www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Omroep Flevoland meldt dat de bovenkant van een windmolen inclusief de rotor is afgebroken bij een windmolenpark van Vattenfall naast de Eemmeerdijk in Zeewolde. De brokstukken liggen verspreid over enkele honderden meters. Een woordvoerder van de veiligheidsregio laat weten dat het er sterk op lijkt dat de harde wind de molen heeft doen knakken. De molen stond in een rij met zestien andere windmolens, die zijn nu uit voorzorg ook stilgezet. De turbines in het windmolenpark in Zeewolde stammen uit 1989. Het energiebedrijf gaat de brokstukken verwijderen, het is nog onduidelijk hoelang dat gaat duren.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er vorig jaar voor het eerst sinds 1900 meer mensen zijn overleden dan geboren. Uit de cijfers bleek dat er 168.000 baby’s werden geboren en dat er 169.000 mensen overleden. Toch groeide het aantal inwoners van het land door het hoge aantal migranten dat zich in ons land vestigde. Vorig jaar kwamen er 402.000 migranten naar ons land. In de top vijf van grootste groepen migranten die afgelopen jaar naar Nederland kwamen staan Oekraïne, Syrië, Turkije, India en Polen. In totaal telt Nederland nu ruim 17,8 miljoen mensen. De CBS verwacht   dat de bevolking relatief snel zal groeien. Volgens een prognose van het statistiekbureau heeft Nederland in 2056 20 miljoen inwoners.

Vandaag is de begrafenis van Joseph Ratzinger, voormalig paus Benedictus XVI die op 95-jarige leeftijd overleed. Paus Franciscus zal de plechtige maar eenvoudige begrafenis van ex-paus Benedictus leiden. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een zittende paus een processie leidt van zijn voorganger. Ratzinger leidde de katholieke kerk van 2005 tot zijn aftreden in 2013. Hij legde zijn functie destijds als eerste paus in 600 jaar neer wegens een slechte gezondheid. Ratzinger gaf vorm aan de katholieke leer maar kreeg heftige kritiek te verduren in een rapport over seksueel misbruik in het Duitse bisdom München over de manier waarop hij de zaken behandelde toen hij in de jaren zeventig en tachtig aartsbisschop van München was. Ratzinger heeft toegegeven valse beweringen te hebben gedaan in het onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ondanks meerdere stemrondes nog geen Speaker of the House opgeleverd. Fractievoorzitter van de Republikeinen, Kevin McCarthy heeft ondanks vijf

stemrondes telkens te weinig stemmen om de voorzittershamer over te nemen van Nancy Pelosi. Donald Trump heeft gisteren alle extreem rechtse Republikeinen opgeroepen hun blokkade van McCarthy te beëindigen en hem te steunen voor het voorzitterschap. De Republikein Matt Gaetz droeg Jim Jordan voor als voorzitter. Jordan heeft laten weten geen interesse te hebben in de functie. Hij is op dit moment lid van een gerechtelijk comité en wil mensen aan een kruisverhoor kunnen onderwerpen om de waarheid naar buiten te brengen voor het Amerikaanse volk. Joe Biden noemt de Republikeinse chaos in het Congres gênant. Het Hooggerechtshof beslist morgen of ze de zaak van de Brunson brothers behandelen. Als de rechter in het voordeel van Brunson beslist, kunnen zowel Joe Biden als Kamela Harris en het grootste deel van het Congres uit hun functie worden verwijderd. 

Malta, Mozambique, Zwitserland, Ecuador en Japan worden de komende twee jaar de nieuwe roterende leden van de VN-Veiligheidsraad. De VN-Veiligheidsraad telt vijf permanente leden met vetorecht – Groot-Brittannië, China, Rusland, de Verenigde Staten en Frankrijk – en tien niet-permanente leden, waarvan er om de twee jaar vijf worden vervangen. Zwitserland en Mozambique nemen voor het eerst deel, Japan voor de twaalfde keer.

De regering van gouverneur Ron DeSantis van Florida in de Verenigde Staten  breidt het onderzoek uit naar drag queen shows die tijdens de afgelopen feestdagen overal in de staat zijn gehouden. Dit na berichten dat er tijdens die shows veel ongepast en mogelijk illegaal gedrag plaatsvond in het bijzijn van minderjarige kinderen. Volgens rapporten die aan de regering zijn aangeboden werden kinderen blootgesteld aan seksueel expliciete inhoud. Volgens het onderzoek van het Florida Department of Business and Professional Regulation overtreedt het bedrijf Big Time Operator, LLC, dat werkt onder de naam ‘Drag Fans’ mogelijk de staatswetgeving met zijn ‘A Drag Queen Christmas’ show.

Het weer

En dan het weer. Het lijkt vandaag een wat drogere dag te worden. Het blijft op de meeste plaatsen droog en in het oosten van het land kan af en toe de zon doorbreken. De middagtemperatuur varieert van tien tot twaalf graden. De wind komt uit het westen en is matig tot krachtig.