www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Wie goed oplette bij het vragenuurtje in de Tweede Kamer kon de minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers horen zeggen dat het vaccin als herhaalprik voor 60-minners zonder medische indicatie tot nu toe niet is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Dat betekent volgens Kuipers dat als hij het ervoor in zou zetten, ze dat off-label moeten gaan doen. De minister benadrukte dat dat als consequentie heeft dat hij dan ook aansprakelijk is als er eventuele bijwerkingen zijn. De uitspraak is frappant zeker als je bedenkt dat de minister vorige week woensdag 60-plussers nog opriep om een herhaalprik te gaan halen.

De gemeente Harderwijk heeft gisteren een noodverordening uitgevaardigd voor komende week. De verordening geldt tot en met 6 juli en is bedoeld ter voorkoming van ernstige wanordelijkheden en verstoringen van de openbare orde en veiligheid. Gisteravond gold in Apeldoorn eveneens een noodverordening. De burgemeester had na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie een noodverordening uitgevaardigd na aanleiding van oproepen op sociale media om met zoveel mogelijk boeren naar het politiebureau van Apeldoorn te komen om de boeren die daar vastzitten te bevrijden.

Turkije stemt ermee in steun te verlenen aan het verzoek van Finland en Zweden om toetreding tot de NAVO. Volgens een gezamenlijke verklaring onderstreept hun gezamenlijk memorandum het engagement van Finland, Zweden en Turkije om elkaar ten volle te steunen in de strijd tegen bedreigingen van elkaars veiligheid. Secretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO voegde eraan toe dat de leiders van het bondgenootschap Zweden en Finland gisteren uitgenodigd zijn om officieel lid te worden.

De leiders van de G7 willen nagaan of er prijsplafonds kunnen worden ingesteld voor de Russische energie-export via scheepvaart. Zij willen op die manier de inkomsten van Moskou beperken. Aanleiding voor de prijsplafonds is de vaststelling van het Internationaal Energieagentschap dat de inkomsten uit de Russische olie-export in mei waren gestegen ondanks de daling van het volume door de sancties. De Italiaanse premier Mario Draghi heeft erop aangedrongen om ook gas in de voorgestelde limiet op te nemen. De G7 wil de levering van Russische landbouwproducten niet te sanctioneren en ervoor zorgen dat de bestaande maatregelen de levering van humanitaire hulp niet belemmeren.

The Wall Street Journal meldt dat het Duitse chemieconcern BASF zich mogelijk gedwongen ziet de productie in ’s werelds grootste chemiefabriek in Ludwigshafen stop te zetten. BASF gebruikt al jaren Russisch aardgas voor de opwekking van energie en als grondstof voor producten die in tandpasta, medicijnen en auto’s terechtkomen. De slinkende Russische gasvoorraden vormen een echte bedreiging voor de enorme productiehub van het bedrijf. BASF schat dat als het chemisch complex meer dan 50% van de maximale hoeveelheid gas blijft ontvangen, de activiteiten kunnen worden voortgezet. Zo niet, dan zullen de werkzaamheden van het complex moeten worden stopgezet.

De Australische Volt Bank gaat sluiten. De bank heeft aangegeven zo’n $100 miljoen Australische dollars terug te geven aan klanten en zijn banklicentie terug te geven aan de prudentiële toezichthouder. Dit markeert een nieuwe mislukte poging van een start-up om door te breken op de Australische bankmarkt. Volt verklaarde dat de raad van bestuur tot deze beslissing was gekomen nadat het er niet in was geslaagd om via een kapitaalverhoging voldoende middelen bijeen te krijgen om zijn plannen om hypotheken te verstrekken te ondersteunen.

Op de Australische site Sky News is te lezen dat de dochter van John F. Kennedy, Caroline Kennedy, benoemd zal worden tot ambassadeur van de Verenigde Staten in Australië. Professor Joe Siracusa van de Curtin Universiteit zegt dat de Australiërs “een geweldige rit” te wachten staat nu zij benoemd wordt. Volgens hem is het een belangrijke benoeming omdat Australiërs graag ambassadeurs willen die dicht bij de president van de Verenigde Staten staan. En ten tweede houden ze van een merknaam en deze vrouw voldoet aan al deze voorwaarden.

Centrale Bank van Marokko om Bitcoin en crypto-reguleringswet in te voeren.” Volgens de gouverneur van de Bank Al-Maghrib (BAM), Abdellatif Jouahri, heeft de instelling afspraken gemaakt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank over specifieke benchmarks. De Centrale Bank van Marokko wil een crypto-reguleringswet invoeren. Het IMF speelt de laatste tijd een centrale rol waarbij het landen oproept om de cryptosector te reguleren, terwijl het waarschuwt voor de gevaren van het legaliseren van activa zoals Bitcoin.

Het Witte Huis begint met een inentingscampagne tegen de apenpokken. Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services stuurt 56.000 doses van het Jynneos-vaccin naar gebieden met de hoogste besmettingspercentages. De komende vier weken zullen nog eens 240.000 doses worden verstuurd. Tegen het einde van de herfst moeten er 1,6 miljoen doses verspreid zijn. Volgens de statistieken van het Center for Disease Control and prevention (CDC) zijn de staten met de hoogste besmettingsgraad Californië, New York, Illinois en Florida en Washington DC.

Insider Paper weet te melden dat Amerikaanse toezichthouders een rechtszaak hebben aangespannen tegen winkelgigant Walmart wegens het toestaan van frauduleuze geldtransfers waarmee klanten voor honderden miljoenen dollars werden opgelicht. De wereldwijde keten biedt in zijn winkels overboekingsdiensten aan zoals Western Union en MoneyGram, alsook verschillende interne opties. In haar rechtszaak beweert de Federal Trade Commission dat het bedrijf jarenlang een oogje dichtgeknepen heeft terwijl oplichters profiteerden van het feit dat het de geldtransferdiensten die in Walmart-winkels worden aangeboden, niet beveiligd had. De Federal Trade Commission gaat de rechtbank vragen om Walmart te bevelen het geld terug te geven aan consumenten en civielrechtelijke sancties op te leggen voor de overtredingen van Walmart. Terwijl oplichters hun geldtransferdiensten gebruikten om er met contant geld vandoor te gaan, keek Walmart de andere kant op en stak miljoenen in eigen zak”, aldus Samuel Levine, hoofd van het Bureau of Consumer Protection van de FTC.

The Children’s Hospital in Sydney laat weten dat vijf procent van de baby’s die geboren is tijdens de pandemie in het ziekenhuis belandt op de intensive care. De kinderartsen constateren dat de baby’s geen afweer hebben tegen luchtwegvirussen. Daarnaast hebben ze last van ademhalingsproblemen en ontstekingen aan longen, hart of hersenen. De artsen spreken van een zeer zorgwekkende ontwikkeling.

En dan het weer. Vanochtend zal het op veel plaatsen nog zonnig zijn. Vanuit Zeeland zal er bewolking over het land trekken die gaat leiden tot regen- en onweersbuien. Het noorden en oosten van het land moet aan het eind van de middag en begin van de avond rekening houden met forse buien. De middagtemperatuur varieert van 20 tot 25 graden in de zuidelijke provincies en van 26 tot 30 graden in het noorden en oosten van het land. Na de buien waait er een matige wind uit het westen.