www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De behandeling van het wetsvoorstel voor de invoering van een coronatoegangsbewijs op basis van 2G is opnieuw uitgesteld. De Tweede Kamer zou het wetsvoorstel morgen gaan behandelen. Uit het onderzoek dat eerder deze week verscheen bleek dat invoering van de maatregel op dit moment amper effect heeft op het terugdringen van het aantal besmettingen. De Kamerleden hebben nog vragen over het onderzoek. PVV-kamerlid Fleur Agema vroeg daarom om een extra vragenronde. Het CDA heeft verzocht om een technische briefing door de onderzoekers. In afwachting van antwoorden is de behandeling van het wetsvoorstel nu voor de vierde keer uitgesteld.

Het is vandaag precies een jaar geleden dat in de Verenigde Staten Joe Biden geïnaugureerd werd als president. Om bij dat feit stil te staan gaf Biden gisteren een persconferentie waarin hij terugblikte op zijn eerste jaar. Hij gaf aan dat het een jaar vol uitdagingen was. Zelf heeft hij het gevoel dat hij de Amerikanen tijdens zijn campagne niet te veel beloofd heeft. Hij vindt dat hij in zijn eerste jaar beter gepresteerd heeft dan iedereen dacht dat zou gebeuren. Kiezers ervaren Biden als de president van de Gebroken Beloften. Zij worden dagelijks geconfronteerd met torenhoge brandstofprijzen aan de pomp, een hoge inflatie, lege schappen in de winkels en een enorme toename van illegale immigranten aan de grens met Mexico.  

De Britse premier Boris Johnson heeft gisteren een versoepeling van de Covid-beperkingen aangekondigd. Groot-Brittannië gaat het Coronavirus behandelen als een verkoudheid. Britten hoeven niet langer vanuit huis te werken. De mondkapjesplicht vervalt vandaag, op 27 januari wordt de verplichte covid-certificering losgelaten en zelfisolatie vervalt op 24 maart. Westminster ontwikkelt nu een langetermijnstrategie voor het leven met Covid-19. Ook Schotland heft alle coronamaatregelen op na dalende besmettingscijfers. Boris Johnson heeft nog wel steeds te maken met een opstand binnen de Conservatieve Partij. Er zijn tientallen parlementsleden bereid een motie van wantrouwen te tekenen in de nasleep van Partygate.

Volgens Oxfam zijn de tien rijkste mannen ter wereld tijdens de covid-pandemie nog rijker geworden. Terwijl 99% van de mensheid er economisch slechter voorstaat dan voor de pandemie, zagen onder meer Mark Zuckerberg, Bill Gates, Jeff Bezos en Elon Musk hun rijkdom meer dan verdubbelen. Hun gezamenlijke bezit ging van 700 miljard dollar naar 1,5 biljoen dollar.

Dagenlang werd het nieuws gedomineerd door de berichtgeving rondom de Servische tennisspeler Novak Djokovic. Hij werd uitgewezen uit Australië wegens zijn vaccinvrijstelling en de daaraan gerelateerde visumproblemen. Hij kan daardoor zijn titel op de Australian Open niet verdedigen. Gisteren werd bekend dat Djokovic zich voor 80% ingekocht heeft in het Deens biotechbedrijf QuantBioRes, dat een medische behandeling tegen Covid-19 ontwikkelt.

Ook in ons land blijken we verkeerde cijfers over het aantal Covid patiënten in het ziekenhuis voorgeschoteld te hebben gekregen. Dat erkent nu ook het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Ongeveer een derde van de coronapatiënten in het Groningse ziekenhuis waren helemaal niet opgenomen vanwege Corona, maar moesten voor iets anders behandeld worden. De regels schreven voor dat iedereen getest moest worden en testte iemand dan positief dan werd diegene geregistreerd als corona-opname ook al was de patiënt in kwestie klachtenvrij.

En dan het weer. Vandaag blijven we te maken hebben met een noordwestelijke stroming en trekken er buien over het land. Die buien brengen niet alleen regen, maar mogelijk ook hagel of wat natte sneeuw. De maximumtemperatuur schommelt tussen de 5 en 8 graden. Door de krachtige wind is de gevoelstemperatuur beduidend lager.