www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Op verzoek van Minister De Jonge heeft het Outbreak Management Team gisteravond vergadert om te kijken wat er in hun ogen moet gebeuren om de coronacrisis te bedwingen en om het kabinet van een spoedadvies te voorzien. Het kabinet zal hierover aanstaande vrijdag een besluit nemen. Naar verwachting komt er deze vrijdag ook direct een persconferentie in plaats van op vrijdag 3 december. Volgens bronnen uit onderwijskringen ligt een scholingsluiting van twee weken op tafel.

In Duitsland worden de coronamaatregelen vanaf vrijdag uitgebreid. De coronapas is dan voor iedereen verplicht om naar het werk te gaan of om met het openbaar vervoer te reizen. Mensen moeten zijn ingeënt, genezen of recent negatief getest zijn op het coronavirus. De regel is zeker tot 19 maart 2022 van kracht. De beslissing is dus ook voor Nederlanders die in Duitsland met het ov gaan reizen van belang. Met het invoeren van het zogenoemde 3G-beleid voor de werkvloer en het ov wil Duitsland nu het aantal nieuwe coronabesmettingen in eigen land verminderen.  

Uit Zweden komt het bericht dat de nieuwe premier van Zweden enkele uren na haar benoeming afgetreden is. Magdalena Andersson was de eerste vrouwelijke leider van het land. Zij diende haar ontslag in na een gespannen begrotingsstemming. De Groene Partij stapte uit de regering nadat een oppositiebegroting was aangenomen. Dat veroorzaakte een crisis in het hele Zweedse politieke landschap.  

De Daily Record meldt dat de Schotse regering toegestaan heeft dat gegevens van het coronapaspoortsysteem worden gedeeld met particuliere bedrijven. De mobiele telefoon-app van de NHS, die de persoonlijke medische informatie in de vorm van een QR-code presenteert, deelt gegevens met bedrijven als Amazon, Microsoft, ServiceNow, Royal Mail en een AI-gezichtsherkenningsbedrijf. Gebruikers van de vaccinpaspoort-app werden er niet van op de hoogte gebracht dat hun gegevens zouden worden gedeeld, aldus het rapport.

De rechtszaak die Mike Lindell, CEO van MyPillow, bij het Hooggerechtshof zou aanspannen om fraude in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 aan te tonen, heeft vertraging opgelopen. Hij geeft aan dat sommige procureurs-generaal zonder reden nee hebben gezegd tegen zijn rechtszaak. Hij vindt dat zeer verontrustend. In het programma Real America’s Voice liet Lindell weten dat de details van de rechtszaak bekend worden gemaakt tijdens zijn Thanksgiving-weekendmarathon op zijn website Frankspeech.

En dan het weer. Lagedrukgebieden komen dichterbij en daardoor neemt de wisselvalligheid toe. Er vallen vaker buien, mogelijk zelfs af en toe met een winters karakter. Een wat sterkere wind uit het westen. Overdag wordt het 5 tot 7 graden en in de nachten regionaal kans op vorst.