www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Denis Manturov, hoofd van het Russische Ministerie van Industrie en Handel heeft tijdens een bijeenkomst in Oezbekistan waar de landen van de Euraziatische Economische Unie (EAEU), de BRICS-landen en de Shanghai Samenwerkingsorganisatie (SCO) vertegenwoordigd waren, aangegeven dat Rusland zich bij onderlinge verrekeningen los wil maken van de dollar en de euro. Rusland heeft de wens om meer in nationale valuta af te rekenen met partnerlanden. De Russische handelsomzet met partners binnen deze associaties bedroeg vorig jaar 38 procent. De unies zijn samen goed voor 50 procent van de wereldeconomie.

Deze week heeft de Duitse minister van Defensie, Christine Lambrecht, de Oekraïne de levering van de Gepard-tanks in het vooruitzicht gesteld. Nu blijkt dat dat in de praktijk nog niet zo eenvoudig is. Het ministerie vraagt zich hardop af of er een passende opleiding aan de Oekraïense soldaten gegeven kan worden. Omdat het gebruik van de tanks de afgelopen 10 jaren afgeschaft is in Duitsland is er waarschijnlijk een gebrek aan geschikte trainers. Munitie voor het wapensysteem is verkrijgbaar bij Duitse producenten en in Zwitserland, maar dat land heeft tot nu toe geen toestemming gegeven voor uitvoer van munitie naar de Oekraïne. Andrij Melnyk, de Oekraïense ambassadeur in Duitsland, zei tegen RTL/ntv dat als het munitieprobleem niet wordt opgelost de Oekraïne waarschijnlijk af zal moeten zien van de levering van de tanks.

Persagentschap Interfax meldt dat het Hof van Arbitrage van Moskou de tegoeden van de Russische dochteronderneming van Google bevroren heeft voor een bedrag van 500 miljoen roebel (omgerekend zo’n 6,6 miljoen dollar). De rechter oordeelde in het voordeel van de Russische Entertainment Television die de tech-gigant aanklaagde nadat Youtube één van zijn kanalen had geblokkeerd.

BionTech heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) toe moeten geven dat de werkzaamheid van zijn huidige Coronavaccin misschien niet voldoende is voor permanente goedkeuring door de regelgevende instanties. Het bedrijf geeft aan dat het mogelijk niet in staat is om voldoende werkzaamheid of veiligheid van hun COVID-19-vaccin en/of variant-specifieke formuleringen aan te tonen, om permanente wettelijke goedkeuring te verkrijgen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie, of andere landen waar vaccin het is geautoriseerd voor noodgebruik of waar het vaccin een voorwaardelijke handelsgoedkeuring heeft gekregen.

De Oostenrijkse Minister van Financiën, Magnus Brunner, heeft aangegeven dat zijn land het zich niet kan veroorloven de invoer van Russisch gas te verbieden als onderdeel van de sancties tegen het land. Veel westerse landen, waaronder leden van de EU hebben Rusland verregaande economische beperkingen opgelegd als reactie op de militaire campagne in Oekraïne. Brunner gaf aan dat Oostenrijk alle sancties tegen Moskou steunt, maar niet het gasembargo.

Televisiezender France2 meldt dat de Franse autoriteiten duizenden euro’s uitgeven aan het steeds maar weer verplaatsen van Russische vrachtschepen in hun havens. De Russische schepen worden aan de kade gehouden als gevolg van de sancties tegen Rusland. De havenautoriteiten moeten elke keer betalen om de schepen te verplaatsen als zij aanmeerruimte moeten creëren voor andere schepen die willen lossen. Daarnaast zorgen de vakbonden voor de zeelieden die al bijna vijftig dagen niet meer aan land geweest zijn.

Een rechtbank in Myanmar heeft gisteren de voormalig leider Aung San Suu Kyi veroordeeld wegens corruptie. Zij hoorde vijf jaar gevangenisstraf tegen zich eisen in de eerste van verschillende corruptiezaken tegen haar. De 76-jarige Suu Kyi, werd vorig jaar door een legerovername afgezet. Ze heeft de beschuldiging ontkend dat zij goud en honderdduizenden dollars aan steekpenningen zou hebben aangenomen.

Uit een peiling blijkt dat 83% van de Fransen de herverkiezing van Macron afkeurt. De onvrede is al sinds de verkiezingsuitslag zondagavond zichtbaar in het land. Toen braken er in diverse steden rellen en demonstraties uit. Gisteren werd Macron op straat door omstanders uitgejouwd en bekogeld met tomaten. 

De euro daalde gisteren tot het laagste niveau in vijf jaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar. In de nacht naar woensdag daalde de gemeenschappelijke munt tot 1,0634 dollar. Dit is het laagste niveau sinds april 2017. De Europese Centrale Bank (ECB) had de referentiekoers dinsdagmiddag vastgesteld op 1,0674 dollar.

De organisatoren van Wimbledon hebben laten weten dat tennissers die niet zijn ingeënt tegen Covid-19 dit jaar wel mogen deelnemen aan de kampioenschappen. Dit maakt ook de weg weer vrij voor Novak Djokovic om deel te nemen. In januari werd de Serviër de toegang tot de Australian Open geweigerd vanwege zijn vaccinatiestatus. Djokovic zei eerder dit jaar dat hij bereid zou zijn toernooien over te slaan als hij moet worden gevaccineerd, maar de organisatie heeft nu bevestigd dat hij dit niet hoeft te doen om deel te kunnen nemen aan het grand slam.

En dan het weer. Na een heldere nacht waarbij in het binnenland de temperatuur rond het vriespunt lag, begint de dag fris. De zon zal met name in het midden en zuiden van het land flink gaan schijnen. De noordelijke provincies krijgen de zon af en toe te zien vanwege overtrekkende wolkenvelden. Daar komt de middagtemperatuur uit op 14 graden terwijl in het midden en zuiden temperaturen van 17 tot 19 graden verwacht worden. De wind komt uit het noordoosten en is matig.