www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

In het NPO-programma Op1 heeft GroenLinks-leider Jesse Klaver laten weten dat zowel Hugo de Jonge als andere leden van het kabinet geprobeerd hebben hem én andere oppositieleiders over te halen het 2G-wetsvoorstel te steunen in ruil voor onderwerpen die de oppositiepartijen belangrijk vonden, zoals meer budget voor de zorg. Klaver gaf aan niet op deze voorstellen in te zijn gegaan omdat hij vindt dat je geen koehandel moet bedrijven over het beperken of afschaffen van grondrechten. De onthulling over deze pogingen tot ruilhandel van het kabinet zorgt voor veel boze reacties op Twitter.  

Het Hooggerechtshof in Tsjechië heeft de 2G-coronapas voor onder andere restaurants, clubs en hotels naar de prullenbak verwezen. Het hof oordeelde dat een coronamaatregel niet bedoeld mag zijn om burgers indirect onder druk te zetten zich te laten vaccineren. De Tsjechische regering krijgt een week om te reageren op de vernietiging van de regelgeving rond de pas.

De Russische president Vladimir Poetin zal morgen een ontmoeting hebben met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping aldus het Kremlin. De twee ontmoeten elkaar vóór de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Peking. Putin is daarmee één van de weinigen die het land bezoekt, diverse westerse regeringen hebben een diplomatieke boycot afgekondigd vanwege China’s mensenrechtenschendingen.

Vandaag gaat er een reportage in première over het illegaal “vaccineren” van kinderen. Gideon van Meijeren en Sietske Bergsma hebben ernstige misstanden aangetroffen bij de GGD. De makers van de reportage zagen dat de regels die gelden ter bescherming van kinderen totaal genegeerd worden.

Australische truckers hebben gepland om met hun vrijheidskonvooi op zaterdag 5 februari aan te komen bij de parlementsgebouwen in Canberra. Ze roepen iedereen in Australië die in het bezit is van een voertuig op om naar de hoofdstad te komen. Ook in Nieuw Zeeland is de oprichting van een konvooi van vrachtwagenchauffeurs gaande. Zij gaan aanstaande zondag rijden en zullen vanuit alle windrichtingen naar Wellington rijden waar ze maandag of dinsdag aan zullen komen. Ook in de Verenigde Staten zijn truckers zich aan het verenigen voor een rit naar Washington. Facebook heeft de snelgroeiende groep “Convoy to DC 2022” van zijn platform verbannen nadat het zo’n 137.000 leden had gekregen.

De truckers in Ottawa houden ondanks diverse tegenslagen stand. Ze worden elke dag door inwoners en sympathisanten voorzien van maaltijden. De menigte is vreedzaam aanwezig. Toch heeft de politiechef van Ottawa aangegeven dat de politie mogelijk niet lang meer in staat is om het werk alleen te doen en dat daarom de inzet van militairen nodig is.

Volgens de Zweedse krant Expressen zullen de minister president en de Minister van Sociale Zaken vandaag in een persconferentie aan gaan kondigen dat per 9 februari alle verplichte beperkingen in verband met de coronapandemie opgeheven worden.

Premier Scott Moe van Saskatchewan, een Canadese provincie die grenst aan de VS heeft aangekondigd dat het tijd is om te kijken naar het beëindigen van alle overgebleven Covid maatregelen en beperkingen.

En dan het weer. Het blijft een wat grauwe en grijze dag met wisselvallig weer. Droge perioden en regen wisselen elkaar af. Er waait een matige tot krachtige wind, waardoor het kouder aanvoelt dan dat de thermometer aanwijst. De gevoelstemperatuur zal rond de 5 graden liggen.