www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De Staatssecretaris van Mijnbouw, Hans Vijlbrief, brengt vandaag een bezoek aan Wirdum. Het dorp werd in de nacht van vrijdag op zaterdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 3,1. Bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen kwamen dit weekend  419 schademeldingen binnen, waarbij in elf gevallen sprake was van een acuut mogelijke onveilige situatie. Vijlbrief liet aan RTVNoord weten dat hij alle Groningers veel sterkte toewenst en geeft aan dat de gaswinning in Groningen onveilig is en naast schade ook zorgt voor angst en onzekerheid. Hij doet er naar zijn zeggen alles aan om het Groningerveld zo snel mogelijk te sluiten.

Het is vandaag Wereld Daklozendag. Daarom zullen verschillende Tweede Kamerleden, wethouders en staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan het eind van de middag naar de ‘sleep-out’ gaan op de Koekamp in Den Haag. De coalitie SamenThuis2030 vraagt daar komende nacht aandacht voor de stijgende dakloosheid onder jongeren. Tijdens de sleep-out die start om vijf uur vanmiddag en doorgaat tot morgenochtend acht uur gaan politici, hulpverleners en mensen met een hart voor het thema jongerendakloosheid met elkaar in gesprek over dilemma’s en oplossingen. Inmiddels zijn duizenden jongeren dak- of thuisloos en dat aantal blijft groeien.

De secretaris van Farmers Defence Force, Sieta van Keimpema, heeft in een vlog op YouTube dit weekend haar kijk op het rapport van Johan Remkes gegeven. Ze geeft daarin aan dat ze niks nieuws of positiefs ziet, maar wel een optelsom van dingen waarvan ze denkt, dit komt nooit goed, dit gaat hele grote gevolgen hebben voor de hele landbouw. In dit laatste rapport zijn alle proefballonnetjes en alle ideetjes opgenomen die eerder uitgewerkt en zogenaamd uitgelekt zijn. Van Keimpema benadrukt dat het rapport in ieder geval inhoudt dat de boeren gewoon verdwijnen uit Nederland. Het is een uitrookbeleid, het is een sterfhuisconstructie en zij vindt dat Remkes daar een heel belangrijk aandeel in heeft.

De initiatiefneemster van de Global Walkout, Monica Smit en haar vader Jan zijn vorige week in ons land geweest. Zij heeft in ons land kunnen zien en ervaren hoe onze boeren getroffen worden door de overheidsplannen. Zij heeft nu een wereldwijde oproep gedaan om de boeren in ons land financieel te steunen. Zij geeft bij haar oproep ook aan dat Nederland de op één na grootste exporteur van versproducten is en dat de wereld er onder zal lijden als de boeren het zich niet kunnen veroorloven om door te gaan met hun verzet tegen de regering. Het geld dat aan deze speciale give send go-actie gedoneerd wordt, wordt besteed aan het betalen van boetes, het organiseren van acties en juridische stappen.

Op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties afgelopen vrijdag in New York hebben 66 landen opgeroepen een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. De leiders van deze landen pleiten voor diplomatie en onderhandelingen in plaats van sancties en het sturen van wapens. De 66 landen die opriepen tot vrede in Oekraïne vertegenwoordigen het grootste deel van de wereldbevolking. Uit Europa sloten Hongarije, Malta, Portugal, San Marino en het Vaticaan zich aan bij de oproep.

Op de Russische site RIA is te lezen dat president Poetin een decreet ondertekend heeft over versterking van de beschermingsmaatregelen in de Straat van Kertsj, de energiebrug tussen de Russische Federatie en het Krimschiereiland en de hoofdgasleiding van de Krasnodar Regio.

De Amerikaanse mainstream mediazender MSNBC heeft live op televisie toegegeven dat Hunter Biden, de zoon van Joe Biden, op het punt staat naar de gevangenis te gaan voor meervoudige misdrijven nu er steeds meer nieuws over zijn banden met China en de Oekraïne naar buiten komen.

Volgens de site van de Belgische gemeente Brasschaat vindt er deze week een grote militaire oefening plaats vanuit de kazerne van Brasschaat. Onder de naam Operatie Firestorm gaan militairen van maandag tot en met vrijdag intensief oefenen in een ruime regio rond de kazerne en oefenterreinen. De militairen vervoeren zichzelf met gepantserde voertuigen, helikopters of te voet. De militairen gebruiken oefenmunitie dat gepaard zal gaan met luide knallen en rookontwikkeling, nodig voor het realisme van de oefening.

Economie

Meer dan een half miljoen Oostenrijkers hebben een petitie ondertekend waarin wordt opgeroepen tot een referendum over de grondwettelijke verankering van het recht op onbeperkte contante betalingen. In het land is een groeiende beweging tegen digitale valuta te zien. In Oostenrijk kunnen alleen petities met meer dan 100.000 handtekeningen een parlementair debat over een onderwerp afdwingen.

Meta-directeur Mark Zuckerberg heeft aangekondigd dat het bedrijf gestopt is met het werven van nieuw personeel om zo de groei van het personeelsbestand gestaag te verminderen. Op deze manier zullen er zo’n 12.000 mensen minder werkzaam zijn bij het bedrijf dan normaal gesproken. De sociale media gigant worstelt met krimpende inkomsten in met name de advertentiemarkt.

Meta, het moederbedrijf van Facebook heeft 400 apps gemarkeerd als schadelijk omdat ze mogelijk persoonlijke informatie van 1 miljoen Facebook-gebruikers stelen. De apps zijn zowel gesignaleerd op Android- als iOS-platforms.

Gezondheid

Uit gegevens van de bijwerkingenregistraties EudraVigilance (EMA), VAERS en VigiAccess blijkt dat van de mensen die getroffen worden door bijwerkingen van de coronaprik het in ruim 66 procent van de gevallen gaat om vrouwen. Zij melden reproductieve, vruchtbaarheids- en zwangerschapsstoornissen. Uit de gegevens blijkt ook dat er meer mannen overlijden aan de bijwerkingen van de prikken. De oorzaak ligt over het algemeen in een hartaandoening.

Het weer

Qua weerbeeld wordt het vandaag een afwisseling van kans op zon en een kans op regen. De maximumtemperatuur varieert van 15 graden in het noorden tot 18 graden in het zuidoosten. De wind is zwak tot matig en komt uit het zuiden, later op de dag draait de wind naar het westen.