www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Vandaag wacht Hugo de Jonge een zwaar debat in de Tweede Kamer over zijn betrokkenheid bij de mondkapjesdeal. In eerste instantie zou het debat plaatsvinden met minister Helder van Medische Zorg, inmiddels is duidelijk dat Hugo de Jonge zelf ook aan het debat mee gaat doen. Hij wil zelf antwoord geven op vragen. Dat is ook de reden dat hij gisteren honderden pagina’s met Whatsappgesprekken en mails van hem zelf en zijn politiek adviseur openbaar heeft gemaakt. Daaruit blijkt dat de voormalig VWS-minister veel appcontact met en over Van Lienden had. Gisteren schreef hij een brief aan Minister Helder, die inmiddels ook aan alle Kamerleden gestuurd is. Hij erkent in de brief dat hij onvoldoende informatie heeft gegeven over zijn rol bij de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Hij schrijft dat de verwarring die nu ontstaan is voorkomen had kunnen worden als hij melding gemaakt had van zijn contacten met de heer Van Lienden. De Jonge schrijft dat hij daar onvoldoende op toegezien heeft en dat hij dat betreurt.

Op verzoek van GroenLinks Kamerlid Laura Bromet hadden de leden van de Tweede Kamer dinsdag een lijst van het kabinet ontvangen met daarop de grootste stikstofuitstoters. Gisteren bleek dat Stikstofminister Christianne van der Wal door een fout van de RIVM een lijst heeft rondgestuurd waarop boerenbedrijven ten onrechte waren opgenomen. De ammoniakuitstoot bleek niet te kloppen omdat de emissies van schone stallen gekoppeld waren aan minder schone stallen. Daardoor kon het gebeuren dat boerenbedrijven opgenomen waren in de lijst van honderd stikstofbronnen terwijl zij in werkelijkheid geen grote emissie hebben. In een begeleidend schrijven erkent de RIVM dat er een grote fout gemaakt is. Het kabinet vraagt nu om een gecorrigeerde lijst en het RIVM gaat de fout evalueren. 

Uit een enquête die de Kamer van Koophandel onder ondernemers heeft gehouden, komt een somber beeld naar voren. Bijna tien procent van de ondervraagde ondernemers geeft aan dat het slecht gaat. De redenen daarvoor zijn divers: wat veel genoemd wordt zijn de coronamaatregelen, schaarste aan goederen en grondstoffen of de stijgende energieprijzen. Veel ondernemers kunnen hun rekeningen niet meer betalen of kampen met problematische schulden. De Kamer van Koophandel verwacht dat er een golf van faillissementen aan zit te komen waarbij mogelijk 200.000 ondernemers om zullen vallen. De Kamer van Koophandel heeft een ‘zwaar-weer’ loket geopend waar ondernemers die in de problemen zitten terecht kunnen met vragen.

Burgemeester Femke Halsema is positief getest op corona. De Amsterdamse burgemeester zal voorlopig vanuit huis doorwerken, een aantal afspraken zal ze deze week via een videoverbinding doen. De burgemeester hield deze week samen met politiechef Frank Paauw en hoofdofficier van justitie René de Beukelaer een persconferentie over de Amsterdamse criminaliteit en een nieuwe demonstratie-etiquette. Veel journalisten en ambtenaren waren bij deze bijeenkomst aanwezig. Medewerkers van de burgemeester hebben inmiddels contact gezocht met iedereen die zij de afgelopen dagen heeft ontmoet om hen te informeren over de positieve test.

De documentaire Rigged: the Zuckerberg funded plot to defeat Donald Trump van Citizens United Productions toont aan dat Mark Zuckerberg van Facebook bijna 400 miljoen dollar spendeerde aan de presidentsverkiezingen van 2020. Hij steunde de toenmalig kandidaat Joe Biden in een poging om voormalig president Donald Trump te verslaan.

Dr. Reiner Fuellmich geeft in aanvulling op het onderzoek van de Grand-jury aan dat hij bewijs heeft dat het internationale strafhof en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geïnfiltreerd is. 25% van de rechters werd betaald door George Soros en Bill Gates.

Niet alleen in Nederland stijgen de prijzen nu snel. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de inflatie in maart opgelopen tot bijna 12 procent. Daarmee behoort ons land samen met Estland, Letland en Litouwen in de groep met de hoogste prijsstijgingen in Europa. Al is het niets vergeleken met de inflatie in Turkije, dat heeft een nieuw record bereikt van 61%.

Opnieuw zijn er Disney-medewerkers gearresteerd voor kinderseksmisdrijven. Bij Disney worden al meer dan tien jaar met regelmaat werknemers gearresteerd vanwege seksuele misdrijven tegen kinderen. Sommigen proberen minderjarigen te ontmoeten voor seks of zijn het bezit van kinderporno. Daarbij gaat het niet alleen om medewerkers van Disney World, maar ook om medewerkers op de Disney cruiseschepen. De meeste functies gaven deze delinquenten ongekende toegang tot kinderen.

En dan het weer. Ook vandaag zal er sprake zijn van wisselvallig weer. De temperatuur komt uit rond de acht graden. De zon kan af en toe doorbreken, maar het is ook niet uitgesloten dat er tijdens buien hagel valt.