisco heeft gisteren de huurders van een bedrijfspand in Assen laten weten dat de huur van de ruimtes mogelijk met ingang van augustus opgezegd gaat worden omdat de gemeente Assen het pand in beeld heeft voor de opvang van 240 Oekraïense vluchtelingen. De brief was een aankondiging van een mogelijke opzegging omdat de gemeente daar deze week nog definitief over moet beslissen. Als de gemeente Assen besluit dat de opvang in het pand aan de Lauwers plaats gaat vinden, dan moeten tussen de twintig en 25 ondernemers op zoek naar een ander onderkomen. Zij krijgen dan voor 1 mei een aangetekende brief met een officiële opzegging van de huur.

De Canadese arts Dr. Mel Bruchet, die de gevaren van het covid19 vaccin voor zwangere vrouwen openbaarde is 25 dagen lang in psychiatrische hechtenis genomen. In een interview vertelt de arts hoe hij door acht RCMP agenten in de boeien geslagen werd en naar het Hope Center van het Lions Gate Hospital in Vancouver gebracht werd. Hij werd daar onder de wet op de geestelijke gezondheid opgenomen voor 25 dagen en kreeg onder dwang medicijnen toegediend.

Eredivisieclub NEC gaat als eerste club werken met Face ID voor toegang tot het Goffertstadion. Op 8 mei kunnen geselecteerde businessclubleden tijdens de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles via gezichtsherkenning het stadion betreden. NEC werkt hiervoor samen met VideoGuard en FastID. Een pilot van het concept wordt gestart bij de businesstribune. Om toegang tot het stadion te krijgen kan een supporter het paspoort en gezicht scannen in een speciale app. Uiteindelijk kan iemand dan zonder seizoenkaart, ticket of mobiele telefoon het stadion betreden.

Golf Channel.com meldt dat de nummer twee van de wereld in het damestoernooi, Nelly Korda, het eerste grote toernooi van het seizoen mist door een bloedklonter in haar linkerarm. De 23-jarige Twitterde dat ze een operatie heeft ondergaan om het probleem te verhelpen. Volgens de golfster is de procedure goed verlopen en zijn haar artsen tevreden met het resultaat. De regerend gouden medaillewinnares is volledig gevaccineerd en zal nu beginnen met het herstelproces zodat ze terug kan keren op de golfbaan.

De Verenigde Staten en India zijn overeengekomen om hun samenwerking te verdiepen op nieuwe defensiedomeinen zoals de ruimte en cyberspace. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie legt de overeenkomst de basis voor meer geavanceerde samenwerking in de ruimte. De Space Situational Awareness overeenkomst werd ondertekend door de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, de minister van Buitenlandse Zaken, Tony Blinken. Voor India tekenden minister Rajnath Singh van Defensie en minister Dr. S. Jaishankar van Buitenlandse Zaken.

En dan het weer. De dag kan starten met een enkele mistbank. Verder wordt het een dag met een wisselend weerbeeld. Droge perioden en een enkele bui wisselen elkaar af. Vooral het oosten en zuidoosten van het land krijgt te maken met een lokale bui. De temperatuur is ook sterk afhankelijk van waar je bent in het land. Aan zee wordt het vijftien graden, in Limburg kan het twintig graden worden.