www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Gisteren hebben de Ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en China elkaar ontmoet in de stad Tunxi in China. Rusland lichtte China in over de situatie in de Oekraïne. Rusland en China noemen hun relatie ijzersterk en één van de meest cruciale bilaterale relaties in de wereld. Volgens de Russische Minister Sergej Lavrov willen beide landen werken aan een multipolaire, rechtvaardige en democratische wereldorde. De Chinese minister Wang Yi verklaarde ook dat Azië “geen schaakbord” is voor oorlog en pionnen van grootmachten en dringt aan op een snelle diplomatieke oplossing in Oekraïne. De stad Tunxi zal vandaag ook gastheer zijn voor een top over Afghanistan waarbij Rusland, de VS en Pakistan betrokken zijn.

Steeds meer mensen vragen zich hardop af of de mentale gezondheid van Joe Biden nog goed genoeg is om het ambt van president uit te voeren. Nadat Biden vorige week een aantal spraakmakende opmerkingen had gemaakt over internationale aangelegenheden, vroeg ook Tucker Carlson van Fox News van het mainstream nieuws zich hardop af of de president niet uit zijn ambt moet worden gezet. Het is volgens Carlson wel duidelijk dat Biden niet in orde is en dat het 25ste Amendement moet worden ingeroepen. Hij onderbouwde zijn stelling stap voor stap met uitspraken en daden die Joe Biden afgelopen week gedaan heeft.

Voormalig CIA-officier John Sipher heeft op Twitter bekend dat hij de Amerikaanse verkiezingen van 2020 heeft gemanipuleerd in het voordeel van Joe Biden. Daarnaast gaf hij toe dat het agentschap dit zo opnieuw zou doen. Hij gaf aan dat hij er een bijzonder genoegen in schepte om het Hunter Biden Laptop from Hell verhaal in diskrediet te brengen door een brief te ondertekenen waarin stond dat het verhaal deel uitmaakte van een Russische desinformatie campagne. Sipher was één van de 51 inlichtingenexperts die zonder enig bewijs om hun beweringen te staven de brief ondertekende, waarmee het verhaal in de doofpot verdween.

Een evaluatie van het voedselbeleid over de jaren 2016 tot 2020 heeft het kabinet er toe gebracht om te gaan onderzoeken of belasting op vlees mensen er toe kan bewegen om minder vlees te gaan eten. Het streven is dat in 2030 consumenten 50 procent dierlijke en 50 procent plantaardige eiwitten eten, in plaats van de huidige 60/40-verhouding. Landbouwminister Staghouwer schrijft in een brief aan de Kamer dat dit een ambitieus doel is omdat het van de gehele populatie een gedragsverandering in het eetpatroon vraagt. Supermarkten, horeca, catering en de voedselindustrie moeten hun verantwoordelijkheid nemen en het consumenten makkelijker maken om voor duurzame en gezonde voeding te kiezen. In het regeerakkoord staat al een belastingverhoging op niet-alcoholische (fris)dranken, een suikerbelasting en het verlagen van de btw op groente en fruit van 9 naar 0 procent.

In het rapport ‘Visie op betalen’ van de Nederlandsche Bank is te lezen dat er een terugvaloptie voor betalingen met de pinpas paraat moet zijn. Volgens DNB brengt het risico’s met zich mee als de pin eens niet werkt en daarom zijn betalingen via instant payments, zoals met QR-codes in dat geval een goed alternatief. Volgens de centrale bank moet er vaart gemaakt worden met dit systeem om te zorgen dat de miljoenen dagelijkse betaaltransacties altijd veilig kunnen plaatsvinden. Ook offline pinnen kan een alternatief zijn voor als de reguliere pin er uit ligt.

Meta, het moederbedrijf van Facebook, is gedwongen om de bouw van een reusachtig datacentrum in de regio Zeewolde te schrappen na verzet van de regering. De regering heeft na milieubezwaren tegen de plannen van het hyperscale datacentrum gestemd, waarmee de goedkeuring van lokale en nationale overheden uit 2019 wordt teruggedraaid. Nederland kondigde eerder dit jaar een verbod van 9 maanden aan op datacentra die groter zijn dan 10 hectare, uit vrees dat ze de duurzaamheidsdoelstellingen in gevaar zouden brengen en een “onevenredige hoeveelheid” energie zouden verbruiken.

In het Journal of Pediatrics is te lezen dat de hartontsteking die geassocieerd wordt met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna helemaal niet zo zeldzaam en mild van aard is. Onderzoekers in Seattle beoordeelden gevallen van patiënten jonger dan 18 jaar die tussen 1 april 2021 en 7 januari van dit jaar naar het ziekenhuis kwamen met pijn op een borst en een verhoogd serumtroponinegehalte. Zij kregen deze klachten vaak binnen een week na ontvangst van hun tweede Pfizer-vaccin. Nu blijkt dat deze groep maanden na de diagnose nog steeds aanhoudende hartafwijkingen heeft. 

Uit het Verenigd Koninkrijk komen nu berichten dat mannelijke patiënten die een bestraling, een röntgenfoto of MRI-scan moeten ondergaan sinds deze week gevraagd wordt of er ook een kans bestaat dat ze zwanger zijn. Dit als gevolg van een besluit van de Britse regering om in de regelgeving de zin: vrouwen in de vruchtbare leeftijd te vervangen door personen in de vruchtbare leeftijd. Het Walton Centre in Liverpool zegt dat het nu protocol geworden is om alle patiënten jonger dan zestig jaar, ongeacht hoe iemand zijn geslacht identificeert, gevraagd moet worden of er mogelijk een baby verwacht wordt voordat er een procedure gestart wordt waarbij bestraling nodig is.

En dan het weer. De komende dagen lijkt de winter terug te keren in ons land. Vandaag krijgen we de zon niet of nauwelijks te zien. Er valt vandaag af en toe regen of natte sneeuw. De temperatuur komt niet boven de vier graden uit en door de wind uit het noordoosten voelt het nog kouder. In de loop van de middag is er kans op sneeuw en in de avond en nacht naar vrijdag kan de sneeuw hier en daar blijven liggen. Dat zal met name in het oosten, het midden en het zuiden van het land zijn.