www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Het Stikstofbeleid zorgt voor een hoop onrust. Niet alleen onder boeren, ook leden van het CDA en de VVD uiten hun onvrede over de plannen. Boeren hingen gisteren bij een snelwegviaduct over de snelweg A35/A1 een pop in een strop op als protest tegen de stikstofplannen. Oud-VVD-Kamerlid Gert-Jan Oplaat heeft zijn VVD-lidmaatschap opgezegd vanwege de stikstofplannen van het kabinet. Hij geeft aan dat we absoluut geen stikstofprobleem hebben, maar dat het een gecreëerd probleem is. Het provinciebestuur van Fryslân lijkt zich  niets aan te trekken van de nieuwe stikstofdoelen van het kabinet. Stikstofgedeputeerde Klaas Fokkinga van de FNP geeft tegenover de website Nieuwe Oogst aan dat hij onaangenaam verrast is door de maatregelen van het kabinet.  Friesland heeft met steun van het vorige kabinet een eigen proces afgesproken. Volgens de gedeputeerde gaat de provincie zich daar op richten en gaan die afspraken niet ten koste van boeren terwijl er in zuidoost Friesland dan wel een reductie van 50 procent behaald gaat worden.

Kevin Spacey zal vandaag voor de Westminster Magistrates Court in Londen verschijnen. De acteur wordt in het Verenigd Koninkrijk formeel beschuldigd van vier aanklachten van aanranding. Hij is ook aangeklaagd voor “het veroorzaken van een persoon tot penetrerende seksuele activiteit zonder toestemming”. De vier aanrandingen zouden zijn gepleegd tegen drie mannen, die nu tussen de 30 en 40 jaar zijn van 2005 tot 2013.

Volgens de Russische zender RT gaat IKEA de Russische markt volledig verlaten. Volgens interne bronnen is de beslissing al genomen en zal het bedrijf de terugtrekking binnenkort officieel aankondigen. Werknemers zullen worden ontslagen en de productiefaciliteiten zullen naar verluidt worden verkocht aan een nieuwe eigenaar.

De beleidsmakers van de Europese Centrale Bank hebben gisteren een spoedvergadering in Frankfurt belegd, nu de landen van de eurozone met een grotere schuldenlast onder druk zijn komen te staan door de stijgende leenkosten. De raad van bestuur heeft de huidige ontwikkelingen op de markten besproken. President Christine Lagarde zei vorige week tijdens de reguliere vergadering van de ECB in Amsterdam dat de ECB “flexibiliteit” aan de dag zou leggen als reactie op de druk op de leenkosten. De volgende reguliere vergadering van de ECB staat gepland voor 21 juli.

De Duitse politica Saskia Esken van de regeringspartij SPD heeft geopperd dat de overheid mogelijk een rijverbod op kan leggen in de strijd tegen de hoge energieprijzen. Bij de oosterburen werden de brandstofaccijns deze maand fors verlaagd, maar het effect lijkt maar tijdelijk te zijn omdat de oliemaatschappijen de prijsvermindering niet volledig doorberekenen. Esken wil dat de politiek gaat kijken naar maatregelen die al sinds de oliecrisis van 1975 in de kast liggen. De maatregelen die bekend zijn onder de Energy Security Act is onlangs geüpdatet en geeft de Duitse regering de mogelijkheid voor het instellen van: een autoloze zondag, een tijdelijke maximumsnelheid, een prijsplafond of energieleveranciers kunnen onder curatele gesteld worden.  

Het zijn spannende dagen op de beurs en overal ter wereld staan de aandelen in het rood. Ook de Australische aandelenmarkt stortte in en verloor 112 miljard. Beleggingsadviseurs noemen de ontwikkelingen een bloedbad. Zo verloor het aandeel Netflix 70%, Paypal 60%, Facebook 48%, Tesla 43% en ook Apple, Microsoft en Google zagen hun waarde met zo’n 25 procent dalen. Bloomberg heeft berekend dat de rijkste mensen ter wereld dit jaar samen 1,4 biljoen dollar hebben verloren. Ook Bitcoin ging hard onderuit, de cryptocurrency heeft nu een waarde van rond de 20.000 dollar.

In België gaan brouwers failliet omdat ze geen glazen flessen meer hebben, waarvan 87% door Rusland werd geleverd. Het kost te veel energie om in Europa glaswerk te produceren. Die flessen komen niet meer terug. Brouwers hebben overwogen om over te stappen op aluminium blikjes, maar dat kost nog meer energie en ook aluminium moet uit Rusland komen.

Uit een enquête is gebleken dat mensen die het vaccin niet hebben gekregen, minder vaak een ernstige infectie met Covid-19 opliepen tijdens de pandemie. Het onderzoek representeerde de gegevens van meer dan 18.500 respondenten van het “Controlegroep”-project met in totaal meer dan 300.000 deelnemers. Uit een analyse bleek dat niet-gevaccineerden, in vergelijking met degenen die een vaccinatie kregen, minder ziekenhuisopnames meldden. Daarnaast bleek dat niet-gevaccineerden uit meer dan 175 landen vaker aan zelfzorg deden om COVID-19-infectie te voorkomen en te beheersen. Zij gebruikten natuurlijke producten zoals vitamine D, vitamine C, zink, quercetine, en geneesmiddelen, zoals ivermectine en hydroxychloroquine.

En dan het weer. De dag start overwegend zonnig, in het noordoosten zal eerst nog wat bewolking aanwezig zijn. Gaandeweg de middag zal er vanuit het westen weer bewolking ontstaan, regionaal zal de zon het dan steeds moeilijker krijgen om door het wolkendek heen te breken. De middagtemperatuur is wisselend van 21 graden op de Wadden tot 26 graden in het zuiden van ons land.