www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Het Openbaar Ministerie meldde gisteravond dat een 46-jarige man uit Opsterland, een 34-jarige man en een 16-jarige jongen uit Heerenveen die dinsdag  opgepakt waren op verdenking van poging tot doodslag tijdens een boerenprotestactie in Heerenveen niet langer vastzitten. Er is geen aanleiding de verdachten langer vast te houden op de verdenking van poging tot doodslag. De drie blijven wel verdachten. De officier van justitie heeft nog niet besloten of ze vervolgd worden en zo ja, waarvoor. Bij het boerenprotest is geschoten door de politie, zowel gericht als ter waarschuwing. Het incident leidde tot veel onrust in het land en zowel in Leeuwarden als elders in het land kwamen mensen bijeen om de 16-jarige jongen vrij te krijgen. Het nieuws dat de politie geschoten had op protestanten verspreidde zich razendsnel over de wereld en was terug te zien in nieuwsuitzendingen van de Verenigde Staten tot aan Australië.

Ook gisteren werd er weer bij diverse distributiecentra, provinciehuizen, bij grensovergangen, op het mediapark in Hilversum, op de Dam in Amsterdam en bij vliegveld Groningen Airport Eelde geprotesteerd.

Op de site van NHnieuws is te lezen dat het eiland Texel morgen om kwart over tien bij het gemeentehuis in Den Burg de ‘Vrije Republiek Tessel’ uit gaat roepen. Dit uit onvrede met het landelijke stikstof- en visserijbeleid en om hun boosheid kracht bij te zetten. De eilandbewoners hebben al een kabinet gevormd inclusief een minister-president. Vrijdag onthullen de initiatiefnemers paspoorten en andere materialen die bij de onafhankelijkheid passen. In het Tesselse kabinet zit een minister van Tesselse Zaken, een minister van Buiten Tesselse Zaken en een Minister van Schaap. De Minister President wordt morgen bekend gemaakt en zal vertegenwoordigd worden door een bekende Nederlander. Hoewel de actie niet serieus is, is de boodschap dat wel want het huidige stikstof- en visserijbeleid dreigt Texel maatschappelijk te ontwrichten.

De regering van de Britse premier Boris Johnson zakt volledig in elkaar. Dinsdag stapten twee minister tegelijkertijd op. Gistermiddag dienden nog eens vijf ministers in één keer met een gezamenlijke brief hun ontslag in, wat een gecoördineerde poging lijkt te zijn om een einde te maken aan Johnsons leiderschap. Daarmee stond de teller gisteravond op 38 vertrokken ministers en parlementsleden. Velen riepen de premier op uit zichzelf te vertrekken of de schande te moeten ondergaan om uit de politiek te worden gezet. Johnson had net Steve Barclay benoemd als nieuwe minister van Volksgezondheid en liet weten er zelf stellig van overtuigd te zijn dat hij op zijn post moet blijven. Hij vindt het niet verantwoordelijk om weg te lopen voor de problemen waar het land voor staat en meent  dat verkiezingen het laatste zijn wat het Verenigd Koninkrijk nodig heeft.

De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks aangenomen waardoor het voor werknemers makkelijker wordt om een deel van de tijd thuis te werken. De thuiswerkwet houdt in dat thuiswerken meer genormaliseerd wordt. Als een werknemer een verzoek indient om één of meerdere dagen vanuit huis te willen werken, dan moet de werkgever daar serieus naar kijken. Door de coronaperiode heeft iedereen gezien dat hybride werken voor een groot deel van de werknemers voordelen heeft en een mogelijkheid geeft om een betere balans tussen werk en privé te vinden.

De regering van Wales in het Verenigd Koninkrijk geeft 500 mensen straks 1600 pond per maand in een proefproject voor een basisinkomen. De totale kosten van de regeling zullen 20 miljoen pond bedragen en de proef zal in eerste instantie drie jaar duren. Daarna wordt het project geëvalueerd en wordt er gekeken of het ook positieve verbeteringen op het gebied van geestelijke gezondheid, welzijn, werkgelegenheid of onderwijs zijn. De deelnemers houden na aftrek van de belastingen zo’n £1.280 over en er gelden geen beperkingen op aan waar het geld aan kan worden besteed. De proef gaat in augustus starten.

Facebook-moederbedrijf Meta gaat toch niet door met het ontwikkelen van een groot datacenter in Zeewolde. Het Amerikaanse bedrijf zet definitief een streep door de plannen. Er was veel kritiek op de komst van het datacenter, onder meer vanwege het grote stroomverbruik. Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat Meta nauw samenwerkt met de gemeente en provincie om het project efficiënt af te sluiten.

Sinds gisteren zit in alle nieuwe automodellen een zwarte doos, net zoals in vliegtuigen. Die zwarte doos slaat gegevens op waarmee na een ongeval gecontroleerd kan worden wat je net voor een aanrijding met je auto aan het doen was. Voorstanders zien het als een grote stap vooruit omdat je op deze manier discussies voorkomt. Anderen vragen zich af: wat gaat je verzekeraar met deze gegevens doen? 

Wetshandhavers onderzoeken een gerapporteerde explosie die “aanzienlijke” schade heeft veroorzaakt aan de omstreden Georgia Guidestones die langs Highway 77 staan in Elbert County. Op beeld is te zien dat één van de grote monolieten verworden is tot puin en dat ook een deel van de afdekplaat vernietigd is. Inmiddels zijn de Georgia Guidestones gecontroleerd vernietigd wegens instortingsgevaar. Eerder die dag deden de bomopruimingsdienst van het Georgia Bureau of Investigation, het bureau van de sheriff van Elbert County, het bureau van de sheriff van Forsyth County, het bureau van de sheriff van Hall County en het brandweerkorps van Elbert County allemaal ter plaatse onderzoek naar de eerste explosie. De Georgia Guidestones worden ook wel “America’s Stonehenge” genoemd. Het monument is 19 voet hoog. Het doet dienst als kalender en is gegraveerd met een 10-delige boodschap in 8 verschillende talen. De boodschappen zijn “richtlijnen” voor de mensheid.

De Amerikaanse toezichthouder FCC meldt dat satellietinternetbedrijf Starlink toestemming heeft gekregen om zijn diensten aan te bieden aan gebruikers in schepen, vliegtuigen en andere voertuigen. Starlink biedt breedbandinternet aan op afgelegen gebieden middels satellieten. Op dit moment heeft het bedrijf al duizenden Starlink-satellieten de ruimte in geschoten. Abonnees van de internetdienst ontvangen signalen uit de ruimte via kleine schotels op het dak van hun huis of bedrijf. SpaceX geeft aan dat het gebruik van de dienst door vrachtwagens, boten en vliegtuigen op eenzelfde manier werken, er moeten dan extra sensoren worden bevestigd.

De Europese lidstaten en het Europees Parlement hebben besloten om de cryptosector wetgeving op te gaan leggen om excessen rondom cryptomunten te beperken. Het is voor het eerst dat cryptovaluta, uitgevers van cryptomunten en aanbieders van diensten voor het wisselen van cryptovaluta aan Europese regels worden gebonden. Volgens de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, zullen de nieuwe regels, EU-burgers die geïnvesteerd hebben in cryptovaluta, beter beschermen, misbruik voorkomen maar innovatie in de sector niet belemmeren.

Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht is benoemd tot speciaal klimaatgezant van het stedennetwerk voor de Verenigde Naties. De benoeming van Dijksma werd bekrachtigd tijdens het World Urban Forum in Katowice en het betreft een nieuwe functie. In november zal Dijksma de lokale overheden binnen het netwerk van de VN vertegenwoordigen bij de klimaattop COP27 in Sharm-el-Sheikh. De burgemeester denkt de VN-taken goed te kunnen combineren met haar werk als burgemeester van Utrecht.

Coronademonstraties die op 8 en 10 oktober 2020 hebben plaatsgevonden in Den Haag, zijn onrechtmatig verboden. Dat heeft de rechter geoordeeld (https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2022:6298). De betogingen tegen de coronamaatregelen werden gehouden op het Plein in Den Haag. De burgemeester heeft opdracht gegeven de betogingen te beëindigen ‘ter bescherming van de gezondheid’ en ‘ter voorkoming van wanordelijkheden’. De kantonrechter oordeelt dat onvoldoende is gebleken dat beëindiging van de betogingen noodzakelijk was.

Meer dan een maand geleden hadden Duitse detailhandelaars in het hele land te kampen met een technische storing. Rewe, Edeka, Netto Marken-Discount en andere winkeliers accepteerden toen geen kaartbetalingen. Nu raken supermarkten, apotheken en benzinestations blijkbaar door hun geld heen. Cash-in-transitbedrijven zijn in staking en de eerste supermarkten hebben al geen wisselgeld meer. Consumenten kunnen op veel plaatsen alleen met bankkaarten betalen.

De Duitse ministeries van Familiezaken en Justitie zijn bezig om een nieuwe wet te ontwerpen. Deze zelfbeschikkingswet moet onder meer de transseksuelenwet gaan vervangen. Via deze zelfbeschikkingswet krijgen inwoners van Duitsland de gelegenheid om voortaan zelf hun gender (geslacht) en hun voornaam te bepalen en mogen ze dat veranderen wanneer ze maar willen. Burgers hoeven daarvoor alleen nog maar langs bij de burgerlijke stand. De wet is vooral bedoeld om de druk bij transgenders, intersekse personen en non-binaire personen die zich noch man noch vrouw voelen, weg te nemen. Zij kunnen op dit moment alleen hun geslacht en voornaam wijzigen via een rechtbank en daarvoor hebben ze adviezen van twee deskundigen nodig. De nieuwe voornaam en geslacht zijn onder de nieuwe zelfbeschikkingswet over het algemeen minstens een jaar geldig. Dit om te zorgen dat het om een serieuze beslissing gaat.

Amerikaanse ziekenhuizen zien op de kinderafdelingen steeds meer kinderen opgenomen worden van ouders die gevaccineerd zijn. De WHO en CDC hebben brieven gestuurd naar alle ziekenhuisdirecteuren, om hen te informeren de ziekte van de kinderen te labelen als Acute Flaccid Myelitis, die het ruggenmerg, het zenuwstelsel aantast en de spieren de ledematen en reflexen verzwakt. Zij schrijven deze verschijnselen toe aan de Delta-variant. In werkelijkheid hebben deze kinderen het Guillain Barre Syndroom opgelopen door de spike-eiwitten die een zeldzame auto-immuun aandoening produceren. De kinderen hun eigen immuunsysteem wordt aangevallen, ze krijgen schade aan de zenuwen (neurologisch systeem schade aan de hersenen) en schade aan hun spieren veroorzaakt door grote spike-eiwitten in hun hersenen en organen.

Kinderartsen zien steeds vaker dat peuters twee tot vijf dagen na de Covid-prikken plotseling last krijgen van enorme huiduitslag. In de media zul je hier geen berichten over vinden omdat het medisch personeel hier niet over mag praten met de pers of iets over mag delen op sociale media, anders worden ze ontslagen. Artsen hebben  de opdracht gekregen de ouders ervan te overtuigen dat het niets met vaccins te maken heeft en dat zij de enigen zijn die dit probleem hebben.

De Canadese premier Justin Trudeau is in paniek nu zijn regering onthult dat de volledig gevaccineerden sinds februari goed zijn voor 9 op de 10 COVID-doden in Canada. De regering van Canada heeft bevestigd dat 4 van de 5 drievoudig gevaccineerd was.

The expose UK meldt dat er nu officieel biochemisch en statistisch bewijs is dat 100% bevestigt dat Moderna Covid-19 heeft gemaakt. Er zijn bewijzen opgedoken dat de farmaceutische reus Moderna, het bedrijf dat miljarden heeft verdiend met de verkoop van een experimentele Covid-19 injectie, daadwerkelijk het Covid-19 virus heeft gecreëerd.

Het World Economic Forum wil een kredietkaart die je CO2-consumptie bijhoudt en je blokkeert als je kredieten verbruikt hebt. Doconomy is zo’n kredietkaart die door de WEF wordt gesteund en die de “milieu-impact” bijhoudt van alles wat je koopt (inclusief voedsel) en die je weigert om iets te kopen als je als vervuiler wordt beschouwd. Het plan wordt gepresenteerd als een educatieve inspanning, maar feitelijk gaat iemand je uitgaven dag en nacht in de gaten houden en daar een CO2-uitstoot aan koppelen. Mocht je de door hen ingestelde grens overschrijden, dan kun je niet meer bij je eigen geld komen. In Nederland is de Rabobank in dit ‘gat’ gesprongen. De bank gaat eerst bij klanten die dat willen de geschatte CO2-uitstoot van hun aankopen in de bankapp tonen. De bank werkt daarvoor samen met fintech-platform Ecolytiq. De bank kan van klanten zien waar er met de betaalrekening is betaald en schat mede op basis daarvan hoeveel CO2 met een aankoop is uitgestoten.

En dan het weer. Vandaag zal de bewolking overheersen en valt er vooral in de ochtend hier en daar een bui. De middag lijkt droog te verlopen en ook de zon zal zich vaker laten zien. Er waait een stevige noordwestenwind die langs de kust en in de noordelijke provincies kan aantrekken tot windkracht 5. De middagtemperatuur wisselt tussen de 17 en 20 graden.