www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Het ANP laat weten dat een woordvoerster van supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel aangegeven heeft dat supermarkten in ons land op dit moment nog niet overgaan tot het verwerken van krekelmeel in hun voedingsmiddelen. De Europese Commissie gaf toestemming om insectenmeel te gaan verwerken in vele voedingsmiddelen. Mocht krekelmeel in de toekomst wel ingezet worden dan wordt dit op de verpakking vermeld aldus de zegsvrouw. Volgens het CBL wordt het meel van vermalen insecten al wel verwerkt in dierenvoeding. De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) wijst erop dat de toestemming voor het gebruik van gedeeltelijk ontvet poeder verkregen uit de huiskrekel, pas recent is gegeven. Daarom zal het naar verwachting nog een tijdje duren voordat producten in de supermarkten liggen. Wie de etiketten in de gaten wil houden kan letten op de volgende coderingen: Acheta domesticus = Huiskrekel, ryllodes sigillatus = Gedroogde brandkrekel, Locusta Migratoria = Treksprinkhaan, Tenebrio Molitor = (gedroogde) meelworm, Alphitobius Diaperinus = hele en gemalen larven

Op de site TNO.nl staat te lezen dat bijna zestig overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties vorige week in ’s-Hertogenbosch getekend hebben voor de verlenging en uitbreiding van de City Deal.  In deze City Deal stellen alle partners zich tot doel om processen te veranderen waarmee regio’s, steden en dorpen worden ontworpen, ingericht, beheerd en bestuurd, zodat optimaal gebruik kan worden gemaakt van de kansen die digitalisering en technologisering bieden. Het doel van de verlenging is dat partners kunnen gaan focussen op het toepassen en opschalen van smartcityoplossingen. Steden die getekend hebben zijn onder meer Amersfoort, Apeldoorn, Breda, Capelle aan den IJssel, Den Haag, Deventer, Den Bosch, Enschede, Heerlen, Helmond, Roeselare, Rotterdam, Sittard-Geleen, Zwolle, de Provincie Overijssel, Provincie Zuid-Holland, Provincie Noord-Brabant, Dordrecht

In de Oekraïne regent het ontslagen de afgelopen dagen. Verschillende Oekraïense ministers, gouverneurs en topambtenaren hebben hun ontslag ingediend of zijn ontslagen na onthullingen in de pers over overheidsfunctionarissen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan corruptie en zelfverrijking. Om kans te maken op het lidmaatschap van de Europese Unie moet het land nog flink de strijd aangaan tegen corruptie. Ook het hoofd van de afdeling inkoop van het Oekraïense ministerie van Defensie Bogdan Khmelnitsky is ontslagen wegens corruptie.

Drie Oekraïense parlementsleden hebben leidinggevende posities gekregen in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE). Evgenia Kravchuk is voorzitter van de Commissie cultuur, wetenschap, onderwijs en media; Maria Mezentseva is voorzitter van de Commissie gelijke behandeling en Elena Khomenko is vicevoorzitter van de vergadering.

Bondskanselier Olaf Scholz blijft vasthouden aan het principe dat escalatie tussen Rusland en de NAVO moet worden vermeden. Desondanks geeft Berlijn  andere landen toestemming om de tanks te exporteren naar de Oekraïne. De Duitse regering heeft 14 Leopard tanks toegezegd. Afgaand op uitspraken van diverse Europese politici kan de Oekraïense president Zelensky 18 Leopard tanks uit Nederland tegemoet zien, Polen stuurt 2 tanks, Portugal 4, Finland 10, Noorwegen 8, het Verenigd Koninkrijk 14, Spanje. De Belgische minister van Defensie heeft aangegeven dat zijn land geen tanks zal sturen omdat de Belgen die tien jaar geleden verkocht hebben. De Zweedse minister van Defensie, Paul Jonsson, heeft gezegd dat Zweden mogelijk 122 Stridsvagn tanks naar Oekraïne stuurt. Het Witte Huis heeft bevestigd dat ze 31 M1 Abrams tanks naar de Oekraïne zullen sturen. De tanks zullen een bataljon vormen. Tegelijkertijd werd aangegeven dat het nog maanden zou duren om de apparatuur te leveren.

Ondanks alle sancties richting Rusland en het sturen van tanks naar de Oekraïne heeft Joseph Borrell, een hoge functionaris voor de EU op het gebied van buitenlandse zaken en het veiligheidsbeleid, nog eens onderstreept dat de Europese Unie niet betrokken is bij de oorlog in de Oekraïne. De Russische ambassadeur in Duitsland, Nechaev heeft gezegd dat het besluit van Berlijn om tanks naar Kiev te sturen uiterst gevaarlijk is. Het brengt het conflict naar een nieuw niveau van confrontatie en betekent de definitieve weigering van Duitsland om de historische verantwoordelijkheid voor de misdaden van de nazi’s te erkennen. De Oekraine werkt intussen aan overeenkomsten met EU-landen, die Oekraïense mannen van dienstplichtige leeftijd terug zullen deporteren naar Oekraïne.

Zwitserland is van plan om de herexport van zijn wapens naar de Oekraïne toe te staan, volgens de officiële website van het Zwitserse parlement. De commissie Veiligheidsbeleid van de Nationale Raad keurde het voorstel en initiatief van de parlementaire commissie voor de wederuitvoer van wapens goed met 14 tegen 11 stemmen. Volgens parlementariërs kan de “verklaring over het wederuitvoerverbod” worden ingetrokken bij overtreding van het internationale verbod op het gebruik van geweld. Het parlement wil ook artikel 18 van de federale wet “op militair eigendom” wijzigen om verklaringen die wederuitvoer verbieden ongeldig te verklaren als blijkt dat de wederuitvoer van militair eigendom naar Oekraïne verband houdt met de Russisch-Oekraïense oorlog.

De woordvoerder van de Russische regering, Peskov, heeft laten weten dat Moskou niet in gesprek is met Berlijn over de Duitse levering van tanks aan de Oekraïne, het plan van de Verenigde Staten om Abrams-tanks aan het de Oekraïne te leveren is technologisch gedoemd te mislukken. Verder zegt hij dat het regime in Kiev betrokken is bij het organiseren van terroristische aanslagen en dat dit de keuze van Rusland om zich te verdedigen valideert. Volgens de woordvoerder is het op dit moment geen haalbare kans om dit conflict diplomatiek op te lossen.

De regering van de Golfstaat Koeweit is afgetreden na een machtsstrijd met het parlement. Premier Sheikh Ahmed Nawaf al-Sabah heeft kroonprins Sheikh Mishal al-Ahmed al-Sabah een ontslagbrief overhandigd, meldt het staatspersbureau KUNA. Het is de vijfde keer in meer dan twee jaar dat de door de koning aangestelde regering van Koeweit aftreedt. De nu demissionaire regering werd pas in oktober beëdigd. Onlangs debatteerde ze met het parlement over een mogelijke schuldverlichting voor de burgers van het land. De regering vond het initiatief van de Nationale Vergadering te duur.

Het weer

En dan het weer. De dag begint mogelijk met wat regen en natte sneeuw in het Zuiden. In de rest van het land blijft het naar verwachting droog. In de middag is er een mix van wolkenvelden, zon en af en toe regen. De temperatuur komt uit tussen de vier en acht graden en er waait een matige soms krachtige noordenwind.