www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De beëdiging van Sigrid Kaag tot Minister van Financiën zal vandaag digitaal plaatsvinden, nu de D66-leider positief getest is op corona. Op 5 januari kwam in de pers al het bericht naar buiten dat ze in quarantaine moest nadat Kaag in contact was geweest met iemand in haar zeer nabije omgeving die positief testte. De Rijksvoorlichtingsdienst geeft aan dat de bordesscène gewoon doorgaat. Traditiegetrouw zou vicepremier Kaag direct aan de linkerkant van de koning op de bordesfoto staan. De eerste ministerraad van kabinet Rutte IV zal zij digitaal bijwonen.

De Europese Unie werkt de komende maanden aan wetgeving om technologiebedrijven te verplichten meer te doen tegen seksueel misbruik van kinderen. Op dit moment mogen social media bedrijven en chatdiensten zelf bepalen of en hoe ze tegen seksueel misbruik optreden. Er is geen regelgeving voor en alles geschiedt op basis van vrijwilligheid. Internetproviders en sociale mediabedrijven hebben in 2020 zo’n 22 miljoen meldingen over seksueel misbruik van kinderen doorgegeven, tegenover 17 miljoen meldingen in 2019. Naar schatting is dit slechts een fractie van het daadwerkelijke aantal strafbare feiten. In de komende maanden zal er vanuit de EU wetgeving voorgesteld worden, die bedrijven verplicht seksueel misbruik van kinderen op te sporen, te melden en te verwijderen.

Advocaat Aaron Siri heeft een grote overwinning behaald op het gebied van vaccintransparantie. Districtsrechter Mark Pittman heeft het FDA-verzoek om Pfizer Vax-gegevens voor 75 jaar te verbergen verworpen. De FDA had aangegeven dat het tientallen jaren zou duren om deze documenten voor te bereiden en te publiceren omdat zij slechts 500 pagina’s per maand konden verwerken. De rechter heeft de FDA nu opgedragen om 55.000 pagina’s per maand naar buiten te brengen. Wetenschappers hadden de rechtszaak aangespannen om meer transparantie te krijgen en een einde te maken aan de wurggreep die de overheid had op de gegevens van het vaccin.

De uitreiking van de Golden Globes afgelopen nacht was een privé-evenement in het Beverly Hilton hotel in Los Angeles. Er was geen rode lopermoment, er waren geen beroemdheden en er was geen publiek. Eerder werd al duidelijk dat het evenement niet op tv of als livestream te volgen was. De organisatie maakte de winnaars nu bekend via de website van de Golden Globes en de sociale media. De Recording Academy en haar televisiepartner CBS hebben laten weten de Grammy Awards dit jaar ook voor onbepaalde tijd uit te stellen. De uitreiking van de muziekprijzen was gepland voor 31 januari. Als reden noemt de organisatie de zich snel verspreidende omicron-variant.

Zwitserse media melden dat militairen in hun land moeten stoppen met het gebruik van WhatsApp, Signal en Telegram. In plaats daarvan moeten ze de binnenlandse berichtendienst Threema gebruiken. Zowel voor officiële als privécommunicatie, waaronder chats tussen militairen en hun familieleden. Als reden werd gegevensbescherming opgegeven. Commandanten en stafschefs ontvingen onlangs een instructie waarin ze op de hoogte gesteld werden van de nieuwe regels.

En dan het weer. Naar verwachting hebben we een rustige week voor de boeg. De dag startte vandaag mistig of met nevel. Op veel plaatsen is het langdurig grijs en grauw, later kan de zon af en toe door het wolkendek breken. Het blijft vrijwel overal droog en het wordt maximaal zes graden.