www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro heeft in de laatste dagen van zijn ambtstermijn een decreet ondertekend dat telecommunicatiesystemen onder controle van de federale regering plaatst.

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft voorgesteld het Europees Parlement te ontbinden naar aanleiding van het corruptieschandaal. Volgens de politicus kan het vertrouwen in het Europees Parlement alleen worden hersteld door de herverkiezing van de parlementsleden. Hij stelde ook voor “de controle over het Europees Parlement terug te geven aan de leden van de Europese Unie”. In zijn speech zegt Orban dat Brussel een Europa wil zonder natiestaten, een statenloze elite, een alliantie van multinationale lobby’s en een coalitie van financiële speculanten. Orban beschrijft het als “Het paradijs van George Soros.”

Elon Musk hield de gemoederen weer flink bezig gisteren op zijn eigen platform. Zo twitterde hij ‘Bijna niemand schijnt te beseffen dat het hoofd bio-ethiek van het National Institutes of Health, de persoon die ervoor moet zorgen dat dr Fauci zich ethisch gedraagt, zijn vrouw is. Hij sluit de tweet af met een foto van Christine Grady. Dr Anthony Fauci bepaalde niet alleen het coronabeleid in de Verenigde Staten, maar zijn maatregelen en adviezen werden wereldwijd opgevolgd.

Uit een filmpje van het World Economic Forum blijkt dat Parijs een 15-minutenstad wil worden. Dat betekent dat je alles wat je nodig hebt binnen 15 minuten kunt bereiken, te voet of per fiets. Het doel is om het autogebruik en daarmee de CO2-uitstoot terug te dringen. Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs wil dat iedere straat in 2024 een fietspad heeft. Tijdens de lockdown werd al 50 kilometer fietspad aangelegd. Daarnaast wil de Parijse burgemeester 60.000 parkeerplaatsen weghalen, daarvoor in de plaats moeten volks- en speeltuinen komen. Langs de rivier de Seine wordt één zondag per maand een autovrije zondag gehouden. Naast Parijs zijn ook Melbourne en Milaan proeven aan het houden met de 15 minutenstad of de 20 minutenwijken. Het concept is bedacht door professor Carlos Moreno.

Paus emeritus Benedictus XVI is ‘erg ziek’. Zijn gezondheid is volgens het Vaticaan de laatste uren snel achteruitgegaan, maar zou wel ‘onder controle’ zijn. Benedictus heeft constant dokters bij hem in de buurt om voor hem te zorgen. De Duitser Joseph Aloisius Ratzinger werd in 2005 paus Benedictus XVI en trad in 2013 om gezondheidsredenen af als hoofd van de kerk en staatshoofd van Vaticaanstad. Dat was een zeer ongebruikelijke stap omdat een paus meestal tot aan zijn dood leiding geeft aan het Vaticaan. Zijn opvolger paus Franciscus heeft opgeroepen tot gebed.

Wales online meldt dat ziekenhuizen in het westen van Wales mensen vragen hun zieke dierbaren op te halen als ze ook maar enigszins naar huis kunnen omdat het extreem druk is. Er is de hele week al sprake van een aanhoudende hoge vraag naar spoedeisende zorg door ernstig zieke mensen. De regionale gezondheidsraad staat al enige tijd onder verhoogde druk en heeft in een paar dagen tijd tweemaal de hulp van het publiek ingeroepen. Vlak voor Kerstmis vroegen de gezondheidsfunctionarissen het publiek weg te blijven van de twee belangrijkste SEH-afdelingen in Zuidwest-Wales – in het Glangwili Hospital in Carmarthen en het Withybush Hospital in Haverfordwest – tenzij hun toestand ernstig of levensbedreigend was.

Economie

Vanaf 1 januari zal de populaire berichtenapp WhatsApp niet meer beschikbaar zijn op miljoenen telefoons. Het gaat om 47 verouderde modellen van zowel iOS- als Androidapparaten. Onder andere de iPhone 5 en 5C, alsook enkele modellen van Huawei, LG en Samsung vallen dit jaar onder de verouderde apparatuur die meer dan tien jaar geleden is uitgebracht. Zij hebben een eerdere versie dan Android 4.1 en iOS 12.1.

Weer

En dan het weer. Vandaag zien we naast wolkenvelden ook de zon van tijd tot tijd doorbreken. Het is overwegend droog al kan er hier en daar een bui vallen. De maxima komt uit tussen de twaalf en zestien graden. En het blijft stevig waaien.