www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De NOS twitterde gistermiddag om twintig voor zes dat enkele gebruikers die zich aangemeld hadden voor de NOS verkiezingsdienst al mails kregen met de uitslag. Volgens de NOS ging er iets mis met de testdata. Ze boden hun excuses aan en zeiden dat het hier nog niet ging om de uitslag van dit jaar.

Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie heeft ten onrechte gezegd dat Nederlanders die Oekraïense vluchtelingen in huis nemen een onkostenvergoeding krijgen. Hij heeft de Tweede Kamer hierover verkeerd geïnformeerd. Een woordvoerder van Van der Burg spreekt van ’spraakverwarring’ bij de staatssecretaris. Oekraïense vluchtelingen die in Nederland terechtkomen kunnen wél rekenen op leefgeld. Over de hoogte daarvan neemt het kabinet deze week een besluit. Ondernemer Peter Gillis, bekend van de SBS6-serie Massa is Kassa, biedt vierduizend bedden aan voor Oekraïense vluchtelingen. Zeshonderd vluchtelingen zou hij willen herbergen op zijn vakantiepark Prinsenmeer, dat nu leegstaat. Gillis heeft al eerder vluchtelingen opgevangen en kreeg daar toen per vluchteling 27.000 euro belastinggeld voor.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft Rusland bevolen zijn troepen terug te trekken uit de Oekraïne. Het Wereldhof oordeelde dat Rusland de militaire operaties die het op 24 februari 2022 op het grondgebied van Oekraïne is begonnen, onmiddellijk moet staken.

Japan is getroffen door twee aardbevingen met een kracht van 7,3 en 6,4. De bevingen vonden plaats voor de kust van Fukushima in het noorden van Japan. Tokyo Electric Power zegt dat bijna 2,1 miljoen huishoudens zonder stroom zit. Inwoners van tien dorpen en steden langs de kust zijn verzocht zich te evacueren nadat er een tsunami waarschuwing was afgegeven. Als gevolg van de krachtige elkaar opvolgende bevingen is een hogesnelheidstrein tussen Fukushima en Shiroishi ontspoord.

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie is positief getest op COVID-19. De 60-jarige Green Deal chef testte positief nadat hij in het weekend campagne had gevoerd voor de PvdA vanwege de gemeenteraadsverkiezingen. Timmermans zou spreken op een landbouwconferentie, maar heeft afgezegd.

Rusland en India onderzoeken de opening van alternatieve betalingskanalen en de mogelijkheid om de Chinese Yuan als referentievaluta te gebruiken in het kader van sancties. Ook Saoedi-Arabië overweegt Yuan in plaats van dollars te accepteren voor Chinese olieverkoop. Chinese techaandelen stegen 40% in waarde op de Golden Dragon China Index.

Werknemers op de internationale luchthaven van Pisa hebben ontdekt dat kratten met humanitaire hulp voor de Oekraïne in werkelijkheid wapens bevatten. Zij weigeren deze kratten in de vliegtuigen te laden. De arbeiders beweren dat de kratten verondersteld worden voedsel, medicijnen en andere voorraden te vervoeren naar de burgerbevolking per konvooi vanuit Polen, maar dat ze in plaats daarvan gevuld zijn met, wapens, munitie en explosieven. De vakbond van arbeiders in Pisa heeft de luchtverkeersleiding gevraagd deze vluchten te weigeren en vraagt burgers om aanstaande zaterdag buiten de luchthaven te protesteren tegen deze vluchten des doods.

Bij een door Nieuw-Zeeland geleid onderzoek naar een wereldwijde pedofielenbende zijn 43 Nieuw-Zeelanders gearresteerd. Over de hele wereld zijn door deze operatie 146 kinderen gered. Operatie H was de grootste in zijn soort. Het bracht 90.000 accounthouders aan het licht die meer dan 1000 beelden en video’s van seksueel misbruikte kinderen deelden. De operatie heeft bijgedragen aan 836 individuele onderzoeken in 130 landen.

Na dagenlange onrust is Frankrijk bereid om te praten over de autonomie van Corsica. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darminin de avond voor zijn tweedaagse bezoek aan het eiland. Het is al dagenlang onrustig op het Franse eiland. Bij demonstraties zijn tientallen agenten en betogers gewond geraakt.

President Vladimir Zelensky vraagt het parlement om de staat van beleg in de Oekraïne met nog eens 30 dagen te verlengen.

De Senaat van de Verenigde Staten heeft unaniem de “Sunshine Protection Act” goedgekeurd om de zomertijd permanent te maken. Dit zal de wintermiddagen lichter maken en de klok hoeft hierdoor niet meer twee keer per jaar verzet te worden.

En dan het weer. Vannacht heeft het op de meeste plaatsen geregend. Vanochtend is het daardoor eerst op veel plaatsen nog bewolkt. Vanuit het westen breekt de zon geregeld door. Vanmiddag is er kans op perioden met zon en de temperatuur komt uit tussen de tien en twaalf graden. Er waait een matige tot krachtige noordwestenwind.