www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De Wereldgezondheidsorganisatie, een intergouvernementeel onderhandelingsorgaan, heeft van maandag tot en met woensdag in Geneve Zwitserland vergadert over een nieuw “Pandemieverdrag”. Het is de derde keer dat een onderhandelingspanel bijeen komt om te onderhandelen over een internationale overeenkomst die moet gaan regelen hoe landen zich gaan voorbereiden en reageren op toekomstige pandemiedreigingen. Volgend jaar zal een voortgangsverslag worden voorgelegd aan de WHO-lidstaten, waarna het eindresultaat in mei 2024 aan hen zal worden voorgelegd. Op dit moment ligt er een 32 pagina’s tellende ontwerptekst. Het Panel for a Global Public Health Convention, een onafhankelijke coalitie van staatslieden en gezondheidsleiders zei dat het conceptuele ontwerp niet ver genoeg ging. Critici zijn bang dat het nieuwe “Pandemieverdrag” leidt tot een wereldwijde medische dictatuur.

Caliber AZ meldt dat Saoedi-Arabië van plan is om morgen een Chinees-Arabische top te organiseren. De Chinese president Xi Jinping is gisteren in Riyad aangekomen voor een driedaags bezoek aan het koninkrijk. Diplomaten hebben leiders uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de Chinees-Arabische top. Het bezoek van Xi komt op een gevoelig moment omdat de betrekkingen tussen Saoedi Arabië en de Verenigde Staten onder druk staan door een geschil over de energievoorziening en de zorgen over de groeiende Chinese invloed in het Midden-Oosten. De Chinese delegatie zal naar verwachting tientallen overeenkomsten en memoranda van overeenstemming met de Golfstaten en andere Arabische staten ondertekenen op het gebied van energie, veiligheid en investeringen. De Arabische Golfstaten hebben de afgelopen jaren de banden met China en Rusland flink aangehaald.

De vicepresident van Argentinië, Cristina Kirchner, is gisteren veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf wegens corruptie en fraude. Zij zal nooit meer een politieke functie mogen bekleden.

Economie

Coin Telegraph meldt dat de Centrale Bank van Nigeria deze week een brief naar alle banken gestuurd heeft, waarin staat dat mensen vanaf 9 januari 2023 wekelijks een maximale hoeveelheid geld kunnen opnemen bij geldautomaten. Het bedrag komt overeen met omgerekend zo’n 225 euro.  Nu de invoering van Nigeria’s eNaira CBDC achterblijft, heeft de centrale bank van het land haar burgers verdere beperkingen opgelegd voor het opnemen van contant geld in een poging digitale transacties af te dwingen. Zij willen op deze manier een economie waarin contant geld nog steeds domineert beteugelen.

Gezondheid

Vice schrijft dat ongevaccineerde patiënten die een bloedtransfusie nodig hebben, nu ook ‘ongevaccineerd bloed’ kunnen krijgen dankzij SafeBlood Donation. De organisatie is opgericht door de Zwitserse naturopaat George Della Pietra en is op dit moment actief in 16 landen. Het doel is om bloedbanken te openen voor mensen die ongevaccineerd bloed willen, wereldwijd is de vraag naar puur bloed geëxplodeerd. Della Pietra heeft zelf ook gevaccineerd bloed geanalyseerd, dat volgens hem ernstig ‘verontreinigd’ was. Een Italiaanse studie toont aan dat 94 procent van de mensen die na mRNA-vaccins last kregen van bijwerkingen, abnormaal bloed had. Ook werden er een maand na vaccinatie vreemde deeltjes in het bloed gevonden. Voor ongevaccineerde mensen is dat de hoofdreden waarom ze een bloedtransfusie weigeren als de donor gevaccineerd is. Het hoofdkantoor van Safeblood Donation is gevestigd in Zürich.

Weer

En dan het weer. Het wordt vandaag een frisse dag met een temperatuur van  3 tot 5 graden. Er waait een matige wind uit het westen tot zuidwesten. In de ochtend vallen enkele winterse buien, ’s middags komen in Zuid-Nederland nog winterse buien voor terwijl Noord-Nederland naar verwachting ’s middags de zon gaat zien. In de nacht is regionaal kans op mist en gladheid.