www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Terwijl de land- en tuinbouworganisatie LTO aan het eind van deze week in gesprek gaat met stikstofbemiddelaar Johan Remkes over het stikstofbeleid blijkt dat de stikstofplannen in ieder geval in de provincie Zuid-Holland achter de schermen stilletjes doorgevoerd worden. Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland heeft op de eerste maandag van het zomerreces de subsidieregeling verplaatsing en beëindiging veehouderij Zuid-Holland bekend gemaakt. Dat is te lezen op de site van BV NL, de partij van Wybren van Haga. Deze regeling voert het stikstofbeleid van het kabinet Rutte uit. Volgens Van Haga moeten veehouders hun bedrijf verplaatsen of beëindigen, maar vanwege de beperkte ruimte in de provincie Zuid-Holland betekent dit in feite eigenlijk het einde van de 1800 veehouderijen in de provincie.

Op de site van boerenbusiness.nl staat te lezen dat het bestuur van de LTO afdeling Gelderse Vallei voltallig dreigt op te stappen als er een verkennend gesprek komt tussen LTO-voorzitter Sjaak van der Tak, premier Rutte, stikstofminister Van der Wal, minister van Landbouw Staghouwer en stikstofbemiddelaar Johan Remkes. In een app-bericht richting de afdelingsvoorzitters van LTO NL, Noord, regio Oost en West laat het afdelingsbestuur weten dat als er dan niet wordt vastgehouden aan een aantal harde eisen, zij het bijltje erbij neergooien. De tekst luidt: Als LTO Gelderse Vallei hebben wij met verbazing het bericht van gisteren aangehoord. Na een nachtje geslapen te hebben het volgende. Het gesprek moet volgende week gaan over: legalisatie pasmelders, KDW van tafel, geen onteigening en het tijdsbestek 2030 moet van tafel. Als er een vervolggesprek komt, dan wil het bestuur naast Remkes ook een bemiddelaar vanuit de agrarische sector. De afdeling Gelderse Vallei geeft aan dat als daar niet aan vastgehouden wordt zij als bestuur stoppen, want dan heeft het geen enkele meerwaarde meer voor hen.

Boerenbeweging Agractie heeft vandaag een telefonische afspraak met stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Dat heeft Bart Kemp van de actiegroep bevestigd aan De Telegraaf. Het is nog onzeker of Agractie vrijdag aanschuift bij het verkennende gesprek dat LTO Nederland met Johan Remkes heeft over het stikstofbeleid. Zowel LTO, Farmers Defence Force als Agractie zijn daarvoor uitgenodigd.

Vanaf morgen zal de spoedeisende hulp van het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer 3 dagen per week dicht zijn vanwege een tekort aan personeel, SEH-artsen. De tijdelijke maatregel duurt van 2 augustus tot 1 oktober. Vrijdagochtend om 8 uur gaat de spoedeisende hulp weer open tot dinsdagochtend 8 uur. Op dinsdag, woensdag en donderdag kunnen patiënten er niet terecht. 

VluchtelingenWerk Nederland stapt vandaag naar de rechter omdat de opvang van asielzoekers niet aan de wettelijke minimumnormen voldoet. De organisatie had daarover het Rijk een ultimatum gegeven die vandaag afloopt. Vrijdag in het programma Nieuwsuur gaf de organisatie aan geen andere optie meer te zien. De Stichting geeft aan zowel het Rijk als het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers aansprakelijk te willen stellen voor de schadelijke en inhumane omstandigheden in de asielopvang. Op dit moment worden er 43.000 mensen opgevangen, aan het eind van dit jaar is de verwachting zal dat aantal zijn opgelopen tot 51.000 mensen.

In een recente nota van het UWV, de uitvoeringsorganisatie Werknemersverzekeringen is te lezen dat het de samenleving volgend jaar 22,7 miljard euro gaat kosten om werklozen, jonge ouders met verlof of mensen die arbeidsongeschikt zijn een uitkering te verstrekken. Dat betekent een stijging van 1,8 miljard euro vergeleken met de kosten die het UWV dit jaar moet maken. Het UWV ziet op dit moment vooral een enorme toename in het aantal WIA-uitkeringen. Het aantal mensen dat arbeidsongeschikt raakt neemt hard toe. Voor 2022 en 2023 wordt rekening gehouden met een extra instroom in de Wia van 1500 mensen als gevolg van corona.

Op de site Rijksoverheid.nl is een mededeling geplaatst van Staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS waarin hij meldt dat de antwoorden op vragen over onzorgvuldige uithuisplaatsingen van kinderen later komen dan gebruikelijk. De staatssecretaris geeft aan dat hij zo spoedig mogelijk na het zomerreces op de vragen van Wybren van Haga terug zal komen.

Het vliegtuig met daarin voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi is van Andrews Air Force Base opgestegen. Ze vloog met de SPAR19, een Boeing 737 van de Amerikaanse luchtmacht. Pelosi is in Pearl Harbor overgestapt van het SPAR19 regeringsvliegtuig op een militaire C-17. Het nieuwe vliegtuig heeft geen roepnaam. Dit is niet alleen hoogst ongebruikelijk, het brengt ook extra risico’s met zich mee omdat militaire vliegtuigen als een daad van agressie kunnen worden beschouwd. Volgens een persbericht is Pelosi met een delegatie van het Congres op weg naar Azië om meerdere landen te bezoeken met als doel de verbintenissen met vrienden en bondgenoten in de regio opnieuw te bevestigen. Pelosi gaat naar Singapore, Maleisië, Zuid-Korea en Japan. Taiwan wordt niet genoemd al heeft ze eerder aangegeven een bezoek aan Taiwan niet uit te sluiten. Daarop dreigde China haar vliegtuig uit de lucht te schieten en haar landing in Taiwan te kunnen beschouwen als een oorlogsverklaring. Vandaag bezoekt Pelosi een evenement van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Singapore.

Donald Trump heeft aangekondigd dat hij van plan is rechtszaken aan te spannen tegen verschillende mediakanalen, waaronder CNN. De zender is inmiddels in kennis gesteld van zijn voornemen om een rechtszaak aan te spannen en heeft tien dagen de tijd gekregen om een brief te schrijven met excuses en rectificaties. Die brief moet gepubliceerd worden in zowel kranten als op het internet. Trump zal ook rechtszaken beginnen tegen andere mediakanalen die hem hebben belasterd en het publiek hebben bedrogen met betrekking tot het overweldigende bewijs van fraude tijdens de verkiezingen van 2020.

Fox News meldt de Republikeinse Congresleden, Michelle Steel en Marsha Blackburn, zich voorbereiden om wetgeving in te voeren die een “lend-lease” militair hulpprogramma voor Taiwan creëert om de toegenomen strijdlust van communistisch China af te weren. Het wetsvoorstel is gemodelleerd naar een programma uit het begin van de jaren veertig dat de Amerikaanse regering in staat stelde de Europese Bondgenoten te versterken zonder rechtstreeks de Tweede Wereldoorlog zelf in te hoeven gaan. Volgens de initiatiefnemers blijft de Chinese Communistische Partij hun bondgenoot Taiwan intimideren en onder druk zetten en zouden de Verenigde Staten altijd aan de kant van vrijheid en democratie moeten staan.

Facebook heeft besloten om advies te vragen aan zijn eigen toezichtsraad over de vraag of de huidige maatregelen van moederbedrijf Meta om misinformatie over Covid-19 aan te pakken, nog steeds geschikt zijn. Dat heeft het hoofd Mondiale Zaken, Nick Clegg, bekend gemaakt. Het sociale netwerk overweegt de manier waarop het met dergelijke onjuiste informatie omgaat te veranderen. In plaats van de berichten helemaal te verwijderen van de site zouden ze de berichten ook als vals kunnen bestempelen of degraderen in de algoritmische rangschikking. Door een advies aan de raad te vragen, verplicht Facebook zich er niet toe om het oordeel van de raad uit te voeren. Onlangs werd duidelijk uit interne communicatie van het CDC in de Verenigde Staten (vergelijkbaar met het RIVM) dat het instituut samen met Twitter, Facebook en Google de censuur van gebruikers die vraagtekens zetten bij het COVID-19 vaccin coördineerde.

The Guardian schrijft dat Boris Johnson zijn zinnen heeft gezet op de post van secretaris-generaal van de NAVO. De huidige secretaris-generaal van het bondgenootschap, Jens Stoltenberg, treedt in september af. Het Britse leger is echter niet enthousiast over Johnsons kandidatuur. In een interview met de krant noemden ze hem “a disgrace to the nation. Een diplomaat liet aan persbureau TASS weten dat hij ook verwacht dat Johnson geen kans maakt op de positie. Volgens hem bestaat er een onuitgesproken consensus in de NAVO dat de volgende secretaris-generaal van het bondgenootschap een vrouw moet zijn en bij voorkeur een vertegenwoordiger van één van de nieuwe NAVO-landen.

Premier De Croo van België heeft een principeakkoord gesloten met energiebedrijf Engie om de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 vanaf november 2026 nog eens tien jaar open te houden. Ook twee andere kerncentrales zullen toch niet eind 2025 sluiten maar langer open gehouden worden. De Belgische nucleaire toezichthouder FANC moet nog wel goedkeuring geven voor het openhouden van de centrales. Engie en de Belgische regering gaan een vennootschap oprichten zodat de Belgische staat de risico’s en winsten kan gaan delen met het energiebedrijf. De overheid wordt geen exploitant van de kerncentrales. 

Kort nieuws

The Post Millennial meldt dat volgens een rapport van het Guttmacher Institute 61% van de abortusklinieken in de Republikeinse Staten met strenge abortuswetten hun deuren hebben gesloten in de eerste dertig dagen na de omverwerping van de rechtszaak Roe versus Wade. 

De Amerikaanse luchtmacht is in hoogste staat van paraatheid gebracht. Personeel van nucleaire sites, raket sites en geheime locaties zijn bevolen om stand-by te staan. Ze zijn geïnstrueerd om klaar te staan voor elke noodsituatie.

Zwitserland heeft gezegd dat het bereid is EU-sancties op te leggen aan China als het land besluit Taiwan binnen te vallen.

Zaterdag is het Iraaks parlement opnieuw door duizenden betogers bestormd. Daarbij zijn tientallen demonstranten gewond geraakt van wie er zes slecht aan toe zijn. Parlementsvoorzitter Muhammad Al-Halbousi heeft besloten om de parlementszittingen tot nader order op te schorten.

Joe Biden heeft laten weten dat hij wederom positief getest is op Covid 19. Het is de tweede keer binnen een week. Biden testte eerder een aantal keren negatief, maar nu dus weer positief. Volgens zijn bericht voelt hij zich goed en blijft hij aan het werk ondanks dat hij opnieuw in isolatie gaat.

De Chinese plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger bij de VN zei dat “niemand de vastberadenheid en het vermogen van meer dan 1,4 miljard Chinezen om hun nationale soevereiniteit en territoriale integriteit te verdedigen mag onderschatten”. De vertegenwoordiger beschuldigde de Verenigde Staten er ook van een beleid van dubbele moraal te voeren en de soevereiniteit van Peking over Taiwan aan te vechten.

Het Kremlin heeft “solidariteit” betuigd met het standpunt van China over Taiwan, dat heeft Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov tegen verslaggevers bevestigd. ,,Geen enkel land ter wereld heeft het recht om het beleid van China ten aanzien van Taiwan in twijfel te trekken of opruiende of andere stappen te ondernemen”, aldus Peskov.

Economie

De Lloyds Banking Group heeft aangekondigd dat het tussen oktober 2022 en februari 2023 nog eens 48 Lloyds Bank-kantoren en 18 Halifax-vestigingen zal sluiten in het Verenigd Koninkrijk.

Statistiekbureau CBS meldt dat eten en drinken afgelopen jaar ruim 11 procent duurder is geworden. Als gevolg daarvan zijn we minder eten en drinken gaan kopen en kopen we vaker producten van het huismerk. Toch gaan de meeste mensen niet hamsteren op het moment dat er een aanbieding is. Er wordt eerder gekozen voor een goedkoper alternatief. Ook biologische producten worden minder verkocht dan hun goedkopere niet-biologische varianten.

In Zuid-Amerika is streamingdienst Netflix geld gaan vragen voor het delen van accounts. Dat is nu nog in de testfase, maar de kans is groot dat dit binnenkort ook hier wordt ingevoerd. Netflix stond het delen van accounts jarenlang toe omdat het de ambitie had om explosief te groeien.

Bij een toeleverancier van Hyundai, Smart Alabama in Luverne, zijn migrantenkinderen aangetroffen die daar aan het werk waren. De lokale politie had een onderzoek ingesteld naar de verdwijning van het 13-jarig meisje, Eidy Aracely Tzi Coc, dat was weggelopen met de 21-jarige fabrieksmedewerker, Alvaro Cucul. Op het moment dat de publiciteit rond de zaak van het vermiste meisje losbarstte, ontsloeg de fabrikant van auto-onderdelen, meerdere minderjarige werknemers. Coc en haar twee broers van 12 en 15 jaar oud werkten eerder dit jaar allemaal bij de fabriek en gingen niet naar school. De vader van het drietal, Pedro Tzi, bevestigde in een interview dat zijn kinderen daar hadden gewerkt. Een voormalige werknemer beweerde dat er wel 50 minderjarige werknemers in dienst waren in verschillende shifts toen hij in de fabriek werkte. 

Volgens de Washington Post gaat Elon Musk de rechtszaak die door Twitter tegen hem aangespannen is counteren. Hij bereidt zich voor om een stap verder te gaan om de deal met Twitter te laten vallen. Zijn juridische team probeert meer tijd te krijgen om informatie te verzamelen over bots en andere elementen van de sociale mediasite. Een slepende juridische strijd zou de aandelen van Twitter doen dalen en Musk in staat stellen om te onderhandelen over een betere deal. Twitter klaagde Musk vorige week aan in een poging de oorspronkelijke overeenkomst door te drukken. Musk’s rechtszaak werd ingediend enkele uren nadat kanselier Kathaleen McCormick van de Delaware Court of Chancery een vijfdaags proces had bevolen dat 17 oktober begint om te bepalen of Musk zich kan terugtrekken uit de deal.

Gezondheid

De Britse arts en wetenschapper Dr. Philippe van Welbergen heeft in een interview met dr. Jane Ruby verslag gedaan van zijn bloedtesten onder ongevaccineerde mensen. Daaruit blijkt dat ook zij schade oplopen zonder zelf geïnjecteerd te zijn. Terwijl standaard diagnostische tests geen afwijkingen kunnen vinden, ontdekte hij dat het bloed van ongevaccineerden vol zit met grafeen en nanodeeltjes.

Data-analist Daniël van der Tuin schrijft dat in Nederland het aantal meldingen van ernstige bijwerkingen bij coronavaccinatie één per 6493 injecties is. In juli had het bijwerkingencentrum Lareb 228.604 meldingen ontvangen van 1,1 miljoen bijwerkingen, waarvan 5552 ernstig. Daarmee zijn het aantal meldingen ongeveer 15 keer meer dan waar het Lareb in mei 2020 op gerekend had. De prognose was 15.000 meldingen waarvan 600 ernstig. 

Naar nu blijkt heeft de vrouw van Anthony Fauci, Christine Grady, in maart van 2021 een document geschreven waarin gedetailleerd wordt beschreven hoe kinderen kunnen worden ingeschreven voor COVID-19 vaccin proeven. Het werd gepubliceerd in het Journal of Pediatrics, een vaktijdschrift voor kinderartsen en had als titel: “Enrolling Minors in COVID-19 Vaccine Trials”. Het document werd geschreven in samenwerking met vier anderen en gefinancierd door de NIH. Opvallend is dat er geschreven staat dat de kosten van uitstel sterke redenen zijn om te overwegen minderjarigen in te schrijven in vaccinatieproeven voordat de veiligheid en werkzaamheid bij volwassenen zijn vastgesteld. De bezorgdheid over de voor- en nadelen wegnemen door minderjarigen in te schrijven nadat er voldoende veiligheidsgegevens bij volwassenen zijn, maar voordat de werkzaamheid is aangetoond. De inschrijving van minderjarigen moet beginnen bij degenen die het meest lijken op volwassenen van wie de veiligheidsgegevens werden verzameld. Naast deze opmerkelijke adviezen is er ook sprake van belangenverstrengeling omdat Grady een prominente rol bij het toezicht op de ethiek van het NIH speelt en ze bovendien de echtgenote is van degene die Amerika’s Covid19 maatregelen en vaccinatierichtlijnen vormgeeft.

De gouverneur van New York, Kathy Hochul, heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege de aanhoudende verspreiding van apenpokken. Ze beloofde maatregelen te nemen om de uitbraak te stoppen. De gouverneur vaardigde ook een uitvoerend bevel uit en merkte op dat New York “nu een van de hoogste overdrachtspercentages” in het land ervaart.

Het weer

En dan het weer. De dag begint vandaag wisselend bewolkt, in de loop van de dag zal de zon vaker tevoorschijn komen. In het zuiden blijft de bewolking het langste hangen en is de kans op een bui het grootst. De middagtemperatuur wisselt van 20 graden op de Wadden tot 25 graden in het zuiden van het land. De wind is zwak tot matig en komt uit het noorden.