www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Het kabinet mag gezinshereniging voor statushouders niet beperken. De Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit in strijd is met de wet. Het kabinet wilde met de nareismaatregel de druk op de asielopvang verlichten. In afwachting van de uitspraak van de Raad van State schortte staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel de beperking afgelopen maand al op. Nu de maatregel verworpen is, mogen 1200 mensen direct naar Nederland komen. In de afgelopen maanden kregen 1780 mensen te horen dat ze zes maanden langer moesten wachten voordat ze naar Nederland mochten afreizen om zich te herenigen met hun gezinsleden. De Raad van State benadrukt dat er geen wettelijke basis voor de maatregel in het Nederlandse recht is. Dit betekent dat de overheid niet zomaar rechten van burgers mag inperken. Ook is de maatregel in strijd met Europees recht en EU-verdragen. Nu de Raad van State een uitspraak gedaan heeft, is er geen hoger beroep meer mogelijk.

In het Friese dorp Wergea krijgen eigen inwoners voorrang bij toewijzing van de helft van de vrijgekomen huurwoningen van woningcorporatie Elkien. De proef van twee jaar moet het dorp leefbaar en bruisend houden.

In Duitsland vinden volop anti-oorlogsprotesten plaats. De Duitsers eisen dat er begonnen wordt met onderhandelingen tussen Kiev en Moskou, dat Duitsland geen wapens stuurt naar de Oekraïne en dat de regering geen derde wereldoorlog toelaat.

De Oekraïense president Zelensky heeft gisteren het Verenigd Koninkrijk bezocht. Het was het eerste bezoek van de Oekraïense president aan het Verenigd Koninkrijk sinds het begin van de onrust in zijn land. Hij werd op vliegveld London Stansted begroet door premier Rishi Sunak, waarna zij naar Downing Street gingen. Zelensky werd vergezeld van de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Kuleba, hoofd van het bureau van de president Yermak en het hoofd van de inlichtingendienst van het Oekraïense ministerie van Defensie Budanov. Tijdens een toespraak in Westminster Hall voor het Britse parlement bedankte Zelensky het Verenigd Koninkrijk op voorhand voor het sturen van militaire vliegtuigen. Het Britse ministerie van Defensie liet na afloop weten te gaan overwegen welke vliegtuigen het land in theorie zou kunnen leveren aan het Oekraïense leger. Later op de dag bezocht Zelensky een militaire basis waar hij defensie- en veiligheidschefs ontmoette om de details van de Britse opleiding voor Oekraïense troepen te bespreken. Zelensky sloot zijn bezoek aan het Verenigd Koninkrijk af met een ontmoeting met  Koning Charles. Gister aan het eind van de dag reisde hij naar Parijs om de Franse premier Emmanuel Macron te ontmoeten en vandaag brengt de Oekraïense president een bezoek aan Brussel. Daar zal hij onder andere een ontmoeting hebben met de Italiaanse premier Meloni.

De Syrische minister van Volksgezondheid heeft bekend gemaakt dat er inmiddels ruim 2500 mensen zijn overleden als gevolg van de aardbevingen en 300.000 mensen zijn dakloos geraakt. Noodhulpteams en vrijwilligers ter plaatse zijn dag en nacht bezig om mensen te redden die vastzitten onder het puin.

Afgevaardigden van de Communistische Partij van Griekenland hebben voorgesteld om het embargo en de sancties tegen Syrië met onmiddellijke ingang op te heffen nu het land getroffen is door aardbevingen. De KPD stuurde een brief aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Het embargo van de Europese Unie, de Verenigde Staten en de NAVO gaat door ondanks dat het Syrische volk dringend behoefte heeft aan humanitaire hulp, basisbehoeften en medicijnen.

Ook Peking dringt er bij de Verenigde Staten op aan, de eenzijdige sancties tegen Syrië op te heffen. De woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Mao Ning, wees erop, dat het Amerikaanse leger de belangrijkste oliegebieden van Syrië blijft bezetten, zich zijn olie toe-eigent en voedsel uit de Syrische reserves smokkelt, waardoor de humanitaire crisis die het land doormaakt, wordt verergerd.

Ook de ex-president van Bolivia, Evo Morales, heeft een kritische tweet de wereld ingestuurd: “We veroordelen de onmenselijke en criminele houding van de VS, die de blokkade van de Caesar-wet handhaaft, tegen de mensen van Syrië, die de nu gevolgen ondervinden van de verwoestende aardbeving die ook Turkije treft. Het economische terrorisme van het imperialisme is een aanval op de mensheid.”

Infowars meldt dat Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, de oorlog heeft verklaard aan desinformatie. Regeringen wereldwijd worden aangespoord om mensen te straffen die afwijkende meningen verspreiden. Guterres noemde in de Algemene Vergadering in New York misinformatie en desinformatie een middel om online haat te verspreiden. Daarnaast wil de Verenigde Naties dat ook technologiebedrijven en de media in actie komen. Naast de Verenigde Naties heeft ook de Wereldgezondheidsorganisatie een internationaal pandemieverdrag uitgebracht waarin de lidstaten worden opgeroepen om valse, misleidende, verkeerde of desinformatie aan te pakken.

Kort nieuws

Bloomberg meldt dat de Turkse president Erdogan niet van plan is de voor 14 mei geplande presidents- en parlementsverkiezingen in Turkije uit te stellen vanwege de aardbeving.

Trudeau’s censuurwet de C-11, is aangenomen door de Senaat. Dit betekent, dat de CRTC ( Canadian Radio-Televisie en Telecommunicatie Commissie ) volledige controle heeft, over wat je op internet ziet en hoort.

De president van Mauritanië, Mohamed Ould Ghazwani, heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov in het presidentieel paleis in Nouakchott ontvangen. De ontmoeting begon zonder een woord voor de pers en werd daarna in besloten kring voortgezet.

Sky News Meteoroloog Rob Sharpe heeft gewaarschuwd dat de Australische kustlijn getroffen kan worden door maximaal vier cyclonen tegelijkertijd. Een perfecte combinatie van zee-omstandigheden heeft een ideale broedplaats voor de cyclonen gecreëerd. Inwoners van Queensland en West-Australië doen er volgens Sharpe goed aan om zich voor te bereiden voor de cyclonen Freddy, Gabrielle en Herman. Het is tot nu toe een rustig cycloonseizoen geweest, maar er zouden nu drie tropische cyclonen tegelijk actief kunnen worden.

Economie

De IRS vraagt miljoenen belastingbetalers in Californië, Colorado en andere staten die vorig jaar heffingskortingen hebben gegeven, hun belastingaangifte uit te stellen. Het agentschap zei dat het probeert te verduidelijken of die belastingkortingen en speciale terugbetalingen worden beschouwd als belastbaar inkomen. Het lijkt er op dat de eenmalige meevallers nu roet in het eten gaan gooien voor miljoenen Amerikanen, van wie velen rekenen op een tijdige belastingteruggave om schulden af te betalen, een aankoop te doen of hun rekeningen te betalen. Vorig jaar bedroeg de gemiddelde belastingteruggave bijna $3.200.

Zoom Video Communications heeft bekend gemaakt dat het zo’n vijftien procent van zijn personeel gaat ontslaan. Dat betekent dat er ongeveer 1300 banen geschrapt worden. Het bedrijf nam de beslissing omdat de vraag naar hun product afneemt. Verder gaat het bedrijf de basislonen van zijn leidinggevenden verlagen.

Het weer

En dan het weer. Naar verwachting schijnt vanochtend nog de zon, maar vanuit het noordwesten zal er steeds meer bewolking over het land trekken. In de middag is er vooral in het noorden kans op wat motregen. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig. De middagtemperatuur komt uit tussen de vier en zeven graden.