www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Minister Van der Wal van Stikstof en Natuur heeft een bericht in NRC bevestigd dat haar ministerie nog in gesprek is met Brussel over een nieuwe uitkoopregeling voor boeren die met hun bedrijf willen stoppen. Het ministerie van Landbouw heeft nog geen toestemming gekregen van de Europese Commissie voor deze uitkoopregeling. Van der Wal denkt dat ze er wel uit gaat komen met de Commissie maar dat het langer duurt dan gehoopt. Brussel zet vraagtekens bij een aantal aspecten in de regeling die met staatssteun te maken hebben. Omdat de nieuwe uitkoopregeling vertraging oploopt, is besloten om de huidige uitkoopregeling te verlengen tot december van dit jaar.

De NOS en het AD schrijven dat Eneco bekend gemaakt heeft dat het de vergoeding aan consumenten voor het terugleveren van stroom gaan verlagen. Jarenlang betaalde de energiemaatschappij het reguliere tarief, dat in de maand juli nog 56 cent was. Dat wordt op 5 september teruggeschroefd naar 9 cent. Eneco meent dat klanten zich geen zorgen hoeven te maken omdat alleen mensen met grote hoeveelheden zonnepanelen op het dak geld mis gaan lopen. De voornaamste reden om de terugleververgoeding te verlagen is de enorme populariteit van zonnepanelen. Op sommige dagen is er zoveel stroom beschikbaar dat de prijs van stroom nul wordt of zelfs negatief, dan moet Eneco betalen voor stroom terwijl er genoeg is. De SP, VVD en de ChristenUnie eisen nu van Klimaatminister Rob Jetten dat hij snel met de energiebedrijven moet regelen ze een fatsoenlijke vergoeding betalen voor zonnestroom.

Op de site van de Veiligheidsregio Groningen is het bericht te lezen dat sinds gistermiddag half twee het gebruik van kampeerspullen verboden is rondom het aanmeldcentrum in Ter Apel.  Alle kampeermiddelen, zoals tenten, overkappingen en andere spullen om te overnachten moesten onmiddellijk worden verwijderd van het terrein. Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, wees het gebied voor het aanmeldcentrum afgelopen vrijdag aan als veiligheidsrisicogebied. Er volgde extra cameratoezicht, maar de tenten verhinderden het zicht. De tentharingen zouden als wapen gebruikt zijn bij vechtpartijen. De beige/bruine luifels van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) mogen wel blijven staan.

Inwoners van Ter Apel komen vanavond om 19 uur bij elkaar op het Molenplein. Zij willen tijdens een wandeling de jarenlange problemen in het dorp bespreken en zien wat ze er samen aan kunnen gaan doen. De inwoners geven aan dat dit niks met racisme te maken heeft, maar alles met realisme. Ze worden bedreigd, beroofd en bespuugd. Kinderen worden gelokt, mensen bekogeld en bewoners worden regelmatig bestolen, geïntimideerd of aangerand. Kortom de inwoners van Ter Apel zien dat het dorp steeds verder afglijd en dat de problemen steeds meer maatschappelijke spanningen geven. Ze hebben geen vertrouwen meer in de bestuurders omdat ze zien dat die voor de camera’s enkel komen met loze beloften en lapmiddelen. Zij stellen dat als de overheid hen geen veiligheid en leefbaarheid kan garanderen er niks anders op zit dan dat ze het zelf gaan doen.

In De Telegraaf staat een opmerkelijk bericht. Eén die de redactie van dit nieuwsoverzicht zou bestempelen als: een bericht om iedereen wakker te schudden. De Telegraaf heeft namelijk een bericht geschreven dat een 36-jarige Italiaan wel heel erg veel pech had bij thuiskomst. Want tijdens zijn vakantie in Spanje had hij niet alleen corona opgelopen, maar ook nog apenpokken en HIV. Aan het eind van het bericht staat te lezen dat dit ook volgens wetenschappers een onfortuinlijke combinatie is en dat het nog nooit eerder werd vastgesteld.

De Daily Mail meldt dat Facebook kampt met een wereldwijde storing: de feeds van gebruikers worden overspoeld met berichten van mensen die ze niet kennen. Facebook gebruikers deelden hun ervaringen met deze storing op Twitter. Meta, het moederbedrijf van Facebook heeft nog geen commentaar op de storing gegeven.

De Daily Mail weet te melden dat een klokkenluider van Twitter, een voormalig hoofd beveiliging, Elon Musk zijn bewering ondersteunt dat Twitter niet weet hoeveel bots er op het platform zijn. Peter Zatko kwam naar voren als klokkenluider. Hij rapporteerde rechtstreeks aan CEO Jack Dorsey en diens vervanger Parag Agrawal. Hij geeft aan dat Twitter prioriteit gaf aan groei boven het bestrijden van spam en het bedrijf had zwakke procedures om nepaccounts te controleren. Twitter wordt volgens hem volledig verkeerd beheerd, met duizenden medewerkers die toegang hebben tot centrale controles en de meest gevoelige informatie zonder voldoende toezicht. Topmanagers hebben de grootste kwetsbaarheden van het platform verborgen. Het is niet ondenkbaar dat één of meerdere werknemers zou kunnen werken als spion voor buitenlandse inlichtingendiensten. Daarnaast beschuldigt hij Twitter van liegen tegen toezichthouders over zijn beveiligingslekken.

Joe Biden heeft gisteren een programma aangekondigd om $10.000 per student aan studentenleningen te vergeven. Dit programma gaat de belastingbetaler 300 miljard dollar kosten. De federale studieschuld van de natie bedraagt momenteel 1,6 biljoen dollar. Meer dan 43 miljoen Amerikanen hebben een federale studieschuld, waarbij bijna een derde minder dan 10.000 dollar en meer dan de helft minder dan 20.000 dollar moet betalen. Economen luiden de noodklok dat deze stap de Amerikanen veel geld zal gaan kosten omdat het de uit de hand gelopen inflatie zal versnellen.

Dinesh Manocha, een professor uit Maryland gespecialiseerd in AI en robotica, creëerde machine-learning software voor de Chinese tech gigant Alibaba. Deze software kan de persoonlijkheid van mensen lezen en “hun gedrag voorspellen”. De software werd gebouwd als onderdeel van een onderzoeksbeurs van Alibaba. Ze wilden “de persoonlijkheid van elke voetganger classificeren en andere biometrische kenmerken identificeren. Deze mogelijkheden zullen worden gebruikt om het gedrag van elke voetganger te voorspellen. De software moet voetgangers identificeren op basis van hun unieke manier van lopen en ze classificeren in categorieën zoals “agressief”, “verlegen” of “impulsief”. Toch is er ook veel kritiek op het software programma dat in de Verenigde Staten werd het ontwikkeld omdat het ingezet gaat worden in de Chinese surveillancestaat.

The American Conservative meldt dat bepaalde groeperingen in de Verenigde Staten aandringen op stemmen per post. Veel staten hebben de oorlog verklaard aan “Zuck bucks.” Tenminste 24 staten en vier provincies hebben de financiering voor verkiezingen verboden of beperkt.  Het Center for Tech and Civic Life heeft echter nieuwe plannen in de maak: de lancering van de US Alliance for Election Excellence.  Deze Alliance is een 80 miljoen dollar kostende campagne om de controle over de verkiezingen te centraliseren in Washington, D.C., door gebruik te maken van “herontworpen” stembiljetten, een stortvloed aan belastinggeld en een permanente uitbreiding van de vote-by-mail bureaucratie. De financiering voor de alliantie komt van een groep die in 2018 werd gevormd, genaamd het Audacious Project, dat opereert als onderdeel van de stichting die verantwoordelijk is voor TED Talks. In 2021 hebben zij 920 miljoen dollar binnengesluisd van de Bill Gates Foundation en de Rockefeller Foundation.

Reclaim the net meldt dat Twitter een dag voor de voorverkiezingen in Florida  het account van de Republikeinse kandidaat Dr. Drew Montez Clark heeft geschorst. Dr. Montez Clark had gezegd dat het Congres niet genoeg doet om Big Tech aan te pakken en dat veranderingen in de bescherming van technologieplatforms op zijn agenda zouden staan als hij zou worden verkozen. Dr. Clark ontving een bericht van Twitter waarin stond dat zijn account was geschorst wegens overtreding van de Twitter-regels, maar er werd geen specifieke regel genoemd. Dr. Clark heeft de mogelijkheid om in beroep te gaan, maar dit zal niet worden opgelost tot na de voorverkiezingen.

Kort nieuws

Honderden ongevaccineerde leraren in Queensland, Australië zullen worden gekort op hun salaris, als straf voor het niet naleven van COVID19-aanwijzingen.

De Duitse tv-zender RTL meldt middels een wervend filmpje dat ze vanaf zondag 4 september de 100.000 mark show gaan starten, waarin 4 koppels het tegen elkaar op gaan nemen in allerhande spannende spellen en waarbij de hoofdprijs 100.000 D-Mark is. Is dat een verkapte mededeling dat de euro gaat verdwijnen en alle Europese landen terug gaan keren naar hun vertrouwde valuta?

Economie

Autofabrikant Tesla heeft bekend gemaakt dat Tesla eigenaren niet meer bang hoeven te zijn dat ze de sleutel van hun auto ooit nog verliezen. Zij kunnen ze in de toekomst ook in hun hand laten implanteren.

Persbureau Reuters maakt bekend dat de beurs van Moskou met ingang van aanstaande maandag de dollar niet langer zal aanvaarden als garantie voor transacties. Dat betekent dat Rusland het eerste land ter wereld is dat officieel stopt met het gebruik van de dollar. Rusland heeft hiertoe besloten om zijn afhankelijkheid van valuta uit landen die sancties aan het land hebben opgelegd te verminderen. In een verklaring op de website van de beurs staat dat het nieuwe beleid op 29 augustus in werking treedt.

Amazon heeft aangekondigd dat het 1,7 miljard dollar zal betalen om iRobot over te nemen, de maker van de populaire Roomba robotstofzuiger. Onderzoeker Ron Knox slaat alarm want deze aankoop zou Amazon in staat stellen zijn online detailhandelsmonopolie van het land verder te verankeren. Verschillende bedrijven maken en verkopen robotstofzuigers, maar door simpelweg de Roomba over te nemen, het populairste product in de industrie, kan Amazon zijn monopolie uitbreiden zonder dat het zijn rivalen hoeft te overtreffen op het gebied van innovatie en concurrentie. Amazon kan dan zijn poortwachtersmacht gebruiken door de Roomba te koppelen aan zijn monopolie op de online marktplaats en het Prime-abonnementsprogramma, waardoor andere stofzuigermerken zullen verdwijnen omdat ze de aandacht en bekendheid krijgen die de Roomba heeft op de populairste winkelsite van het land.

Reuters meldt dat de inkrimping van de Duitse en Franse economieën er voor zorgt dat de euro naar een dieptepunt in 20 jaar ten opzichte van de dollar is geduwd. De koers van de euro is nu onder 1 dollar terechtgekomen terwijl de torenhoge gasprijzen en de stijgende inflatie de landen in hun greep houden. De gasprijzen zijn vannacht met 13% gestegen tot een recordhoogte – ze zijn verdubbeld sinds vorige maand en 14 keer hoger dan het gemiddelde in tien jaar. Dit nieuws komt op een moment dat sommige EU-landen energierantsoeneringsmaatregelen hebben ingevoerd in een poging om van het Russische gas af te komen.

Gezondheid

De Amerikaanse arts Dr. Paul Alexander heeft opgeroepen om dr Anthony Fauci en Deborah Birx te onderwerpen aan een onderzoek. “Het lockdown beleid heeft bij Amerikanen enorme schade aangericht. De maatregelen werkten niet en zouden ook nooit hebben gewerkt. Ze hebben veel schade berokkend vooral aan onze kinderen. Amerikaanse kinderen pleegden zelfmoord als gevolg van de lockdowns en schoolsluitingen en dat komt door het beleid dat Fauci en Birx aan ons oplegden.”

Een door Bill Gates gefinancierde fabriek kweekt 30 miljoen muggen per week om ze in 11 landen los te laten. De muggen die in deze fabriek worden geproduceerd dragen bacteriën genaamd Wolbachia die hen ervan weerhouden dengue en andere virussen, zoals Zika, chikungunya en gele koorts, over te brengen op mensen. Door ze los te laten om zich voort te planten met wilde muggen, verspreiden ze de bacteriën, waardoor de virusoverdracht wordt verminderd en miljoenen mensen worden beschermd tegen ziektes.

Het weer

Vandaag wordt naar verwachting de warmste dag van de week. Doordat de wind uit het zuidoosten komt, waait er warme en droge lucht ons land binnen. De temperatuur zal daardoor nog hoger oplopen en waarschijnlijk tropische waarden boven de 30 graden gaan bereiken. Lokaal is 34 graden niet uitgesloten. In de middag draait de wind en komen er stapelwolken tot ontwikkeling, daardoor stijgt in de avond de kans op een bui.

Kijken we naar de dag van morgen dan is de kans groot dat we regen en onweer krijgen. Daardoor zal ook de temperatuur behoorlijk zakken naar zo’n 23 tot 27 graden. Er is na de buien een kleine kans op zon in het westen van het land.