www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Het nieuwe regeerakkoord van VVD, D66, CDA en Christenunie is gepresenteerd. Het regeerakkoord heet: omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst. In dat licht is het opmerkelijk dat de nieuwe coalitie jaarlijks structureel 4,5 miljard euro wil bezuinigen op de zorg. Dat is volgens het coalitieakkoord nodig om met het oog op de lange termijn de overheidsuitgaven niet te ver te laten stijgen. De oppositiepartijen zijn boos nu blijkt dat er wel bezuinigd wordt op de zorg, maar dat er 60 miljard meer uitgegeven gaat worden aan klimaat en stikstof.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een voorstel voor bijna honderd extra ic-bedden afgewezen, blijkt uit een reconstructie van De Volkskrant. Het plan was afkomstig van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) en de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Uit het voorstel bleek 96 extra bedden moesten komen in drie ziekenhuizen in Utrecht, Den Haag en Lelystad, waardoor duizenden reguliere patiënten extra geholpen hadden kunnen worden. Ondanks dat er sinds het begin van de pandemie wordt gesproken over het opschalen van het aantal ic-bedden, legde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het plan naast zich neer.

Grote tech-bedrijven en overheden promoten de komst van een nieuwe, digitale identiteit voor iedereen. De coronacrisis geeft ze de wind in de zeilen en de Europese Commissie verwacht de coronapas dan ook uit te breiden tot een volmaakte digitale portemonnee. De informatie zal op basis van blockchain zijn. Informatie op blockchain kan niet verwijderd worden, daarmee ontstaat een permanent logboek van je bewegingen, acties en transacties. Nederland is voorloper en gaat als eerste Europese land een prototype van een digitaal ID uitproberen. Experts waarschuwen voor de consequenties. ‘Dit is het einde van je vrijheid.’

Uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak blijkt dat rechtbanken in november veel meer faillissementen uitgesproken hebben dan in de maand daarvoor. In oktober werden 154 bedrijven en natuurlijke personen failliet verklaard, in november steeg dat aantal naar 248: een stijging van 61 procent. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek signaleert een forse stijging van het aantal faillissementen.

Er is een nieuw platform opgezet voor slachtoffers met ernstige bijwerkingen van de corona vaccins. Het platform is opgezet door de Stichting Vaccinatie Veiligheid in samenwerking met Maes Law. Op de website www.vaccinclaim.com is te lezen dat het platform is opgezet om slachtoffers te compenseren voor geleden schade.

Formule 1 coureur Lewis Hamilton mag zich officieel ‘Sir’ noemen. De Brit, die zondag net naast de F1-wereldtitel greep, werd op Windsor Castle tot ridder geslagen door prins Charles. De beslissing om Hamilton tot ridder te slaan was een jaar geleden al genomen. Toen had hij zijn zevende wereldtitel net op zak. Hamilton is de vierde Formule 1-coureur ooit die tot ridder wordt geslagen voor zijn verdiensten voor de motorsport.

En dan het weer. Het is vandaag wederom een grijze dag. Nadat de mist is verdwenen zien we naast wolkenvelden ook enkele opklaringen. Het blijft droog en de middagtemperatuur ligt rond 10 graden. De west tot zuidwestenwind is zwak tot matig.