www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Koningin Elizabeth die vandaag 96 wordt, zal haar verjaardag doorbrengen in Wood Farm op het landgoed Sandringham. In deze boerderij bracht prins Philip zijn dagen door na zijn pensionering. De vorstin zal vandaag per helikopter naar het landgoed in Norfolk reizen en daar tot begin volgende week verblijven. Verwacht wordt dat zij de komende dagen door familie en vrienden zal worden bezocht.

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer in een brief laten weten dat de Coronamelder app, bedoeld om mensen te waarschuwen als ze in de buurt geweest zijn van iemand die besmet was met corona, vanaf morgen niet meer actief zal zijn. Mocht het in de toekomst nodig zijn, dan kan het Coronameld-systeem weer aangezet worden. De servers worden uitgeschakeld en de app wordt ook losgekoppeld van de Europese gateway, die de uitwisseling van codes tussen EU-landen mogelijk maakte. 

Gisteravond namen Emmanuel Macron en Marine Le Pen het tegen elkaar op in een lang verwacht televisiedebat. Aanstaande zondag kunnen de Fransen kiezen wie vanaf 13 mei voor vijf jaar de president van Frankrijk is. Er staat veel op het spel voor Macron nu Le Pen een belangrijke troefkaart kan uitspelen. Mogelijk zal ze de komende dagen de aandacht gaan vestigen op de recent impopulaire beleidsaankondiging van Macron om de Franse pensioenleeftijd te verhogen. Opiniepeilingen wijzen uit dat tweederde van de Franse kiezers tegen dat plan is. Daarnaast zal Le Pen proberen de staat van dienst van Macron te analyseren en de aandacht vestigen op de gebroken beloften. Volgens de peilingen wordt het zondag een nek aan nek race.

Gouveneur Ron DeSantis van Florida heeft wet aangenomen die Disney’s belastingvoorrecht, zelfbestuur en speciale vrijstellingsstatus beëindigd. De Senaat van Florida stemde met 23-16 stemmen voor de eliminatie van de Reedy Creek Improvement District. Walt Disney World in Florida had al sinds 1967 zijn eigen regering. En volgens deze speciale wet kon Disney onder meer zijn eigen water, stroom en hulpdiensten regelen. In principe had Disney zelfs zijn eigen kerncentrale mogen bouwen. Nu dit speciale statuut komt te vervallen moet Disney gaan voldoen aan dezelfde wetten als alle andere burgers en bedrijven in Florida. Disney heeft nog niet gereageerd op de stemming.

Koningin Mathilde van België heeft positief getest op het coronavirus. Dat meldt het Koninklijk Paleis. De koningin is vermoedelijk afgelopen weekend besmet geraakt en zit al vier dagen in quarantaine. Haar publieke activiteiten van deze week worden uitgesteld of geannuleerd. Naar verwachting zal de 49-jarige koningin volgende week haar werk weer hervatten.  

Floris Müller, voorzitter van vereniging De Republiek gaat tijdens Koningsdag een feestje vieren met als thema Willem de laatste. Als het aan de vereniging ligt, houdt het koningspaar ermee op en krijgt Nederland een democratische Republiek. Hun actie is dan ook bedoeld om de koning uit te zwaaien. De actie vindt plaats langs de route waar het koninklijk gezin langs zal lopen. De gemeente Maastricht staat de demonstratie toe uit respect voor het recht op demonstratie.

Het Turkse ministerie van Land- en Bosbouw schort de uitvoer van boter en room met onmiddellijke ingang voor onbepaalde tijd op. Ankara maakt zich zorgen over de aanhoudende inflatie in Turkije en over het vermogen om te voldoen aan de toegenomen vraag naar voedsel in de zomer als de toeristen weer naar het land komen. De Turkse inflatie, die in maart 61% op jaarbasis bedroeg, is mede bepalend voor deze exportbeperkingen. Erdogans regering probeert de snel stijgende kosten van goederen de kop in te drukken door de binnenlandse voorraden te vergroten. Ook olijfolie en groene pruimen zullen niet langer geëxporteerd worden.

De centrale bank van Israël heeft de grootste wijzigingen in de toewijzing van reserves in meer dan tien jaar aangebracht. De reserves bedroegen vorig jaar voor het eerst in de geschiedenis meer dan 200 miljard dollar bedroeg. Vanaf dit jaar zal de valutamix van de Amerikaanse dollar, de euro en het Britse pond worden uitgebreid met de Canadese en Australische dollar, evenals de yen en de yuan. Volgens vice-gouverneur Andrew Abir betekenen de toevoegingen een verandering in de hele beleggingsrichtlijnen en filosofie van de Bank of Israël.

En dan het weer. Na een relatief zachte nacht zien we dat vandaag vanuit het zuiden de bewolking verder toeneemt, al zal het niet tot neerslag komen. De maxima liggen in het Waddengebied rond de dertien graden en in het zuiden kan het nog 18 of 19 graden worden. De wind draait naar noordoostelijke richting en is matig.