www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Op de site boerenbusiness.nl staat te lezen dat de Amerikaanse landbouwsector afzetkansen ziet in Nederland. Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw komt van 17 tot en met 20 april met een handelsmissie naar ons land want de Amerikanen zien afzetkansen voor zuivel, rundvlees, peulvruchten en granen. De haven in Rotterdam zien de Amerikanen als de ideale toegangspoort voor het Europese achterland. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw noemt Nederland een volwassen afzetmarkt met veel professionele voedselimporteurs, handelaren, verwerkers en distributeurs.

Anthony Mighels, Ad Broere en Barry Annes hebben bij studio Blue Tiger van Tom Zwitser verteld over de introductie van de Florijn. De contante florijn is geen wettig betaalmiddel maar kan worden vergeleken met een boekenbon. De Florijn kan overal ingewisseld worden waar leveranciers van goederen en diensten de contante florijn accepteren als ruilmiddel. Een voordeel van de florijn is dat het gericht kan worden besteed bij het kleinere mkb, waardoor deze een steun in de rug krijgen. Door de contante florijn te besteden bij de aangesloten deelnemers is de privacy van de koper gegarandeerd. Particuliere deelnemers nemen kosteloos deel. Voor 95 eurocent ontvang je 1 florijn. Als je ermee betaalt in de winkel is een florijn gelijk aan een euro. Deelnemende bedrijven geven dus een korting van 5 procent.

In het Verenigd Koninkrijk komen mensen massaal in opstand. Diverse beroepsgroepen leggen afwisselend het werk neer. Er wordt gesproken over de grootste staking van de afgelopen tien jaren. Gisteren legden bijna een half miljoen mensen uit het onderwijs hun werk neer. De stakende Britten eisen hogere lonen en protesteren tegen de nieuwe anti-stakingswet. Het leger wordt ingezet om stakers te vervangen. De voedselinflatie in Engeland steeg vorige maand naar een nieuw record van 16,7% en het einde is nog niet in zicht. Ook basis voedingsmiddelen zoals melk, boter, kaas, eieren en hondenvoer werden veel duurder. Er is “eenvoudigweg geen manier” voor degenen op de broodgrens om de torenhoge kosten bij te houden, vertelden actievoerders aan The Independent.

Inwoners van de plaats Colchester in het Verenigd Koninkrijk zijn begonnen met actief verzet tegen de vijftien minuten steden. De Freedom Fighters woonden een raadsvergadering over duurzaamheid bij en lieten weten  dat de smart cities niet zullen worden getolereerd.

De ministers van Defensie van Hongarije en Oostenrijk hebben verklaard dat de landen geen wapens naar Oekraïne zullen sturen om “verdere escalatie te voorkomen”. Ook Griekenland heeft solidariteit betuigd met Oostenrijk en Hongarije en kondigt aan, geen Leopard-2-tanks aan de Oekraïne te leveren. Het land wil een reserve aan tanks aanhouden voor het geval het in conflict zou raken met Turkije. De Hongaarse premier Victor Orban noemde Oekraïne een niemandsland en zei dat Rusland niet zal verliezen. De oorlog tegen Rusland kost de Duitse economie dit jaar waarschijnlijk ongeveer 175 miljard euro, volgens berekeningen die het Instituut voor de Duitse Economie in Keulen deze week heeft gepubliceerd.

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova heeft gezegd dat de reis van NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg naar Azië erop gericht is om Zuid-Korea en Japan bij de Oekraïense crisis te betrekken. Ze geeft aan dat hun deelname het conflict zal verergeren. Oekraïne misleidt de hele wereldgemeenschap om louter egoïstische redenen, maar de geschiedenis zal alles op zijn plaats zetten, aldus de woordvoerster.

Het Russische ministerie van Defensie zegt in een verklaring dat vertegenwoordigers van het Oekraïense leger een doelgroep waren in Amerikaanse HIV-besmettingsexperimenten die sinds 2019 in Oekraïne worden uitgevoerd. Er zijn tijdens de speciale operatie in de Oekraïne meer dan 20.000 documenten gevonden met details over aspecten van biologische programma’s van de Verenigde Staten. De documenten bevestigen de intenties van het Amerikaanse Pentagon om Oost-Europa en Rusland te gebruiken als proeftuin voor biowapens. Sinds 2015 vond er door Amerikaans gefinancierde organisaties onderzoek plaats naar COVID-19.

De politie van Las Vegas heeft de 46-jarige acteur Nathan Lee Chasing His Horse in hechtenis genomen nadat SWAT-agenten een inval deden in zijn huis in het noorden van Vegas. De acteur die bekend werd van zijn rol als Smiles a Lot in Dances with Wolves van Kevin Costner wordt beschuldigd van het leiden van een sekte genaamd The Circle. Daarnaast wordt hij verdacht van sekshandel, aanranding van een kind jonger dan 16 jaar en kindermisbruik. De acteur werd gearresteerd na maandenlang onderzoek naar aanleiding van een tip die de politie in oktober vorig jaar ontving.

Op de site Rio Times online is te lezen dat Peru nog steeds wordt te maken heeft met ernstige onrusten in het land sinds de afzetting en arrestatie van de voormalig president Pedro Castillo op 7 december vorig jaar. Duizenden Peruanen uit landelijke gebieden van het Andes-land zijn de afgelopen weken te voet of met bussen naar de hoofdstad Lima gekomen om te protesteren tegen de regering van Castillo’s opvolger, Dina Boluarte. Er zijn tientallen wegversperringen opgezet op belangrijke routes, vooral de toeristisch wegen rond Cusco en Puno zijn getroffen. De aanhoudende protesten hebben herhaaldelijk geleid tot ernstige botsingen met de veiligheidstroepen, die grof geweld hebben gebruikt tegen de demonstranten. Meer dan 50 mensen zijn omgekomen sinds het begin van de landelijke onrust.

Economie

De farmaceut Pfizer sloot 2022 af, met een omzet van 100,3 miljard dollar, een historisch maximum. Deze week gaf de investor note nog meer gegevens vrij. Zo blijkt dat de nettowinst van de farmaceutische multinational 1,4 keer zo hoog is geworden tot 31,372 miljard dollar. De winst per aandeel voor 2022 bedroeg $ 5,47, vergeleken met $ 3,85 een jaar eerder.

Gezondheid

Israël verklaart dat de ‘COVID-pandemie’ in het land vanaf 31 januari 2023 officieel voorbij is. Het virus zal vanaf dan op dezelfde manier behandeld wordt als de griep.

Het weer

En dan het weer. Vanochtend is het bewolkt en is er kans op regen. Er waait een matige tot vrij krachtige westenwind. In de middag wordt het geleidelijk droger. De middagtemperatuur komt uit tussen de zeven en negen graden.