www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Op de site van vakbond FNV roept de vakbond op tot een staking in het streekvervoer zowel vandaag als morgen. Dat betekent dat bussen of regionale treinen van andere maatschappijen dan de NS mogelijk niet rijden. In de nacht van dinsdag op woensdag werd er onderhandeld over een nieuwe cao in het streekvervoer, maar vakbonden en werkgevers konden niet tot overeenstemming komen. De FNV vond het loonbod en de maatregelen om de werkdruk aan te pakken onvoldoende. Onder het CAO Streekvervoer vallen 13.000 medewerkers.

De Amerikaanse oud-politicus en diplomaat Henry Kissinger zegt dat de Oekraïne lid moet worden van de NAVO. De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken sprak op afstand de deelnemers van het World Economic Forum in Davos toe en zei dat de “invasie van Rusland in Oekraïne” aantoonde dat het geen zin meer heeft het land buiten de NAVO te houden, de lang gekoesterde ambitie van Kiev waar hij vóór het conflict tegen was.

Raadsleden van de Britse universiteitsstad Oxford hebben een stortvloed van doodsbedreigingen ontvangen na berichten over klimaatlockdowns en de 15 minutenzones. Telefoontjes, e-mails en berichten op sociale media stromen binnen bij de raad, waarin de plannen van de plaatselijke leiders worden gehekeld. Lokale politici hebben hun huisadres inmiddels van de websites van de gemeente verwijderd, na “dreigende en agressieve correspondentie”. Kranten schrijven nu dat de 15 minuten stad een complot en samenzwering is en dat de gemeente enkel een proefproject van 6,5 miljoen pond heeft goedgekeurd om te voorkomen dat automobilisten op bepaalde tijden bepaalde routes gebruiken. De regeling zou slechts zes maanden van kracht zijn en bedoeld om het aantal onnodige ritten in de stad te verminderen en om het busverkeer te vergemakkelijken. Dat de 15 minutenstad geen complot is bewees het Zwitserse parlementslid Bastien Girod in een speech op de conferentie van het World Econonic Forum deze week in Davos. Hij gaf aan dat het beleid slim geïntroduceerd moet worden omdat de steun van de bevolking hard nodig is want zo benadrukte hij: anders worden wij niet herkozen en vindt er geen verandering plaats.

Lifesitenews schrijft dat het Amerikaans leger in het geheim achter uitrol Australische COVID vaccins zat. Het Australische gezondheidssysteem, met inbegrip van de artsen, wordt gecontroleerd door het Amerikaanse leger en de Amerikaanse partijpolitiek. Australiërs vragen zich dan ook af hoe de medische soevereiniteit van het land weer kan worden hersteld. Een groep Australische wetenschappers, artsen en medische academici, onder leiding van farmaceut Phillip Altman schrijft dat de les die hier moet worden geleerd is dat de ontwikkeling en productie van vaccins en andere therapeutische producten voor algemeen civiel gebruik nooit meer onder militair bevel en toezicht mogen staan.

Kort nieuws

India haalt China in en wordt met 1 miljard en 417 miljoen mensen het dichtstbevolkte land ter wereld.

Economie

Republikeinen in de staat Wyoming stellen een verbod in op de verkoop van elektrische voertuigen in 2035 om de olie- en gasindustrie van de staat te beschermen. De politici zeiden dat de oplaadstations voor elektrische voertuigen te veel stroom nodig zouden hebben. In het wetsvoorstel staat ook dat burgers en bedrijven worden aangemoedigd om geen elektrische voertuigen aan te schaffen voordat het verbod van kracht wordt. De staat Californië streeft het omgekeerde na, de staat wil dat honderd procent van alle auto’s in 2035 vrij moet zijn van uitstoot van fossiele brandstoffen. Het is onduidelijk hoe bestuurders in Californië miljoenen elektrische voertuigen kunnen opladen in een staat die regelmatig te kampen heeft met uitvallen van het elektriciteitsnetwerk.

Microsoft is van plan om wereldwijd duizenden banen te schrappen. Het is ook van plan om ongeveer 5% van zijn personeelsbestand, of ongeveer 11.000 functies in het Verenigd Koninkrijk, te schrappen.

Amazon heeft bevestigd dat het later dit jaar een distributiecentrum in Jarrow, in het noordoosten van het Verenigd Koninkrijk, zal sluiten, waardoor meer dan 50 banen verloren gaan. Begin januari werden wereldwijd meer dan 18.000 banen geschrapt in het grootste afvloeiingsprogramma in de geschiedenis van het bedrijf als onderdeel van kostenbesparingsplannen.

Gezondheid

De Federal Aviation Administration, het bureau dat de regels opstelt voor de burgerluchtvaart in de Verenigde Staten heeft toegegeven dat de ECG’s van piloten niet meer normaal zijn. Op 24 oktober vorig jaar verruimde de FAA stilletjes de ECG-vereisten die nodig zijn voor piloten om te kunnen vliegen. De ECG-parameters werden verbreed tot buiten het normale bereik. Dat blijkt uit de FAA Guide for Aviation Medical Examiners. De PR (een maat voor de hartfunctie) lag vroeger tussen 0,12 en 0,2 en nu tussen .12 en .3. Dit is een zeer breed spectrum en zelfs geschikt voor mensen met hartletsel. Cardioloog Thomas Levy is geschokt door deze verandering.

Het weer

En dan het weer. De dag start koud en vandaag is er een mix van zon en winterse buien. Het wordt hooguit 5 graden.