www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes heeft gisteren zijn langverwachte rapport gepresenteerd. Hij presenteerde daarin 20 aanbevelingen. De doelstellingen om de stikstofuitstoot in 2030 te halveren moeten blijven staan, maar het kabinet moet tussen 2025 en 2028 opnieuw bekijken of de doelen overal in Nederland gehaald kunnen worden. Remkes heeft het kabinet geadviseerd om dit achterdeurtje aan de plannen toe te voegen. Verder wil Remkes inzetten op het gedwongen uitkopen van grote stikstofuitstoters in de buurt van kwetsbare natuurgebieden. Stikstofminister Christianne van der Wal heeft toegezegd dat de stikstofkaart van tafel gaat. LTO geeft aan verplichte uitkoop van honderden boeren ‘onmogelijk en onnodig’ te vinden. Boerenorganisaties Agractie en Farmers Defence Force vinden de gedwongen opkoop van boeren onacceptabel. Gisteravond overlegde Farmers Defence Force over de uitslag van Remkes rapport en maakten zij een plan de campagne.

Nadat de Russische Doema ingestemd had met de toetreding van de vier regio’s tot de Russische federatie, heeft president Vladimir Poetin de nieuwe regionale hoofden officieel benoemd: Het interim-hoofd van de republiek Donetsk wordt Denis Pushilin. Het waarnemend hoofd van de Republiek Lugansk wordt  Leonid Pasechnik. Waarnemend gouverneur van de regio  Zaporizja wordt Jevgeni Balitski en de waarnemend gouverneur van de regio Kherson wordt Vladimir Saldo.

Voormalig Democratisch congreslid Michael Myers krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden voor het plegen van verkiezingsfraude en het vullen van stembussen voor Democratische kandidaten. Eugene Yu, CEO van Konnech Inc. het hoofd van de verkiezingsbeheersoftware is gearresteerd. Dit na aanleiding van een onderzoek door medewerkers van het District Attorney’s Office Bureau of Investigation met steun van de Meridian Township Police Department in Michigan. Hij is gearresteerd op verdenking van diefstal van persoonlijke identificatiegegevens. Onderzoekers ontdekten dat de informatie van Amerikaanse stemgerechtigden was opgeslagen op servers in de Volksrepubliek China. Daarnaast werden harde schijven en ander digitaal bewijsmateriaal in beslag genomen door LADA-onderzoekers.

Polen eist 1,3 triljoen dollar aan oorlogsschade van Duitsland. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Zbigniew Rau heeft een diplomatieke nota aan Duitsland ondertekend betreffende herstelbetalingen voor de Tweede Wereldoorlog, waarmee Polen’s eis voor compensatie wordt geformaliseerd vóór een bezoek van een topdiplomaat uit Berlijn.

Economie

Groentefabrikant HAK uit Giessen krijgt een nieuwe eigenaar. De Russische KDV Group maakt nu vooral chocolade, biscuits en snacks en is actief in met name Rusland, Oost-Europa en China. Bij de KDV Group werken zo’n 20.000 mensen. De onderneming heeft vestigingen in dertien landen en verkoopt haar producten in 35 landen, via zo’n 250.000 verkooppunten.

Uit Zwitserland komen berichten dat ook de Schweizer National Bank (SNB) op het punt van instorten staat. Het eigen vermogen is bijna op het niveau van 2008, maar de schulden van de bank stegen tot het maximum. Ook het elektriciteitsbedrijf Axpo en geldreus CS staan op de rand van de afgrond.

Bloomberg meldt dat Elon Musk voorgesteld heeft om Twitter Inc. te kopen voor de oorspronkelijke biedprijs van $ 54,20 per aandeel, waarmee het bedrijf wordt gewaardeerd op $ 44 miljard. Twitter heeft aangegeven ook van plan te zijn de deal met Elon Musk te sluiten. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft bekend gemaakt zaken te gaan behandelen over Sectie 230, de wet die sociale mediaplatfora vrijwaart van aansprakelijkheid.

Vandaag staken de piloten van Eurowings na het mislukken van de onderhandelingen. In het geschil over de arbeidsomstandigheden heeft de pilotenvakbond Vereinigung Cockpit opgeroepen tot een volledige dagstaking bij de Lufthansa-dochteronderneming.

Het hoofd van de Centrale Bank van de Oekraïne heeft zijn aftreden aangekondigd.

Miljardair-investeerder Ray Dalio doet afstand van de controle over zijn bedrijf, Bridgewater Associates, het grootste hedgefonds ter wereld met $ 150 miljard aan activa.

Disclosure news meldt dat Google de opdracht heeft gekregen van het arbitragehof van Moskou om de YouTube-kanalen van RT te herstellen, Die werden geblokkeerd door de techgigant na de lancering van de Russische militaire operatie in Oekraïne. De beslissing werd bekendgemaakt toen de rechtbank in het voordeel van ANO TV-Novosti, het oprichtende bedrijf van RT, oordeelde tegen Google LLC, Google Ireland Limited en de Russische Google-divisie. Google moet de toegang tot 27 geblokkeerde zenders herstellen. Als ze dit niet doen, wordt het bedrijf een gerechtelijke boete van 100.000 roebel per dag ($ 1.694) opgelegd totdat de toegang tot alle kanalen is hersteld. Elke week verdubbelt het bedrag van de dagelijkse boete. Google heeft nu 30 dagen om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank.

Het weer

En dan het weer. Vandaag blijft het naar verwachting droog. We zien een mix van zon en sluierbewolking. De middagtemperatuur komt uit tussen de 17 en 18 graden. Er waait een matige, aan zee vrij krachtige zuidwestenwind. Ook morgen blijft het op de meeste plaatsen droog en zien we geregeld de zon.