www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Gisteren vond in Stroe een groot boerenprotest plaats. Volgens de organisatie kwamen ruim 30.000 boeren naar het terrein aan de Heetkamperweg. Er waren diverse sprekers en politici die de menigte toespraken. Volgens voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force is de bijeenkomst in Stroe de aftrap van een lange reeks betogingen. De boeren zorgden voor lange rijen tractors op de Nederlandse snelwegen.  De politie had aangekondigd desnoods achteraf te gaan handhaven als tractors op de snelweg zouden verschijnen, maar boeren hadden daarop geanticipeerd door hun kentekens te verwijderen. Voor trekkers geldt nu nog geen kentekenplicht maar enkel een registratieplicht. In Nistelrode gingen basisschoolkinderen met traptrekkers de straat op om hun solidariteit met de boeren te betuigen.

Luchthaven Schiphol voldoet niet aan de eisen voor geluidsoverlast, stikstof en fijnstof en daarom zal er een structurele inkrimping van het aantal vluchten moeten komen. Ook blijkt Schiphol niet te beschikken over de noodzakelijke natuurvergunning. Juridische adviseurs van het kabinet hebben er sinds vorig jaar al op aangedrongen dat er drastische maatregelen genomen moeten worden. Gedacht wordt aan een structurele krimp van het aantal vluchten met 10 procent. Minister Habers van Infrastructuur en Waterstaat wil voor de zomer de knoop doorhakken om de eisen voor geluidsoverlast en fijnstof te halen.

De Stichting Afvalfonds Verpakkingen heeft aangegeven dat door een tekort aan grondstoffen en personeel statiegeldblikjes pas vanaf 1 april 2023 landelijk ingezameld kunnen gaan worden. Consumenten moeten vanaf dat moment bij statiegeldblikjes net als bij kleine flesjes 15 cent statiegeld betalen. Jaarlijks komen er gemiddeld twee miljard blikjes op de markt die na de start van het statiegeldsysteem weer ingeleverd kunnen worden bij supermarkten, benzinepompen en treinstations. De maatregel is bedoeld om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen.

Open Legal Advocaten wil namens vaccinatieslachtoffers de overheid aansprakelijk stellen voor de schadelijke gevolgen van de COVID-19 vaccinatie. De advocaten hopen via deze weg dat de geleden schade geclaimd kan worden en dat het vaccinatiebeleid mogelijk gestopt wordt. Het kantoor is op zoek naar gevaccineerde personen in de leeftijd van 5 t/m 30 jaar die ingeënt zijn met het Pfizervaccin en die vervolgens hartklachten (Myocarditis) ervaren en
samen met medeslachtoffers hun schade willen claimen. Mensen die deel willen nemen moeten zich voor maandag bij het kantoor melden.

De Britse regering heeft ingestemd met de uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange aan de Verenigde Staten, nadat hij jarenlang had gevochten om in het Verenigd Koninkrijk te mogen blijven. Al meer dan 10 jaar proberen de Verenigde Staten de 50-jarige Australiër voor het gerecht te brengen wegens de publicatie van geheime documenten, waaronder de publicatie van 91.000 documenten in 2010 met daarbij de meest geheime militaire rapporten van de Verenigde Staten over de oorlog in Afghanistan. Daarnaast werden er 400.000 geheime militaire dossiers gepubliceerd van de VS over de oorlog in Irak van 2004 tot 2009. Wikileaks staat bekend als het grootste lek in zijn soort in de militaire geschiedenis van de VS.

De Canadese minister van Openbare Veiligheid, Marco Mendicino, heeft aangegeven dat hij het doelwit is van bedreigingen op sociale media. Dat is reden voor het Canadese parlement om hun leden uit te rusten met paniekknoppen om hun persoonlijke veiligheid te vergroten. De parlementsleden krijgen steeds vaker te maken met intimidatie en bedreigingen.

De Aspire Food Group heeft de bouw van zijn nieuwe alternatieve eiwitproductiefaciliteit voltooid in London Ontario. De nieuwe Canadese fabriek zal 9000 ton krekels per jaar gaan produceren voor menselijke consumptie en consumptie door huisdieren. Dat zijn jaarlijks ongeveer 2 miljard insecten die verdeeld zullen gaan worden over Canada en de Verenigde Staten. Volgens de fabrikant van de krekelproductiefaciliteit zijn er al voor twee jaren bestellingen geplaatst. Krekels worden momenteel onderzocht als een eiwitrijk supervoedsel. De bouw van de faciliteit werd geleid door EllisDon. De faciliteit heeft vier primeurs van nieuw ontwikkelde technologieën; een geautomatiseerd opslagretrievalsysteem (ASRS), een nieuw type HVAC-systeem, een 5G IoT-netwerk en een AI-oplossing die is erkend door UNESCO.

Elon Musk  heeft aangegeven dat er drie problemen moeten worden opgelost voordat de overname van Twitter doorgang kan vinden. Dat zijn het werkelijke aantal bots dat door het sociale platform wordt gemeld.  Het bedrijf zegt dat het minder dan 5% is, terwijl Musk en anderen verwachten dat het veel hoger is. Daarnaast is de financiering een issue. Musk deelde mee dat een groot deel van de aankoop zou bestaan uit leningen die nog in de maak zijn. En de aandeelhouders van Twitter moeten de deal nog goedkeuren.

Vandaag is de laatste dag van een oefening van de Luchtmobiele Brigade rond Bergen, Uitgeest, Castricum en Egmond. De militairen maakten gebruik van verschillende voertuigen en boten. De oefening startte afgelopen maandag vanaf het Mobilisatiecomplex in Bergen en verplaatste zich richting Fort aan den Ham, langs de spoorlijn tussen Uitgeest en Krommenie-Assendelft. Daar vond een oefening plaats waarbij gebruik werd gemaakt van oefenmunitie. Via het duingebied bij Castricum en Egmond keren de militairen vandaag weer terug naar het Mobilisatiecomplex Bergen.

Op lifesitenews staat te lezen dat de Canadese predikant Paul Dubois van de Northeast Christian Fellowship in Melfort Saskatchewan zijn geloofsgemeenschap verteld heeft dat gezondheidsfunctionarissen de kerk $ 50.000 hebben aangeboden als ze ermee instemden “vaccinatie vertrouwen” te promoten bij parochianen. De organisatie kon nog eens 100.000 dollar tegemoet zien als ze ook het vaccinvertrouwen op scholen steunden, omdat de kerk ook een link had met een christelijke school.

De senior advocaat bij CFS en hoofdadvocaat van deze zaak heeft verklaart dat er een historische overwinning behaald is door landarbeiders en het milieu, nu het U.S. Court of Appeals for the Ninth Circuit de kant van Center for Food Safety (CFS) en haar vertegenwoordigde cliënten gekozen heeft door het besluit van de Environmental Protection Agency (EPA) dat het giftige pesticide glyfosaat geen risico’s voor kanker oplevert te vernietigen en de EPA terug te sturen om haar milieu-analyse te herhalen. Glyfosaat is het actieve bestanddeel van Monsanto-Bayer’s vlaggenschip Roundup, het meest gebruikte bestrijdingsmiddel in de wereld. In een 54 pagina’s tellende beslissing was de rechtbank het unaniem eens met de argumenten van de uitdagers dat “de EPA niet adequaat heeft onderzocht of glyfosaat kanker veroorzaakt en zich heeft onttrokken aan haar verplichtingen op grond van de Endangered Species Act”.

De export van Russische olie en kolen naar India is explosief gestegen. India importeert nu zes keer zoveel Russische steenkool als in dezelfde periode vorig jaar.   In diezelfde periode steeg de invoer van Russische olie in New Delhi met een factor van meer dan 31. Deze stijging komt ondanks het feit dat de VS er bij India op aandringen zijn aankopen van Russische hulpbronnen niet te verhogen.

Gisteren is de veertiende (virtuele) top van de BRICS landen van start gegaan.  BRICS staat voor een groep van grote opkomende markteconomieën bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Op het BRICS Business Forum hebben de verschillende landen hun plannen bekend gemaakt. China heeft zijn nieuwe bestuursmodel gepresenteerd. Poetin heeft aangegeven dat de BRICS landen werken aan een nieuwe reservevaluta op mandbasis en de BRICS landen hebben aangegeven dat ze een leidende rol gaan spelen bij het de beëindiging van de wereldwijde honger- en armoedeproblemen.

Economic Daily, gerund door het Centraal Comité van de heersende Chinese Communistische Partij heeft gisteren een artikel gepubliceerd waarin beleggers worden gewaarschuwd voor het risico dat de waarde van Bitcoin naar nul gaat na de slachting op de crypto-markt.

De minister president van Sri Lanka heeft een bericht de wereld ingestuurd waarin hij aangeeft dat de economie van het land volledig ingestort is.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ontwikkelt samen met andere landen een Europese databank voor digitale sporen. Hiermee moet het makkelijker worden om mensen te vervolgen met persoonlijke informatie uit hun telefoon via apps als Snapchat of Whatsapp.

Elon Musk heeft de Tesla AI-dag verschoven naar 30 september. Hij verplaatste het evenement kort nadat hij aangekondigd had dat deze dag 19 augustus plaats zou vinden. Als reden voert Musk aan dat de Tesla AI Day verschoven is omdat het bedrijf tegen die tijd misschien een Optimus-prototype werkend hebben, aldus het bericht op Twitter.

En dan het weer. Naar verwachting wordt het vandaag een zomerse dag met middagtemperaturen tussen de 25 en 29 of zelfs dertig graden. De zon zal flink wat ruimte krijgen en het blijft veelal droog. In de loop van de dag kunnen regen- en onweersbuien zich ontwikkelen. In het weekend wordt koeler en wisselvalliger weer verwacht met temperaturen tussen de 18 en 22 graden.