www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

In zijn eerste publieke verklaring sinds de Braziliaanse presidentsverkiezingen  weigerde de Braziliaanse president Jair Bolsonaro de overwinning van zijn rivaal, voormalig president Lula de Silva, expliciet te accepteren of te verwerpen. Hij gaf aan de grondwet te blijven respecteren en voegde er aan toe dat hij de machtsoverdracht naar Lula da Silva zal autoriseren. De mogelijke machtsoverdracht zal op 1 januari 2023 plaatsvinden. Inwoners van Brazilië zijn inmiddels massaal de straat op gegaan en hebben het leger gevraagd om in te grijpen.  

Exit polls in Israël geven aan dat voormalig premier Benjamin Netanyahu en zijn bondgenoten mogelijk de meerderheid van 61 zetels gewonnen zou hebben, wat genoeg zou zijn om na 3,5 jaar politieke impasse weer aan de macht te komen in een nationalistische religieuze regering. De peilingen zijn echter voorlopig en de uiteindelijke resultaten kunnen nog veranderen naarmate de stemmen worden geteld. Israëlische media meldden dat een kleine Arabisch-nationalistische partij de kiesdrempel naderde, waardoor zij vier zetels zou krijgen en Netanyahu’s krappe verwachte marge zou verdwijnen.

Reclaim the Net meldt dat het Amerikaanse videoplatform Rumble weigert toe te geven aan de eisen van de Franse regering om Russische nieuwsbronnen zoals RT France en Sputnik te censureren. CEO Chris Pavlovski twitterde dat hij net als Elon Musk de doelpalen van Rumble niet verplaatst voor een buitenlandse regering. Het is zijn missie om als neutraal videoplatform een vrij en open internet te herstellen. Hij heeft er nu voor gekozen om zijn diensten voor gebruikers uit Frankrijk te blokkeren tot hij onderzocht heeft of de eisen van de Franse regering legaal zijn. Het Amerikaanse platform Odysee heeft de Franse versies van de Russische staatsnieuwszenders Sputnik en RT wel geblokkeerd na het gerechtelijke bevel uit Frankrijk.

Valentin Rybakov, de permanente vertegenwoordiger van Belarus bij de Verenigde Naties heeft een vlammend betoog gehouden waarin hij zei: “Ik wil me richten tot degenen die deze sancties ontwikkelen en uitvoeren. U ontneemt mensen hun grondrecht op leven, maar vervolgens hebt u de brutaliteit om ons te vertellen hoe we de mensenrechten moeten respecteren volgens uw inzicht. Vroeg of laat zult u gewoon worden weggevaagd, hetzij door uw eigen volk, hetzij door de miljoenen die naar u toe zullen komen uit de landen die u nu vernietigt. En deze mensen komen niet naar u toe voor mythische mensenrechten zoals u die opvat, maar voor een stuk brood om hun familie, hun kinderen te voeden. En u zal de geschiedenis ingaan, niet als een politicus, maar als een crimineel en een seriemoordenaar!”

De nieuwe premier van Alberta, een deelstaat in Canada, heeft flink uitgehaald naar Klaus Schwab en het World Economic Forum. Premier Danielle Smith vindt het onsmakelijk wanneer miljardairs opscheppen over hoeveel controle ze hebben over politiek leiderschap. Ze ervaart dat als beledigend. Ze geeft aan dat zij niet wil samenwerken met het World Economic Forum, maar zich wil richten op Alberta en het oplossen van problemen voor de inwoners van de deelstaat.

Economie

De Bank of England is begonnen met de uitverkoop van hun staatsschuld: een proces dat kwantitatieve versoepeling (QE) wordt genoemd en dat geleid heeft tot een stortvloed van geld op de kapitaalmarkten. Daardoor zijn de activaprijzen na de financiële crisis flink omhoog gegaan. Deze uitverkoop van de staatsschuld is één van de belangrijkste keerpunten in de recente economische geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk waarbij het tijdperk van de kwantitatieve versoepeling (QE) plaatsmaakt voor het tijdperk van de kwantitatieve verstrakking (QT). De Bank of England, die de afgelopen tien jaren een overheidsschuld van bijna een biljoen pond opkocht, in een poging om de economie overeind te houden, begint nu met de verkoop van die schuld. De overheidsschuld die opgekocht werd, werd gefinancierd door geldschepping ofwel door het elektronisch bij te drukken.

In tegenstelling tot de Verenigde Staten is Japan voor zijn energiebehoefte bijna volledig afhankelijk van het buitenland, zodat het onmogelijk is voor het land om de betrekkingen met Rusland te verbreken. De realiteit is dat we niet zullen overleven zonder meer invoer uit Rusland,” zegt Masahiro Okafuji, hoofd van het Japanse bedrijf Itochu, dat betrokken is bij het Sakhalin-1-project.

Weer

En dan het weer. Vandaag start de dag op de meeste plaatsen droog. Het oosten van het land ziet mogelijk nog wat zon. Verder neemt de bewolking toe en gaat het vanuit het zuidwesten op steeds meer plaatsen regenen. In de middag bereikt het kwik zo’n vijftien graden.