www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De Europese Commissie heeft ondanks het verzet van vijf commissarissen ingestemd met het overmaken van 36 miljard euro aan giften en leningen aan Polen. Dit geld komt uit het coronaherstelfonds. Het voornemen van de Europese Commissie baart enkele Tweede Kamerleden zorgen. Zij vinden dat Brussel te makkelijk overstag gegaan is. Elk lidstaat van de Europese Unie moet zelf aangeven akkoord of niet akkoord te gaan met deze overboeking. Ons kabinet komt eind deze of begin volgende week met zijn beoordeling. Drie liberale Europarlementariërs hadden nog geprobeerd genoeg handtekeningen te verzamelen om een motie van wantrouwen in te kunnen dienen tegen EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Joe Biden heeft de noodtoestand uitgeroepen in de VS, daarmee komt de macht nu in handen van de militairen. Biden heeft hiertoe besloten omdat er een tekort dreigt aan stroomopwekkingscapaciteit voor de consument en de energiemarkten dreigen te worden verstoord. Hij deed dit door een beroep te doen op de Defense Production Act, zodat de Verenigde Staten hun onafhankelijkheid op het gebied van schone energie in eigen hand kunnen nemen. Met de nieuwe bevoegdheid kan het Amerikaanse ministerie van Energie (DOE) de binnenlandse productie van vijf belangrijke energietechnologieën te versnellen: 1) zonne-energie; 2) transformatoren en onderdelen van elektriciteitsnetwerken; 3) warmtepompen; 4) isolatie; en 5) elektrolytische cellen, brandstofcellen en platinagroep-metalen. Op deze manier worden de binnenlandse zonne-energie-, warmtepomp- en netwerkproductiesectoren versterkt en goedbetaalde banen gecreëerd en de kosten van nutsvoorzieningen verlaagd.

De Britse premier Boris Johnson heeft zijn eerste ministeriële ontslagbrief gekregen nadat hij begin deze week de vertrouwensstemming overleefde. De minister van Buitenlandse Zaken, Helena Louise Morrissey, stapt op en zei dat de premier af zou moeten treden. Ze beschuldigde Johnson ervan geen berouw te tonen voor zijn gedrag en vond dat hij “met waardigheid” moest vertrekken. Haar ontslag komt op een moment dat Tory-lijsttrekkers hopen dat ze over een paar weken nog een kans krijgen om Johnson af te zetten. De premier ontsnapte met slechts één boete van de Metropolitan Police aan de Partygate beschuldigingen. Parlementsleden stemden er vorige maand voor dat Johnson zou worden onderzocht door de Commissie Normen en Voorrechten over de vraag of hij tegen het Parlement heeft gelogen. Als hij schuldig wordt bevonden, moet hij volgens de ministeriële code alsnog aftreden.

De Russische minister van Defensie, Sergei Shoigu, heeft in een persverklaring gezegd dat de Azovstal fabriek volledig ontdaan is van mijnen, inclusief de ondergrondse gebieden. Er zijn 51 eenheden van buitenlands materieel vernietigd in de afgelopen 10 dagen. 6.489 Oekraïense soldaten hebben zich overgegeven. De havens van Mariupol en Berdyansk functioneren normaal en zijn klaar voor graantransporten. De wegverbindingen van het vasteland naar de Krim zijn hersteld en er zijn voorbereidingen getroffen voor de hervatting van het spoorvervoer tussen Rusland, Oekraïne, de Donbass en de Krim;

De BRICS-landen, Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika zijn van plan een nieuw financieel systeem op te zetten om het Westen te beconcurreren na de sancties tegen Moskou. De BRICS staan op het punt om flink uit te breiden tot BRICS plus nu de landen Turkije, Argentinië, Egypte, Indonesië, Kazachstan, Nigeria, de VAE, Saoedi-Arabië, Senegal, Thailand, Pakistan, Kirgizië, Tadzjikistan, Oezbekistan en Oekraïne aangegeven hebben zich aan te willen sluiten.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft publiekelijk zijn twijfels geuit over de verkiezingsoverwinning van de Amerikaanse president Joe Biden in 2020, slechts enkele dagen voordat zij elkaar vandaag voor het eerst  ontmoeten tijdens de top van de Amerika’s in Los Angeles.

Spanje is het eerste land dat officieel toegegeven heeft dat het de bevolking met chemische aërosolen besproeit. In het kader van de noodtoestandverklaring hebben ze toegegeven dat de militaire noodtoestandeenheid en de biochemische militaire eenheid over de knowhow en de capaciteiten beschikken. Ze beweren het te gebruiken om Covid redenen, maar in 2015 onthulde een Spaans Congreslid in het Europees Parlement al dat vier werknemers van het Spaanse weeragentschap hadden bekend dat Spanje werd besproeid met looddioxide, zilverjodide en diatomiet

De Chinese Minister van Buitenlandse Zaken heeft op een persconferentie scherp uitgehaald naar de Verenigde Staten. Hij zei: “Het is logisch dat de Disinformation Governance Board op scepsis stuit, aangezien de regering van de Verenigde Staten de grootste verspreider van desinformatie is.”

Zes leden van de Haïtiaanse Special Olympics-delegatie zijn tijdens de wedstrijd in Florida op mysterieuze wijze vermist geraakt nadat ze de sleutels van hun hotelkamer hadden ingeleverd en hun bagage hadden achtergelaten. De Haïtianen werden voor het laatst gezien toen de wedstrijden van start gingen in het ESPN Wide World of Sports Complex in Kissimmee. Het Osceola County Sheriff’s Office identificeerde de vermisten als Oriol Jean, 18, Anderson Petit-Frère, 18, Peter Mianovich Berlus, 19, Nicholson Fontilus, 20, Steevenson Jacquet, 24, en Antione Joseph Mithon, 34. De Special Olympics in en rond Orlando begonnen afgelopen zondag en duren nog tot 12 juni. Meer dan 5.500 atleten en coaches uit de Verenigde Staten en Caribische landen zijn vertegenwoordigd.

Persbureau Reuters meldt dat een Nederlandse minister tegenover het persbureau aangegeven heeft dat het opendraaien van de Groningse gaskraan een “laatste redmiddel”  moet zijn. Dit nadat een adviesorgaan van de regering had voorgesteld het veld te gebruiken om de gasvoorraden te helpen aanvullen. De Mijnraad, een onafhankelijk adviesorgaan, zei in een brief aan de Nederlandse regering dat haar huidige doelstelling om de gasvoorraden tot 80% te vullen, onvoldoende was. Landen in heel Europa haasten zich om gasvoorraden aan te leggen voor het geval Rusland de leveringen stopzet als vergelding voor westerse sancties in verband met zijn invasie in Oekraïne.

Een rechtbank in Frankrijk heeft een melkveehouder uit Oost-Frankrijk in het gelijk gesteld. De boer beweerde dat de 4G-antenne in de buurt van zijn boerderij schadelijk was voor de gezondheid van zijn koeien. De rechter heeft bevolen dat de antenne moet worden uitgeschakeld. Vlak na het inschakelen van de antenne overleden er 40 van zijn 200 koeien. En de melkopbrengst bleef sinds die dag achter met 15 tot 20 procent.

Australische artsen zien een ongekende toename van jonge mensen die plotseling en onverwacht sterven. Zij leggen daarbij nog geen verband met eventuele vaccinatieschade, maar spreken van een mysterieus syndroom. De artsen willen deze onverwachte sterfgevallen nu bij gaan houden in een nieuw nationaal register. Het Royal Australian College of General Practitioners beschrijft Sudden Adult Death Syndrome als een overkoepelende term om onverwachte sterfgevallen bij jonge mensen te beschrijven. De artsen hebben geconstateerd dat SADS allerlei mensen fataal wordt, ongeacht of ze er wel of niet een gezonde levensstijl op na houden. Ze verzoeken Australiërs onder de veertig jaar dan ook om hun hart te laten controleren.

En dan het weer. Vandaag zien we vooral zon en stapelwolken. De middagtemperatuur zal variëren van 17 graden op de Wadden tot 20 graden in de rest van het land. Aan het eind van de ochtend kan er in het oosten en zuidoosten van het land nog een bui vallen. Er waait een matige westenwind. De nacht van donderdag op vrijdag zal droog verlopen met een temperatuur van 11 graden.