www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken van Oostenrijk, Mückstein, heeft aangekondigd dat het land tegen 5 maart bijna alle Covid-beperkingen op gaat heffen. Rond 15 maart wordt een besluit over verplichte vaccinatie verwacht, wat ook kan leiden tot een tijdelijke opschorting.

De Franse president Macron heeft aangekondigd om na negen jaar de troepen uit Mali terug te trekken. De terugtrekking uit de West-Afrikaanse natie komt te midden van een breuk in de betrekkingen met de militaire leiders van Mali. Het land heeft sinds 2020 twee staatsgrepen doorstaan, waarbij het leger een belofte om verkiezingen te houden niet nakwam. Deze maand werd de Franse ambassadeur het land uitgezet. Het nieuws komt vlak voor het begin van een tweedaagse top van de EU en de Afrikaanse Unie in Brussel.

Terwijl president Bolsonaro van Brazilië in Moskou is voor een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, werden bewoners van de stad Petropolis nabij Rio de Janeiro getroffen door ernstige overstromingen. Minstens 78 mensen zijn omgekomen na stortregens waardoor straten volledig onder water kwamen te staan en auto’s werden meegesleurd. Er vonden ook aardverschuivingen plaats. Meer dan duizend mensen zijn geëvacueerd uit de zwaarst getroffen gebieden. De presidenten zullen mogelijkheden bespreken ter versterking van de bilaterale betrekkingen en de handel tussen Rusland en Brazilië.

Britse kranten wisten zeker dat Rusland gistermiddag om 1 uur de Oekraïne binnen zou vallen en de New York times verkondigde ook dat de regering Biden zeker wist dat de invasie woensdag plaats zou vinden, tweette Russia today een aantal keren foto’s vanuit de Oekraïne waarop te zien was dat er niets aan de hand was. De voorzitter van de regerende Oekraïnse parlementaire factie heeft gezegd dat de rol van de Amerikaanse media moet worden geanalyseerd. Hij noemde het schaamteloos nepnieuws. Hij gaf aan dat de speculatieve verhalen over de immer op handen zijnde Russische invasie de Oekraïne elke maand twee tot drie miljard dollar kost.

Peter Sloly, de politiechef van Ottawa heeft ontslag genomen. Als reden wordt genoemd dat de politie nu beter in staat is om de truckersbezetting te beëindigen. De door Trudeau uitgevaardigde noodbevelen hebben er vooral voor gezorgd dat mensen hun bankrekening werd bevroren, bijvoorbeeld van de truckers of van mensen die gedoneerd hadden aan de truckers. Trudeau’s minister van Justitie zegt dat “pro-Trump” zijn ook een factor is die zal beslissen of iemands bankrekening in beslag wordt genomen onder de noodbevelen. Als gevolg daarvan zijn vele Canadezen enorme sommen geld van hun rekeningen gaan halen. Grote Canadese banken meldden gister allemaal een storing en waren lange tijd niet via internet bereikbaar.  

De petitie van onder anderen oud-staatssecretaris Mona Keijzer tegen de coronapas is niet overhandigd tijdens de commissievergadering van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het manifest Onverdeeld Open is ruim 857.000 keer getekend en pleit voor het heropenen van de samenleving zonder coronapas. Eén van de initiatiefnemers, Jona Walk wilde de petitie niet alleen overhandigen omdat dat geen recht zou doen aan alle ondertekenaars van de petitie. Walk heeft een verzoek ingediend om in gesprek te gaan over de wetenschappelijke onderbouwing. Het is nog niet bekend wanneer de handtekeningen wel overhandigd gaan worden. 

En dan het weer. Dat is nog zeker tot maandag onstuimig. Vandaag hebben we te maken met storm Dudley. Het weer kenmerkt zich door zware windstoten met afwisselend wolken, zon en een enkele bui. De temperatuur is rond de 9 graden. Vrijdagochtend begint rustig, later neemt de wind flink toe. Dan trekt naar verwachting storm Eunice over ons land. Er kunnen dan in het hele land zeer zware windstoten van 100 kilometer per uur voorkomen.