www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De site security.nl schrijft dat het kabinet een wijzigingsbesluit ter consultatie heeft aangeboden. De Wijzigingswet verwijzingsportaal bankgegevens. Deze wet zal het mogelijk maken dat de politie, Belastingdienst en overheidsinstanties als het CJIB en de Douane op geautomatiseerde wijze de saldo- en transactiegegevens van Nederlandse bankklanten kunnen opvragen. Het gaat onder andere om de naam, het bankrekeningnummer en de status van de bankrekening die in bijna Real-time beschikbaar zijn. Daarnaast moeten banken bij het verstrekken van identificerende gegevens ook het e-mailadres, mobiele telefoonnummer en IMEI-nummer van hun klanten gaan doorgeven. Eind 2020 werd de Wet verwijzingsportaal bankgegevens van kracht. Banken zijn wettelijk verplicht om zich op dit portaal aan te sluiten. Het kabinet wil dit in het kader van het Plan van aanpak witwassen verder gaan uitbreiden met saldo- en transactiegegevens, alsmede meer identificerende gegevens. Via Internetconsultatie.nl kan er tot 28 december van dit jaar door iedereen op het voorstel worden gereageerd.

Als het aan D66 minister van Rechtssbescherming, Franc Weerwind, ligt dan worden Nederlandse wetteksten gezuiverd van genderspecifieke termen waarover critici mogelijk kunnen vallen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer die gepubliceerd is op de site van de Rijksoverheid. De minister had de Kamer toegezegd het Burgerlijk Wetboek onder de loep te nemen na een verzoek van D66-Kamerlid Van Ginneken. Weerwind noemt het Burgerlijk Wetboek door de mannelijke aanduidingen niet meer van deze tijd. Het viel Weerwind op dat in Nederlandse wet- en regelgeving er veelvuldig verwijzingen zijn naar het mannelijke of vrouwelijke geslacht van personen. Vanuit het oogpunt van sekse- en genderinclusiviteit moet niet inclusief taakgebruik in het Burgerlijk Wetboek en andere wetten daarom zoveel mogelijk worden teruggedrongen schrijft de minister. Bij het opstellen van nieuwe wetteksten wil de minister er nadrukkelijk rekening mee houden dat ze genderneutraal geformuleerd worden. 

Reclaim the Net meldt dat het Verenigd Koninkrijk volgende maand een nieuwe digitale ID-technologie lanceert als onderdeel van een nationaal digitaal ID-project. De Britse regering duwt de plannen door ondanks dat de helft van de mensen zich verzet heeft tegen dit idee tijdens een openbare raadpleging over digitale identiteit. De Britse regering lanceert daarnaast de UK Online Safety Bill, de wet op de online veiligheid. Deze wet verplicht de implementatie van technologie voor identiteits- en leeftijdsverificatie op veel grote online platforms. De wet wordt door velen gezien als een ernstige bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting.

Mail online schrijft dat Britse parlementsleden te horen hebben gekregen dat zij kerstfeestjes mogen organiseren op kosten van de belastingbetaler. Nieuwe regels bepalen dat zij “de kosten van eten en drinken voor een feestelijke bijeenkomst op kantoor” of voor een “bijeenkomst in hun kiesdistrict” kunnen declareren. Zij mogen ook “de kosten van feestelijke versieringen voor hun kantoor” en “het versturen van kaarten naar buurtbewoners” declareren.

Leden van het Britse House of Lords hebben van Buckingham Palace te horen gekregen dat de prinsen Andrew en Harry de koning niet zullen vervangen, zelfs als hij te ziek is om zijn taken uit te voeren. De maatregel om geen gebruik te maken van werkende Royals zal fungeren als een “praktische oplossing en waarborg om ervoor te zorgen dat de machinerie van de regering door kan gaan”.

De FIFA heeft geëist dat het Belgische team het woord ‘liefde’ van de kraag van hun uitshirt verwijdert, dat hebben bronnen aan ESPN verteld. De regering van Qatar heeft geweigerd het Duitse nationale team toe te staan   een speciaal vliegtuig te gebruiken waarvan de romp de slogan LHBT – Mqalaty draagt. De reden was het beeld van verschillende mannen aan boord van een Lufthansa-vliegtuig. De autoriteiten van de Islamitische Staat hebben het in verband gebracht met de propaganda van homoseksualiteit, wat illegaal is in het land. Na de annulering vloog het vliegtuig naar Oman, vanwaar de Duitse voetballer met een vliegtuig van een lokale luchtvaartmaatschappij terugkeerden naar Qatar.

Economie

Journalist Mac Slavo heeft uitgezocht dat de Europese Unie enorme voorraden Russische dieselbrandstof opslaat voordat het verbod op Russische olie ingaat. In de eerste twaalf dagen van november kwamen er zo’n 215.000 vaten diesel per dag Russische naar de opslagregio Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen, dat is een stijging van 126% ten opzichte van oktober. Europese handelaren stimuleren de aankoop van Russische diesel in afwachting van het EU-embargo dat in februari 2023 van kracht wordt. Volgens marktanalist Eugene Lindell van energieadviesbureau FGE zal de EU ongeveer 5 tot 600.000 vaten diesel per dag moeten veiligstellen om de Russische volumes te vervangen. Naar verwachting zal de diesel straks uit de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en India komen.

De energieleveranciers DGB, Gulf Gas and Power, Mega Energie en Budget Energie dreigen om te vallen. De financiële gezondheid van Mega Energie is het laagst. De nieuwkomer is sinds vorig jaar actief in ons land en levert ook energie aan huishoudens in België en Frankrijk. Volgens het onderzoek van de Vastlastenbond zijn er nog vijf energiebedrijven die een lage solvabiliteit hebben, elf energiebedrijven scoren goed op het terrein van hun financiële gezondheid. Dat zijn onder meer Pure Energie, Vattenfall, Greenchoice, Delta, Eneco, Essent en Powerpeers.

De Duitse vliegmaatschappij Lufthansa gaat op zoek naar twintigduizend nieuwe personeelsleden. Het bedrijf heeft aangegeven op zoek te zijn naar medewerkers nu het vliegverkeer weer toeneemt.

Gezondheid

Facebook heeft bevestigd dat vijf maanden aan officiële overheidsgegevens van de Britse regering aantonen dat vaccinatie tegen Covid-19 het immuunsysteem vernietigt, wat leidt tot wat kan worden omschreven als een nieuwe vorm van Acquired Immunodeficiency Syndrome. Het Britse Agentschap voor Gezondheidsveiligheid heeft gegevens vrijgegeven, die bevestigen dat elke Covid-19 “booster” dosis een zeer kortstondige tijdelijke oppepper geeft aan het immuunsysteem van de gevaccineerde, alvorens het immuunsysteem veel sneller decimeert.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD)  heeft met hulp van de douane een opslagplaats ontdekt met een miljoen vervalste COVID-tests uit China. Volgens NL Times hebben douaneambtenaren de FIOD om hulp gevraagd na een melding dat er waarschijnlijk een voorraad vervalste zelftestkits in een pakhuis in Nijmegen lag. De testen in de loods waren vanuit China verzonden naar Schiphol en Maastricht Aachen Airport en bestemd voor de Duitse markt. De FIOD heeft de partij in beslag genomen en deze wordt vernietigd. Merken zijn beschermd in Nederland. Het is verboden merkartikelen na te maken en het is niet toegestaan om in valse merkartikelen te handelen. Het strafrechtelijk onderzoek naar de zendingen staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De B20-landen (de Business 20) roepen de G20 op om vaccinpaspoorten aan te nemen op basis van WHO-normen en digitale identificatiesystemen. De Indonesische minister van Volksgezondheid Budi Gunadi Sadiki  zei: “Laten we een door de WHO erkend digitaal gezondheidscertificaat implementeren. Als je gevaccineerd bent of de juiste tests hebt ondergaan, kun je je verplaatsen.”

Weer

En dan het weer. Vanochtend zal het vooral in de kustregio’s regenen, in de rest van het land is het voornamelijk droog en zien we af en toe de zon. De wind komt uit het zuiden tot zuidwesten en is matig, de middagtemperatuur komt uit rond de 12 graden.