www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De boeren hebben gisteren in het hele land van zich laten horen. Op en naast snelwegen werden grond, hooibalen, banden, mest en puin achtergelaten. Naast een aantal bulten grond stond de tekst: Meer boerengrond krijg je niet in Den Haag. Rijkswaterstaat was druk met het opruimen, sommige op- en afritten waren geblokkeerd en in sommige gevallen was de hele weg dicht.

Het kabinet gaat 33,1 miljoen euro uittrekken om de druk op de asielopvang te verlichten. Het geld zal worden verdeeld over de 25 veiligheidsregio’s, die daarmee extra mensen kunnen aantrekken om te helpen op de crisisnoodopvanglocaties. Voor die 33,1 miljoen zouden 1050 medewerkers voor een periode van drie maanden aan het werk kunnen, dat zouden rijksambtenaren kunnen zijn of mensen die geworven worden door uitzendbureaus. Naar alle waarschijnlijkheid gaan de nieuwe medewerkers helpen met de aanmeldprocedure. Dat loopt in Ter Apel op het moment spaak.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft aangegeven dat Moskou het Oekraïense volk zal helpen “zich te ontdoen van het regime” in Kiev. Hij gaf aan dat zij vastbesloten zijn om de bevolking van Oost-Oekraïne te helpen zich te bevrijden van de last van het absoluut onaanvaardbare regime van Zelensky. Eerst had het Russische leger zijn doelen op het slagveld gericht om de Donbas te bevrijden. Deze opmerking van Lavrov over het verwijderen van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vertegenwoordigt het meest uitgebreide oorlogsdoel tot nu toe. 

De Britse premierskandidaten Rishi Sunak en Liz Truss lijken allebei een totaal andere koers te willen varen als zij gekozen worden tot de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Het was al duidelijk dat er grote verdeeldheid binnen de Conservatieve Partij is over de opvolging van Johnson. De twee die onlangs nog met elkaar in het kabinet Johnson zaten lijken vooral te botsen als het aankomt op de belastingplannen en de uitgaven van de Britse regering. Liz Truss lijkt op dit moment favoriet om op 5 september te winnen. Zij wil na haar aantreden direct de belastingen verlagen. Dat zou betaald moeten worden uit leningen. Sunak wil eerst de inflatie aanpakken. Zo’n 200.000 leden mogen per brief hun stem uitbrengen.

De werknemers van de Londense metro zullen waarschijnlijk op 19 augustus staken, midden in de schoolvakantie. Tijdens de stakingsactie zullen meer dan 40.000 werknemers het werk neerleggen. Mick Lynch, algemeen secretaris van de vakbond voor spoorwegen, zeevaart en vervoer, zei: “[Onze leden] zijn door Transport for London en burgemeester Sadiq Khan in de maling genomen. Transport for London heeft tot 2 augustus de tijd gekregen om de werknemers te verzekeren dat er geen banen zullen worden geschrapt en dat er geen nadelige veranderingen in de pensioenen of de arbeidsomstandigheden zullen worden doorgevoerd. Dezelfde vakbond staakt ook bij Network Rail en 14 treinoperators op 18 en 20 augustus.

Op de site van het World Economic Forum staat te lezen dat de samenleving behoefte zou hebben aan een revolutie op het gebied van schone energie. Daarom moeten niet alleen verbrandingsmotoren in auto’s zo snel mogelijk worden verboden, mensen zouden ook geen recht meer moeten hebben op een eigen auto en in plaats daarvan een auto moeten delen. Door auto’s te delen zou de wereldwijde vraag naar edele metalen en fossiele brandstoffen drastisch verminderen. Verder redeneert het World Economic Forum dat de gemiddelde auto slechts vier procent van de tijd in gebruik is. Door de auto te delen met anderen zou het voertuig efficiënter ingezet kunnen worden. Op deze manier wordt heel geraffineerd privébezit van een auto beëindigd en lijkt ook dit plan lijkt weer een opstap te zijn naar het credo van het World Economic Forum: je zult niets bezitten maar je zult gelukkig zijn.

De Australische winkelketens Kmart, Bunnings Warehouse en The Good Guys maakten tot voor kort allemaal gebruik gezichtsherkenningstechnologie in de winkel. Dat werd onthuld door consumentenorganisatie Choice die liet weten dat de bedrijven allemaal gezichtsafdrukken van klanten opnamen, meestal zonder dat zij dat wisten. The Good Guys is inmiddels tijdelijk gestopt met het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie. Bij Kmart en Bunnings wordt daar ook op aangedrongen. Twee weken geleden kondigde de Australische privacy-commissaris aan dat hij een onderzoek had ingesteld naar Kmart en Bunnings. Een woordvoerder van laatstgenoemde keten is er van overtuigd dat het gebruik van gezichtsherkenning in overeenstemming is met de eisen van de Privacy Act.

Kort nieuws

Anti-corruptie demonstranten hebben gisteren het Irakees Parlement in de Groene Zone, Bagdad bestormd. Iraakse liberalen vergelijken de inval in het Iraakse parlement door aanhangers van de Iraakse nationalistische geestelijke Muqtada al-Sadr nu al met de gebeurtenissen van 6 januari in het Amerikaanse Capitool.

Directeur generaal Tedros van de Wereldgezondheidsorganisatie roept alle sociale-mediaplatforms op om met de WHO samen te werken om desinformatie over de monkeypox tegen te gaan.

Een aardbeving met een kracht van 7,3 op 10 km diepte heeft de Filippijnen getroffen. Volgens het US Geological Survey lag het epicentrum van de aardbeving ongeveer 11 km ten oostzuidoosten van de stad Dolores en vond de beving plaats op een diepte van 10 km.

De Verenigde Naties waarschuwt Groot-Brittannië voor voodoorituelen met kinderen. Honderden kinderen worden in Afrika ontvoerd en naar het Verenigd Koninkrijk verkocht voor voodoorituelen, aldus een waakhond van de VN, die ook zijn bezorgdheid uitsprak over het aantal Britse pedofielen dat in het buitenland op kinderen aast.

Senator Chuck Grassley heeft een aan procureur-generaal Merrick Garland en FBI-directeur Christopher Wray gestuurd over beschuldigingen van “zeer geloofwaardige klokkenluiders” over de “onjuiste afschildering” door de FBI van denigrerend materiaal van Hunter Biden als “desinformatie”. FBI-klokkenluiders beweren dat de FBI plannen hebben om Hunter en Joe Biden te beschermen.

De voedselcrisis zal langer duren dan het militaire conflict in Oekraïne, de gevolgen ervan zullen niet binnen 12-18 maanden verdwijnen, zei de Franse president Emmanuel Macron.

Gezondheid

De Academy of Breastfeeding Medicine (ABM) heeft nieuwe “gender inclusieve” taalgidsen uitgebracht. Deze gidsen worden op het moment in een aantal Amerikaanse ziekenhuizen geïmplementeerd. Een screenshot van een taalgids tabel werd gedeeld op Twitter en was getiteld “voorgestelde termen. Aan de linkerkant was een kolom opgenomen met de “traditionele termen” zoals moedermelk, borstvoeding en borst terwijl een andere kolom de gender-inclusieve termen hanteert en spreekt over chestfeeding in plaats van breastfeeding, menselijke melkvoeding en de zogende persoon.

Deborah Birx heeft toegegeven dat zij en Anthony Fauci “de wetenschap” hebben verzonnen tijdens de coronapandemie over de anderhalve meter regel en de lockdowns. De bekentis van Birx staan in een boek dat onlangs van haar hand verscheen en waarin ze toegeeft dat bijna alle maatregelen die de Amerikanen opgedrongen kregen tijdens de pandemie verzonnen waren. Birx werkte als Donald Trump’s Covid-19 Task Force adviseur. Daarnaast geeft ze toe dat ze tegen de toenmalige president gelogen heeft over wat er voor nodig was om de curve af te laten vlakken. In haar memoires komt ook naar voren dat Birx knoeide met de CDC-gegevens.

Kankerpatiënten hoeven sinds kort niet meer zo vaak naar het ziekenhuis voor bestralingen. Na een advies van de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie zijn de behandelingen flink verkort. Tijdens de coronatijd probeerden artsen hun patiënten zo min mogelijk naar het ziekenhuis te laten komen om ze te beschermen tegen het virus. De kortere behandelingen blijken geen gevolgen te hebben voor de effectiviteit. Mannen met prostaatkanker met een laag- en middel-risico hoeven daardoor nog maar vijf keer naar het ziekenhuis voor een bestraling in plaats van 30 tot 35 keer. Sommige vrouwen met borstkanker kunnen nu ook vijf keer heen in plaats van vijftien tot twintig keer.

Terwijl de GGD’s in de regio van Amsterdam en Den Haag begonnen zijn mensen te vaccineren tegen het apenpokkenvirus blijkt uit onderzoek dat Ab Osterhaus met twee petten op zit. Het bedrijf waar hij aandelen in heeft, ViroClinics BV, deed onderzoek (waar Osterhaus bij betrokken was) voor het enige bedrijf dat het apenpokkenvaccin levert: Bavarian Nordic. Ook werkte Osterhaus mee aan een onderzoek voor Bavarian Nordic waaruit blijkt dat het apenpokkenvaccin van Bavarian Nordic (Imvanex) makaken beschermde tegen ademhalingsproblemen door het apenpokkenvirus. 

De Japanse regering betaalt voor de allereerste keer een schadevergoeding voor iemand die is overleden als direct gevolg van een vaccinatie tegen corona. Ontkennen van het verband was niet meer mogelijk voor de subcommissie van het Japanse ministerie van Volksgezondheid die de zaak onderzocht. De familie van de overleden vrouw krijgt zo’n 324.000 euro. Verwacht wordt dat de minister van Volksgezondheid, Arbeid en Welzijn eerdaags zijn definitieve goedkeuring zal geven.

Ambtenaren van de volksgezondheid in de Canadese provincie Alberta luiden de noodklok nadat ze in 2020 en 2021 een ongekende stijging van het aantal plotseling en onverwachte sterfgevallen registreerden. Volgens de meest recente gegevens die door de regering van Alberta zijn gepubliceerd, werden sterfgevallen door “onbekende” oorzaken in 2021 de belangrijkste oorzaak in de provincie. Het eiste meer levens dan het aantal sterfgevallen door  hartaandoeningen, diabetes en beroertes samen in 2021. In vergelijking met pre-pandemie data is het totale aantal sterfgevallen zonder bekende oorzaak maar liefst zeven keer hoger dan in 2019.

Economie

Groothandel Makro  heeft ondanks een ingrijpende reorganisatie vorig jaar opnieuw een megaverlies geleden van ruim 67 miljoen euro.

Twitter heeft aandeelhouders laten weten dat ze een datum hebben vastgesteld voor een speciale virtuele vergadering. De aandeelhouders zullen stemmen om zijn overnamedeal van 44 miljard dollar door Elon Musk goed te keuren, ondanks de aanhoudende juridische strijd van het bedrijf met de miljardair Tesla CEO over de deal. Naar verluid is de vergadering gepland voor 13 september.

De Londense levensmiddelengigant Unilever verkocht afgelopen half jaar minder producten. Toch verdiende het bedrijf meer omdat het de prijzen zelf had verhoogd had het bedrijf weinig tot geen last van de inflatie. Met name op de Amerikaanse en Indiase markt zag Unilever zijn verkopen aanzienlijk stijgen. Ook de internetverkoop nam fors toe. Door de coronalockdowns bleven de verkopen in China achter.

Volgens gegevens verzameld door Trading Economics hebben de volgende landen vanaf juni 2022 het meest te lijden van de op hol geslagen inflatie: Libanon 210%, Zimbabwe 192%, Venezuela 167%, Soedan 149%, Syrië 139%, Turkije 62%, Argentinië 64%, Suriname 55,6%, Sri Lanka 54,6%, Iran 52,5%. De valuta’s in deze landen zijn zo goed als waardeloos geworden. In deze landen is de kans op revolutie groter zeker wanneer de mensen niet meer in staat zijn om in hun basisbehoeften te voorzien. Talloze landen op deze lijst bevinden zich al midden in aanhoudende burgeroorlogen en politieke onrust. Ruilhandel wordt essentieel omdat het verhandelen van goederen en diensten vaak de enige beschikbare optie is. Dit is hoe de G20-landen scoren vanaf juni 2022: Turkije 62%, Argentinië 64%, Rusland 9%, Brazilië 89%, Spanje 2%, Verenigd Koninkrijk 9,4%, Verenigde Staten 9,1%, Eurogebied 8,6%, Nederland 8,6 %, Canada 8,1%, Italië 8%, Mexico 99%, Duitsland 7,6%, Zuid-Afrika 7,4%, Indië 7,01%, Singapore 6,7%, Zuid-Korea 6%, Frankrijk 8%, Australië 5,1%, Indonesië 4,35%, Zwitserland 3,4%, China 2,5%, Japan 2,4%, Saoedi-Arabië 2,3%.

Het weer

En dan het weer. De dag begon vandaag fris met hier en daar een mistbank. De ochtend verloopt op de meeste plaatsen vrij zonnig. Het blijft de komende dagen koel voor de tijd van het jaar, maar het wordt langzaam maar zeker weer iets warmer. De middagtemperatuur wisselt van 19 graden op de Wadden tot 26 graden in het zuiden van het land. Het blijft naar verwachting overal droog en de wind komt uit het noordoosten. In de nacht naar vrijdag is er in het zuiden van het land kans op wat regen.