www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Als het goed is heeft afgelopen nacht niemand meer buiten in het tentenkamp voor de poorten van het aanmeldcentrum in Ter Apel geslapen. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers had samen met gemeenten voor iedereen een opvangplek gevonden. Er verbleven ongeveer 350 mensen in de tenten. Gisteren kregen ze de keus: of met een bus naar een crisislocatie of een stempel op hun papieren waaruit blijkt dat ze niet met de bus meewilden. Aanvankelijk wilde slechts de helft met een bus mee omdat ze hopen door in Ter Apel te blijven ze meer kans maken om snel in de asielprocedure te worden opgenomen.

Het conflict tussen boeren van Farmers Defence Force en de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls is beslecht. Boeren van Farmers Defence Force (FDF) wilden met 500 trekkers demonstreren bij de Nijmeegse Vierdaagse om hun ongenoegen te uiten over het stikstofbeleid. Daarop vaardigde burgemeester Hubert Bruls een noodverordening uit die trekkers in de stad verbiedt. Na veel overleg kwamen de partijen tot een compromis. De boeren mogen nu met 1 trekker met koelwagen en vijftig demonstranten naar de Sint Annastraat, op enige afstand van het centrum. Daar gaan ze vanuit de koelwagen etenswaren uitdelen aan de lopers. Zowel Mark van den Oever van Farmers Defence Force als burgemeester Hubert Bruls kunnen leven met deze oplossing.

Het was een hectische dag gisteren in de Italiaanse politiek. Mario Draghi sprak  het parlement toe nadat de president, Sergio Mattarella, het ontslag van de premier had geweigerd te aanvaarden. In plaats daarvan had hij Draghi opgedragen opnieuw in gesprek te gaan met het parlement. Vanuit het buitenland, werkgeversorganisaties, vakbonden en 1500 Italiaans burgemeesters werd de druk op Draghi opgevoerd om aan te blijven. Daarop liet Draghi weten niet op te stappen, maar hij wilde niet verder regeren zonder de steun van de Vijfsterrenbeweging. Daarom wilde hij gisteravond rond half acht een nieuwe vertrouwensstemming over zijn leiderschap en de huidige regering houden. Drie Italiaanse regeringspartijen, waaronder de Vijfsterrenbeweging, Lega en Forza Italia wilden niet deelnemen aan de vertrouwensstemming. Daarmee gaat de crisis in de Italiaanse politiek een nieuwe fase in en lijken vervroegde verkiezingen onafwendbaar.  Voormalig Vice president van de Europese Centrale Bank, Vitor Constâncio liet weten dat dit Italiaans drama de perfecte storm is voor de Europese Centrale Bank morgen.

Libanese veiligheidstroepen hebben samen met een onderzoeksrechter een inval gedaan in de centrale bank van het land in het kader van een onderzoek tegen de omstreden gouverneur van de bank. Rechter Ghada Aoun had een onderzoek ingesteld naar gouverneur Riad Salameh en beschuldigde hem in maart van illegale verrijking en het witwassen van geld. Een handvol Europese landen, waaronder Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg en Liechtenstein, stellen eveneens een onderzoek in naar Salameh wegens vermeende witwaspraktijken en verduistering van geld. De Europese Unie heeft op initiatief van Duitsland, Frankrijk en Luxemburg, voor 130 miljoen dollar aan Libanese tegoeden bevroren, die aan vijf niet met name genoemde Libanezen toebehoorden. Zij beschuldigden de verdachten ervan tussen 2002 en 2021 respectievelijk meer dan 330 miljoen dollar en 5 miljoen euro (5,5 miljoen dollar) te hebben verduisterd. Er wordt algemeen aangenomen dat Riad Salameh en zijn broer Raja tot de vijf behoren.

9News in Australië meldt dat op een luchthaven in Australië mond- en klauwzeer is vastgesteld bij een niet-aangegeven rundvleesproduct. De ziekte kan de Australische landbouwsector verlammen als zij zich verspreidt naar landbouwbedrijven op het platteland, en vormt een ernstig risico voor zowel de diergezondheid als de handel. De krant is bang dat dit zou kunnen betekenen dat de hele Australische rundveesector van de kaart geveegd wordt en de economie een klap van 80 miljard Australische dollars geeft.  

Zerohedge meldt dat in Los Angeles de waterpolitie buurten bezoekt om te kijken of mensen hun gazon illegaal bewateren of hun voertuigen wassen. Sinds kort gelden er nieuwe waterbeperkingen in de stad en wie die niet naleeft krijgt eerst een waarschuwing. Wie een tweede keer betrapt wordt kan een boeten tegemoet zien van honderden dollars. Los Angeles Department of Water and Power (LADWP) heeft een speciaal team opgericht die in de straten van de stad patrouilleert op zoek naar waterverspillers. De dienst heeft de handen vol om alle telefoontjes af te handelen van mensen die bellen met klachten over buren die in hun ogen water verspillen. 

Frankrijk komt met een verbod op het gebruik van vleesnamen op producten die gemaakt zijn van plantaardige eiwitten. Vanaf 1 oktober mogen de namen ‘hamburger’, ‘steak’ en ‘worst’ niet meer gebruikt worden voor producten die niet van dierlijke oorsprong zijn.

Torenhoge inflatie dwingt Spanje om treinreizen gratis te maken. De inflatie is het hoogste sinds 1985 en bedroeg afgelopen maand 10,2 procent. Madrid probeert op deze manier de koopkracht van mensen wat te compenseren door van september tot 31 december gratis reizen per trein aan te bieden. De maatregel geldt voor multi-trip tickets voor de Renfe Cercanias, Rodalies en Media Distancia openbare diensten.

Brandweerlieden en lokale vrijwilligers in Catalonië bestrijden samen tegen enorme bosbranden in het Manresa gebied in de buurt van Barcelona. Daar staat ruim 46 hectare in brand die voor een enorme rookontwikkeling zorgen. Ook de stad Athene, Griekenland kampt met grote branden. Daar zijn honderden mensen geëvacueerd.

Denemarken gaat delen van migrantengetto’s slopen en mensen naar elders verhuizen in een poging een einde te maken aan ‘parallelle samenlevingen’ die hebben geleid tot veel criminaliteit en sociale ontwrichting. Sputnik meldt dat het nieuwe beleid zich met name richt op demografische concentraties van mensen met een niet-westerse achtergrond. Woonwijken moeten meer dan 1.000 inwoners hebben, waarvan meer dan 50 procent een niet-westerse nationaliteit of afkomst heeft. Daarnaast moet er sprake zijn van twee van de vier criteria: inwoners zijn of werkloos of volgen geen opleiding, ze hebben een strafrechtelijke veroordelingen wegens wapens of drugs, ze hebben een laag inkomen en een lagere schoolopleiding genoten.

Economie

In China worden tanks op straat gezet om de banken te beschermen, omdat het Henan-filiaal van de Bank van China verklaard heeft dat het spaargeld van mensen in hun filiaal nu ‘beleggingsproducten’ zijn en niet kunnen worden opgenomen.

Chinese autofabrikanten liggen zo goed als stil nu er een nijpend tekort is aan halfgeleiderchips. De orders lopen al meer dan een jaar achter. Andere autofabrikanten zoals General Motors, Ford en Nissan worden gedwongen veel hogere prijzen te betalen dan normaal om voorraden chips veilig te stellen. Veel Chinese autofabrikanten moeten hun toevlucht nemen tot aankopen op de “grijze markt”. China is wat betreft deze chips voor 95% afhankelijk van invoer, door het gebrek aan aanbod betalen ze op dit moment soms twintig keer meer.

Uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over 2021 blijkt dat het aantal mensen dat naar Nederland immigreert weer op het niveau ligt van voor de pandemie. Er zijn 208.000 mensen zonder Nederlandse nationaliteit vanuit Europa of de rest van de wereld naar Nederland gekomen. Er keerden 19.000 mensen met een Nederlands paspoort terug naar ons land. Het aantal kennismigranten groeide met zestig procent, de meesten komen uit India, China en Turkije.

Consumenten die geld willen lenen gaan steeds meer betalen. Dat komt omdat banken steeds hogere rentes rekenen voor persoonlijke leningen, meldt vergelijkingssite Geld.nl. Deze site houdt de rentes van veertien kredietverstrekkers bij.

Gezondheid

Op de site ethiek en farma is te lezen dat de coronavaccins opgenomen zijn in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat gebeurde al vorig jaar op 10 maart 2021. Om dat te kunnen doen is de Wet Publieke Gezondheid gewijzigd met een uitbreiding van het Rijksvaccinatieprogramma: een vaccinatie tegen een infectie veroorzaakt door SARS-CoV-2. Er zijn geen specifieke middelen aanbevolen, maar vaccinatie tegen een specifieke infectie. Er zijn drie zaken gewijzigd in de Wet Publieke Gezondheid om de vaccins toe te kunnen voegen aan het RVP: Opname van vaccinaties tegen infectie veroorzaakt door SARS-CoV-2, uitbreiding van de doelgroep naar de algehele bevolking, uitvoering van de vaccinatie niet enkel de verantwoordelijkheid van de gemeente, zij zijn nu medeverantwoordelijk.

RTL weet te melden dat ziekenhuizen steeds vaker operaties uit moeten stellen omdat ze een gebrek hebben aan medische materialen zoals naalden, beademingsbuisjes, knie-implantaten of vaatprotheses. Die blijken niet of moeilijk leverbaar. De ziekenhuizen hebben duizenden bestellingen uitstaan bij hun leveranciers, maar die kunnen niet geleverd worden. Een consequentie zou kunnen zijn dat patiënten te maken krijgen met langere wachttijden.

De politie van Nieuw-Zeeland heeft onder toenemende druk van advocaten en artsen laten weten dat zij een onderzoek zal instellen naar het ongewoon hoge sterftecijfer na de landelijke invoering van Covid-19-genbehandelingen. Onder aanvoering van de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern werd in het land een streng vaccinatieregime ingesteld. Dat leidde tot een bijzonder hoge vaccinatiegraad. Het aantal besmettingen stijgt op dit moment naar recordhoogtes.

Het weer

En dan het weer. Vandaag hebben we te maken met bewolking en buien. De zon zal het meest achter de wolken verstopt zitten. Naar verwachting gaat er veel regen vallen vooral in het oosten en noordoosten van het land. In het zuiden zal het af en toe nog droog zijn. De temperatuur varieert van 19 graden op de Wadden tot 24 graden in Limburg. De wind is stevig en komt uit het noordwesten.