www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

President Poetin hield vanochtend vroeg al een toespraak waarin hij aangaf een speciale militaire operatie te gaan doen in de Donbassrepublieken om de bevolking daar te beschermen. Hij deed een directe oproep aan de strijdkrachten van Oekraïne waarin hij onder andere zei: jullie hebben een eed van trouw afgelegd aan het Oekraïense volk niet aan de volksvijandige junta die jullie land leegrooft en jullie land bespot. Poetin drong er bij de Oekraïense strijdkrachten op aan om onmiddellijk de wapens neer te leggen en naar huis te gaan. Poetin garandeerde dat alle militairen van het Oekraïense leger die de wapens neerleggen ongehinderd de gevechtszone kunnen verlaten. Poetin waarschuwde in zijn speech dat elke buitenlandse poging om zich met het Russische optreden te bemoeien zal leiden tot gevolgen die zij nog nooit hebben gezien

Als reactie op Poetins speech heeft de Oekraïense president Vladimir Zelensky de staat van beleg afgekondigd. Hij claimt dat de militaire infrastructuur van zijn land het slachtoffer is geworden van aanvallen van Rusland. Volgens Zelensky treffen de Verenigde Staten voorbereidingen om militaire bijstand naar Kiev te sturen. De Oekraïense Minister van Buitenlandse Zaken, Dmitry Kuleba, heeft op Twitter een oproep gedaan voor wereldwijde steun om “Poetin te stoppen”.  De Europese Unie vergadert vanavond om 20 uur. De EU wil enorme sancties gaan opleggen aan Rusland.

Premier Justin Trudeau heeft gisteren in een persconferentie aangekondigd het gebruik van de noodbevoegdheden te beëindigen. Trudeau trekt de noodwet in na tien dagen waarin de politie hard optrad om demonstranten van het vrijheidskonvooi uit Ottawa te verwijderen. De premier zei dat hij na zorgvuldige overweging had besloten dat er niet langer sprake is van een noodsituatie. Daarom zal de federale regering het gebruik van de noodwet beëindigen. De regering heeft er vertrouwen in dat de bestaande wetten en verordeningen nu voldoende zijn om de Canadezen veilig te houden.

Aquila meldt dat Chinese oorlogsschepen de territoriale wateren van Taiwan zijn binnengevaren.

De Europese Commissie wil een verlenging van de coronareispas tot 1 juli 2023. Daarop heeft Pieter Omzigt een motie ingediend waarin hij oproept tot het plaatsen van een parlementair behandelvoorbehoud op de verordening voor het verlengen van het digitale coronacertificaat. De Tweede Kamer heeft ingestemd met deze motie. Met dit parlementaire behandelvoorbehoud vraagt het parlement de regering om niet met het voorstel in te stemmen voordat er een debat over heeft plaatsgevonden in de Tweede Kamer. Daarnaast moet de regering de Kamer informeren over de voortgang.

De staat Arizona in de Verenigde Staten heeft gisteren onthuld dat na een screening op echtheid van handtekeningen bekend is geworden dat er 229.430 stembiljetten zijn met duidelijk van elkaar verschillende handtekeningen. Biden won de staat Arizona met een verschil van 10.457 stemmen. Het wachten is nu op decertificering van de verkiezingsuitslag.

En dan het weer. Het wordt vandaag een bewolkte dag en er trekt een koufront over ons land. Dit front gaat gepaard met regen en mogelijk in het westen van het land zware windstoten. De dag start met een temperatuur van de rond de tien graden, dit gaat in de loop van de dag enkele graden afnemen. Vannacht trekken er ook buien over land, die kunnen landinwaarts zorgen voor winterse neerslag zoals hagel of natte sneeuw.