www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Olaf Scholz, van de Sociaal Democratische Partij, is gisteren tot bondskanselier van Duitsland verkozen. Bij een stemming in de Duitse Bondsdag kreeg Scholz 395 stemmen om in de functie te worden verkozen. Met zijn benoeming komt een einde aan de 16-jarige regeerperiode van Angela Merkel. De nieuwe bondskanselier zal een zogenaamd verkeerslicht-coalitie leiden van linkse partijen. De Sociaal-Democratische Partij van Duitsland, de Groene Partij, en de liberale Vrije Democratische Partij.

Na de Verenigde Staten hebben ook Canada, Australiƫ en het Verenigd Koninkrijk zich aangesloten bij de diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking. Aanleiding zijn de vermeende mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoerse minderheden in het land. De VS bevestigden deze week dat zij geen diplomaten of functionarissen naar de Spelen zullen sturen, maar dat hun atleten wel mogen deelnemen.

De vaccinatieplicht in de Verenigde Staten is voor de derde keer geblokkeerd door een Amerikaanse rechter. Dit keer zette een federale rechter uit Georgia een streep door de vaccinatieplicht voor werknemers van bedrijven die zakendoen met de overheid. Eerder veegde een rechter ook al de verplichte vaccinaties voor zorgpersoneel en voor bedrijven met meer dan honderd werknemers van tafel. De uitspraak geldt voor alle Staten.

De conservatieven van het Britse parlement dringen steeds meer aan op aftredens na het uitlekken van videobeelden van een kerstfeest van de Tories. Terwijl iedereen in het hele land te horen kreeg dat ze thuis moesten blijven om de NHS te beschermen, hielden de Tories een kerstfeest waarbij geen afstand tot elkaar werd gehouden. Het debacle heeft ertoe geleid dat SNP leider Ian Blackford, heeft opgeroepen tot het aftreden van Boris Johnson als premier. Volgens hem is deze video vernietigend en heeft de premier veel te verantwoorden. Blackford vindt dat als dit waar is, de positie van de premier onhoudbaar is en hij zichzelf onmiddellijk uit zijn functie moet ontheffen.

De woordvoerster van Boris Johnson, Allegra Stratton heeft laten weten af te treden.

Howard Lutnick, de CEO van Rumble’s moederbedrijf Cantor Fitzgerald, heeft aangegeven dat zijn bedrijf een distributiedeal heeft uitgewerkt met het geplande social media platform Truth van voormalig president Donald Trump. Het nieuwe platform zal de infrastructuur, technologie en cloud-distributiecapaciteit van Rumble gebruiken.

Een tweede grote Chinese ontwikkelaar, Kaisa, dreigt net als Evergrande in grote problemen te komen nu het een rentebetaling van 400 miljoen dollar op zijn schuld niet heeft voldaan. In een bericht aan de beurs van Hongkong kondigde Kaisa dat de handel in aandelen van het bedrijf zou worden stilgelegd in afwachting van verdere ontwikkelingen.

En dan het weer. Het is vandaag een grijze dag met later op de dag een enkele bui. De temperatuur wordt maximaal vier graden, daarmee is het aan de koude kant voor de tijd van het jaar.