www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Gisteren vond in Frankrijk de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats. Er deden twaalf kandidaten mee aan de verkiezing, maar er sprongen slechts twee namen uit en dat waren die van Marine Le Pen en Emmanuel Macron. Zij kregen volgens de eerste uitslagen elk genoeg stemmen om door te gaan naar de tweede ronde. Net als bij de vorige Franse presidentsverkiezingen, vijf jaar geleden, komen ook nu Macron en Le Pen als beste kandidaten uit de bus in de eerste ronde. Al is het verschil dit maal kleiner en is er sprake van een nek-aan-nekrace tussen de twee. De opkomst onder stemgerechtigden is lager dan vijf jaar geleden. Op zondag 24 april is de definitieve stemronde om het presidentschap van Frankrijk.

De Oekraïense stad Mariupol is voor zo’n 98% bevrijd.  Volgens militaire informatie concentreren de gevechten zich in de omgeving van een grote staalfabriek van de Azovstal-groep en in de haven. Daar zouden 3000 tot 3500 Oekraïners zich verschanst hebben in een tunnelsysteem. Commandant Eduard Bassurin van de strijdkrachten van Donetsk beschrijft het industriegebied als een stad in een stad.  Volgens de commandant zijn er verschillende ondergrondse niveaus uit het Sovjettijdperk die niet van bovenaf gebombardeerd kunnen worden, maar die ondergronds ontruimd moeten worden. Op het Russische tv-station Perwy Kanal liet hij weten dat dit enige tijd kan gaan duren. Zijn troepen blokkeren de uitgangen van het tunnelsysteem en wachten tot hun tegenstanders zich overgeven. De ondergrondse stad is acht verdiepingen diep. De Russen willen die niet bombarderen, omdat ze de stad geleidelijk willen bevrijden om op die manier al het bewijsmateriaal te verzamelen. Onder het industriegebied bevindt zich 24 km aan tunnels. Er is ook een geheime NAVO-faciliteit “PIT-404” en een geheim biologisch laboratorium van de NAVO met biologische wapens aangetroffen.

Gisteren heeft rond het middaguur een zwaar bus ongeval plaatsgevonden op de E19 in België. Er vielen twee doden en diverse mensen raakten zwaargewond. Vijf van hen zijn in kritieke toestand overgebracht naar ziekenhuizen in de buurt van Antwerpen. De bus was onderweg van Frankrijk naar Amsterdam. De bus kantelde ter hoogte van Sint Job in ’t Goor. Als gevolg daarvan was de snelweg richting Breda urenlang gestremd. De chauffeur van de Franse touringcar van BlaBlaCar is opgepakt omdat hij mogelijk onder invloed was van drugs, de buschauffeur testte positief op een speekseltest. In de bus zaten 33 passagiers van wie de meesten uit Frankrijk kwamen. Ook passagiers uit Spanje, Canada, Mexico en VS zaten in de bus. De consulaten van de betrokken landen brengen de families van de slachtoffers op de hoogte.

Volgens het Oekraïense Ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er al meer dan 2.200 mannelijke dienstplichtigen aangehouden toen zij het land probeerden te verlaten tijdens de militaire operatie van Rusland. Op 3 maart keurde de Verkhovna Rada (het Oekraïense parlement) het decreet van Volodymyr Zelenskyy goed over de algemene mobilisatie, die geldt voor mannen van 18 tot 60 jaar.

De Duitse regering heeft in alle stilte een aantal wetten en voorschriften ten aanzien van de Covid19-prikken ingetrokken. Zo hoeven de prikken geen bijsluiter meer te hebben, niet voor de eindgebruiker, maar ook niet voor deskundigen. De Covid-19-prikken kunnen zonder vergunning op de markt worden gebracht. De prikken mogen zonder een partijtest van de overheid en via apotheken op de markt gebracht worden.

In Peru zijn massale protesten uitgebroken tegen de communistische president Pedro Castillo vanwege de inflatie, hoge brandstofprijzen en voedseltekorten. Het land heeft de noodtoestand afgekondigd en het leger gemobiliseerd om de oproerpolitie te ondersteunen. In diverse steden geldt een avondklok.

De luchthavens van Pakistan zijn in de hoogste staat van paraatheid gebracht omdat door de politieke situatie in het land het voor overheidsfunctionarissen  verboden is om het land te verlaten. De Pakistaanse premier Imran Khan werd gedwongen te vertrekken nadat hij zich hardop richting de EU had afgevraagd of hij hun slaaf was, nadat de EU hem gevraagd had om Rusland te veroordelen. Hij is de eerste premier van Pakistan die door een motie van wantrouwen uit zijn ambt werd gezet.

In de Global Times is te lezen dat de Westerse sancties voor Rusland niet werken. De roebel is bijna volledig hersteld. Het snelle herstel van de Russische roebel toont aan dat het Westen zijn capaciteiten heeft overschat, schrijft de krant. De sancties waren bedoeld om de Russische economie te schaden en de Russen boos te maken door hen te provoceren de regering te bekritiseren en zo Moskou te dwingen van koers te veranderen. De “hyperinflatie” waar de Verenigde Staten en zijn bondgenoten op hoopten, bleef in Rusland echter uit, terwijl de VS en veel Europese landen nu wel kampen met inflatie.

Volgens gegevens over de eerste drie maanden van dit jaar van de Britse regering hebben drievoudig gevaccineerden nu 5x meer kans om besmet te worden met Covid-19 dan de niet-gevaccineerden. De doeltreffendheid van de vaccins is van maand tot maand gedaald, met de laagste doeltreffendheid bij de 60-69-jarigen.

De vete die ontstaan is tussen Disney en de staat Florida over het wetsvoorstel “Ouderlijke rechten in het onderwijs” zorgt er voor dat #BoycottDisney trending is op internet. Het Huis van Afgevaardigden van Florida keurde vorige week de wet ouderlijke rechten in het onderwijs goed, wat betekent dat klassikale instructie door schoolpersoneel of derden over seksuele geaardheid of geslachtsidentiteit niet mag plaatsvinden van de kleuterklas tot en met klas 3 of op een manier die niet geschikt is voor de leeftijd of de ontwikkeling van de leerlingen in overeenstemming met de normen van de staat. Disney was hier fel op tegen. De vete leidt er toe dat veel mensen hun Disney+ abonnement opzeggen en dat aandeelhouders hun aandelen 2,4 miljard dollar in waarde zagen dalen.

Op advies van zijn LGBTQIA+ Advisory Council heeft Disney een programma goedgekeurd om werknemers en hun minderjarige kinderen te helpen met “geslachtsveranderingsprocedures”. Dit soort behandeling omvat gewoonlijk puberteitsblokkers, borstverwijdering en genitale operaties voor “kinderen die in een overgangsfase zitten”.

Dave Rubin van Rubin Report heeft delen van een vergadering van Disney laten zien waarin de president van Disney General Entertainment, Karey Burke, aangeeft dat het bedrijf van plan is om de helft van zijn Disneypersonages te identificeren als LGBTQ of lid van een minderheid. De Manager van Diversiteit en Inclusie, Vivian Ware, heeft verteld dat Disney World en Disney Land alle gender relateerde taal hebben geëlimineerd. Dus woorden als dames, heren, jongens en meisjes komen niet meer voor bij Disney.

En dan het weer. Door een draaiing van de wind krijgen we een ander weerbeeld. Voor het weekend kwam de wind uit het westen, nu komt de wind uit het oosten. Daardoor krijgen we een aanvoer van warme en droge lucht. De temperaturen zullen stijgen en vanmiddag uitkomen tussen de dertien en zeventien graden. De dag verloopt droog en we zien naast hoge bewolking ook regelmatig de zon.