www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft minister Ernst Kuipers gewaarschuwd over de risico’s van papieren rietjes. In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Kuipers geschreven dat de industrie op zoek moet gaan naar alternatieven. De NVWA waarschuwde in april voor de risico’s van papieren rietjes bij kinderen en mensen met een beperking. De organisatie ontving 400 meldingen van mensen bij wie een stukje papier van het rietje was losgelaten en in de keel was blijven hangen. Plastic rietjes zijn sinds vorig jaar verboden als gevolg van Europese regelgeving.

Uit een peiling van EenVandaag en Ipsos blijkt dat het gebrek aan vertrouwen in het kabinet Rutte opnieuw is gestegen. 82 procent van de Nederlanders geeft nu aan niet zoveel of geen vertrouwen meer te hebben in het kabinet. Vorige maand lag dat percentage nog op 75 procent.

De Duitse Minister van Volksgezondheid, Karl Lauterbach, heeft een nog niet goedgekeurd vaccin tegen apenpokken besteld. In eerste instantie komen er  40.000 doses van het vaccin Imanvex richting Duitsland. Het Deense bedrijf Bavarian Nordic zal in tweede instantie nog eens 200.000 doses leveren. Dit middel is sinds 2013 op de markt, maar mag in Europa niet worden ingespoten tegen monkeypox. Het vaccin is momenteel alleen goedgekeurd voor dit gebruik in de Verenigde Staten en Canada. Het goedkeuringsproces in Europa is aan de gang.  Het aandeel Bavarian Nordic is na de Duitse aankoop gestegen van 141 naar 200 Deense kronen per stuk.

The Times of India meldt dat er een audiofragment opgedoken is waarin een dialoog wordt onthuld tussen ambtenaren van het Volksbevrijdingsleger (PLA). Volgens de uitgelekte audio van de Chinese militaire functionarissen, zou China binnenkort aan een invasie van Taiwan kunnen beginnen. Amerikaanse en NAVO burgers zijn inmiddels opgeroepen om Taiwan te verlaten vanwege de toenemende mogelijkheid van een Chinese invasie.

In the Independent is te lezen dat Turkije een militaire operatie in Syrië voorbereidt. President Recep Tayyip Erdogan heeft sterke signalen gegeven dat een nieuwe grensoverschrijdende militaire operatie ophanden is. Turkije bereidt zich voor op een nieuwe grootschalige inval in het noorden van Syrië, wat het vijfde grote militaire offensief in zes jaar zou worden in het zuidelijke buurland.

Australië is een stap dichter gekomen bij het terzijde schuiven van de koningin als staatshoofd met de oprichting van een “assistent-minister voor de republiek”. Anthony Albanese, de nieuwe centrum-linkse premier van de Australische Arbeiderspartij en republikein van het eerste uur, kondigde de instelling van de functie enkele dagen voor de viering van het platina jubileum van de koningin aan. De functie zal worden bekleed door parlementslid Matt Thistlethwaite uit Sydney. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Gemenebest dat een lid van de Australische regering er alles aan doet om de Kroon af te zetten en het land te helpen een republiek te worden.

Kevin Spacey heeft tegen NBC News gezegd dat hij vrijwillig zal verschijnen voor de Britse rechtbank. De 62-jarige acteur is in het Verenigd Koninkrijk aangeklaagd voor aanranding en een aanklacht voor het veroorzaken van een persoon om deel te nemen aan penetrerende seksuele activiteit zonder toestemming. Spacey is ervan overtuigd dat hij zijn onschuld kan bewijzen. Hij waardeert de verklaring van de Crown Prosecution Service, waarin ze de media en het publiek er zorgvuldig aan herinnerden dat hij recht heeft op een eerlijk proces en onschuldig is tot het tegendeel bewezen is.

Jacques Bouthier, president-directeur van de Vilavi groep, is aangeklaagd en gevangen gezet in een onderzoek wegens mensenhandel en verkrachting van minderjarigen. Hij wordt beschuldigd van “mensenhandel met betrekking tot minderjarigen” en “poging, verkrachting van een minderjarige van meer dan 15 jaar”, “gebruikmaking van prostitutie van een minderjarige” en “aanranding van een minderjarige van minder dan 15 jaar”. Hij wordt ook verdacht (samen met medeplichtigen) van “criminele samenzwering om het misdrijf van ontvoering te plegen” en “ontvoering in een georganiseerde bende” en “bezit van beelden van kinderpornografie”.

In de Jerusalem Post is te lezen dat uit onderzoek in Tel Aviv gebleken is dat 99,9% van COVID-19 virus in 30 seconden gedood kan worden met UV-LED’s. Ultraviolette straling is een gebruikelijke methode om bacteriën en virussen te doden. Nu hebben onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv bewezen dat het nieuwe coronavirus, SARS-CoV-2, efficiënt, snel en goedkoop kan worden gedood door gebruik te maken van ultraviolette (UV) licht-emitterende diodes (UV-LED’s) met specifieke frequenties. “We ontdekten dat het vrij eenvoudig is om het coronavirus te doden met behulp van LED-lampen die ultraviolet licht uitstralen,” zei Prof. Hadas Mamane, hoofd van het Environmental Engineering Program aan de School of Mechanical Engineering van de Universiteit van Tel Aviv, die de studie leidde met Prof. Yoram Gerchman en Dr. Michal Mandelboim. De studie is de eerste in haar soort ter wereld. Een artikel hierover werd eerder deze maand gepubliceerd in het Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology.

Wetenschappers van de UCL Queen Square Institute of Neurology hebben een verband vastgesteld tussen een eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin en een kleine maar significante stijging van het aantal gevallen van de ernstige neurologische aandoening Guillain-Barré-syndroom (GBS), als onderdeel van een analyse van NHS gegevens. Het Guillain-Barré-syndroom (GBS) is een zeldzame maar ernstige auto-immuunziekte die het perifere zenuwstelsel aantast, wat meestal leidt tot gevoelloosheid, zwakte en pijn in de ledematen en soms tot verlamming van de ademhaling. GBS ontstaat vaak na infecties, met name een gastro-enteritisinfectie met de naam Camplylobacter, waarbij het immuunsysteem ten onrechte de zenuwen aanvalt in plaats van de ziektekiemen.

De Volksbank, moedermaatschappij van SNS en Regiobank heeft aangegeven dat ze willen dat alle klanten een basispakket hebben bestaand uit een betaal- en een spaarrekening. Reden voor de bank om klanten die alleen een spaarrekening wensen vanaf 1 juli 2,55 euro per maand te laten betalen. De ASN bank, ook onderdeel van de Volksbank geeft aan hier niet in mee te gaan. ABNAMRO geeft aan ook klanten die enkel een spaarrekening hebben daarvoor te gaan laten betalen. 

De CEO van de DWS Group van de Deutsche Bank, Asoka Woehrmann, stapt op 9 juni op, als de bank haar jaarlijkse algemene vergadering houdt. De CEO stapt niet vrijwillig op, maar wordt beschuldigd van greenwashing wat betekent dat hij beleggers misleid zou hebben over groene beleggingen. Stefan Hoops, een vertrouweling van Deutsche Bank CEO Christian Sewing, zal Woehrmann met ingang van 10 juni vervangen. Hoops heeft sinds 2019 de leiding over de zakelijke bankdivisie van Deutsche Bank.

En dan het weer. Afgelopen nacht koelde het af naar 5 tot 7 graden waardoor de dag hier en daar begon met mistbanken. Vandaag en morgen zien we vooral in de kustgebieden de zon weer vaker schijnen. De middagtemperatuur komt uit tussen de 19 en 22 graden.