www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Minister Ollogren van Defensie heeft namens Nederland toegezegd deel te zullen nemen aan het Strategisch Kompas. Dat is een nauwere defensiesamenwerking tussen landen van de EU die bestaat uit een troepenmacht van 5000 man. Dit Europees militair interventieteam komt onder het commando te staan van Duitsland en zal in 2025 operationeel worden. De toezegging van Ollogren is opmerkelijk omdat er vorige week nog een motie van Pepijn van Houwelingen in de Tweede Kamer werd aangenomen over het uitsluiten van de oprichting van een Europees leger. Forum voor Democratie heeft vragen gesteld in de Kamer, zij wijzen er op dat er met dit militair interventieteam een eerste stap gezet is naar een volwaardig Europees leger.

Kamerlid Wybren van Haga waarschuwt dat het digitale Covid-certificaat wordt door ontwikkeld tot een Europese digitale identiteit. Dit eID bevat al je persoonlijke gegevens zoals bijvoorbeeld het onderwijs dat je hebt gevolgd, je werkervaring. Hij wijst er op dat Nederland voorop loopt in de ontwikkelingen omdat we de proeftuin zijn voor het eID. De EU werkt daarnaast aan een Europees Bezittingen register (het European Asset Registry) waarin iemands bezittingen geregistreerd gaan worden zoals je auto, huis, sieraden en cryptomunten.

De Spaanse Minister van Vervoer, Raquel Sanchez heeft na urenlange onderhandelingen financiële steun toegezegd aan vrachtwagenchauffeurs. De truckers waren al een week aan het demonstreren en daarmee werd de handel in de hele eurozone flink verstoord. Met georganiseerde konvooien blokkeerden de vrachtwagenchauffeurs wegen en vertraagden het verkeer om aandacht te vragen voor de explosief gestegen brandstofprijzen en hun slechte arbeidsomstandigheden. Met hulp van Frankrijk en Polen komt er nu 550 miljoen euro op tafel.

De Franse president Emmanuel Macron heeft voedselbonnen voor gezinnen met de laagste inkomens in het vooruitzicht gesteld, nu het land lijdt onder de stijgende brandstof- en grondstofkosten. In een interview met France Bleu beweerde Macron dat de wereld wordt geconfronteerd met “een wereldwijde voedselcrisis”. De Franse leider heeft de voedselbonnen nu tot een campagnebelofte gemaakt in de aanloop naar de presidentsverkiezingen later dit jaar.

Na een vragenuurtje in de Duitse Bondsdag is gebleken dat de arbeidsongeschiktheid explosief toeneemt onder gevaccineerden. BKK, de Betriebskrankenkasse toonde dit aan met uitgebreide gegevens. Zo is het aantal dagen arbeidsongeschiktheid na vaccinatie sterk toegenomen, ongeveer honderd keer zo veel als de bijwerkingen van de vaccinatie tot 383.170 dagen. Het aantal dagen ziekteverlof voor Corona bedroeg 374.000 dagen. Het bedrijfsziekenfonds bewees met deze cijfers dat mensen vaker arbeidsongeschikt worden na vaccinatie en zelfs vaker dan door Corona zelf.

Volgens een screenshot van de hackgroep Lapsus die geplaatst werd op hun Telegramkanaal, heeft de groep hackers 37GB van Microsofts broncode gestolen. Te zien is dat de groep de Azure DevOps server van Microsoft getroffen had die broncodes bevatte van onder meer Bing, Cortana en andere Microsoft-projecten. Lapsus$ is een data-extortion hacking groep die bedrijfssystemen compromitteert in een poging om het slachtoffer af te persen en losgeld te eisen.

En dan het weer. Ook vandaag en morgen zien we nog regelmatig de zon, al zal het noorden van het land meer wolkenvelden te zien krijgen. De wind komt vanaf vandaag uit het noord, noordoosten wat er voor zorgt dat het iets minder warm wordt dan eerder deze week, maar nog steeds zo’n 14 tot 18 graden.  Komende nacht daalt de temperatuur tot rond het vriespunt, dus er is op uitgebreide schaal vorst aan de grond.