www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Morgen stemt de Eerste Kamer over CETA, een omstreden handelsverdrag tussen Europa en Canada. Het verdrag wordt gepresenteerd als een noodzakelijke verandering om het internationale handelsverkeer te stimuleren, maar ook nu zullen vooral agrariërs en varkenshouders de dupe dreigen te worden van deze overeenkomst. Door deze handelsovereenkomst moeten boeren in ons land straks gaan concurreren met de producten van Canadese boeren die veel goedkoper kunnen produceren omdat ze aan minder dierenwelzijnsregels hoeven te voldoen en middelen mogen gebruiken in de akkerbouw die hier verboden zijn. Tot afgelopen weekend was het nog onduidelijk hoe de PvdA en JA21 in de kwestie stonden. Inmiddels heeft de PvdA kleur bekend en aangegeven dinsdag in te stemmen met het handelsverdrag. Senator Ruud Koole geeft aan dat de fractie dat doet omdat het verdrag de positie van Europa in een instabiele wereld verstevigt en grote stappen vooruit zet naar een duurzame economie. Door deze koerszwaai, twee jaar geleden in de Tweede Kamer stemde de PvdA nog tegen, is er ook een meerderheid in de Eerste Kamer voor CETA.

Niet alleen in ons land gaan mensen massaal de straat op om te protesteren tegen het overheidsbeleid. Ook in Albanië en Kenia zijn mensen de straat op gegaan vanwege hoge kosten van levensonderhoud en ineenstortende fiatvaluta. De Keniaanse burgers scanderen: “Geen voedsel, geen verkiezingen”. Ook in Macedonië en Bulgarije zijn protesten begonnen tegen het EU-beleid. Honderden Chinese burgers hebben openlijk geprotesteerd tegen de corruptie in Centraal-China. Dit is een van de zeldzame gevallen van publiek protest omdat de CCP geen protest toestaat op het vasteland van China. Argentijnen hebben het presidentieel paleis in Buenos Aires aangevallen uit protest tegen de inflatie.

Het Australische parlementslid Stephen Andrew uit Marani Queensland luidt de noodklok. Door invoering van een nieuwe wet, de Health Practitioner Regulation National Law and Other Legislation Amendment Bill 2022, zullen de bevoegdheden van de overheid voor het censureren van artsen in Queensland sterk vergroot worden. Het wetsvoorstel geeft de APHRA nieuwe en ongekende bevoegdheden om artsen die afwijken van het officieel voorgeschreven “verhaal” het zwijgen op te leggen en zal voorkomen dat vitale informatie ooit de oren van het publiek in Queensland bereikt. In de toelichting op het wetsvoorstel staat dat de regelgevende instantie vrij zal zijn om actie te ondernemen tegen een arts op elke manier die zij “noodzakelijk of passend” acht om het vertrouwen en de veiligheid van het publiek te “waarborgen”. Het wetsvoorstel geeft de APHRA ook de bevoegdheid om artsen publiekelijk “aan de schandpaal te nagelen” nog voordat zij schuldig zijn bevonden aan iets. Ook wordt een arts het recht ontnomen zijn beroep uit te oefenen zonder politieke intimidatie of inmenging. Het wetsvoorstel bevat geen duidelijke beroeps- of verhaalsmogelijkheden voor artsen die ten onrechte door de AHPRA in het vizier zijn genomen, zelfs wanneer zij achteraf van alle vergrijpen zijn vrijgesproken. AHPRA is een ongekozen, bureaucratisch agentschap is dat aan absoluut niemand verantwoording verschuldigd is.

Koninklijk theater Carré in Amsterdam heeft een samenwerking aangekondigd met de bekende performance artist Marina Abramović. Van 24 oktober tot en met 6 november brengt ze twee verschillende projecten. De eerste, No Intermission, is een co-creatie tussen het theater en het Marina Abramović Institute. Het publiek wordt uitgenodigd op verschillende manieren deel te nemen in de voorstellingen. Daarbij worden alle ruimtes in het theater gebruikt, van de piste tot de kelder en van de foyer tot de gangen en de cafés. De tweede voorstelling is een eerbetoon aan de Grieks-Amerikaanse sopraan Maria Callas middels de Nederlandse première van de performance-opera 7 Deaths of Maria Callas. Abramović is wereldwijd bekend geworden vanwege haar spirit cooking events.

Spaanse pluimveehouders protesteren tegen invoer van Marokkaans pluimvee nadat de Spaanse Handelscommissie Marokko groen licht gaf om pluimveeproducten naar EU-lidstaten te exporteren. De Spaanse pluimveefokkers klagen over de daling van hun winstmarges. In verhouding tot Marokko hebben zij hogere productiekosten en worden ze nu gedwongen genoegen te nemen met lagere verkoopprijzen.

Duitsland wil warm water gaan rantsoeneren. Een stadsambtenaar in Hamburg, de op één na grootste stad in Duitsland, heeft aangegeven dat “warm water alleen in noodgevallen op bepaalde tijdstippen van de dag beschikbaar kan worden gesteld”, als er een ernstig tekort aan aardgas komt. En op vrijdag kregen bewoners in de Oost-Duitse deelstaat Saksen van hun woningbouwvereniging te horen dat ze alleen tussen 4 en 8 uur, tussen 11 en 13 uur en tussen 17 en 21 uur elke dag een warme douche konden nemen, meldde de Financial Times.

Elon Musk heeft de stekker getrokken uit zijn deal om Twitter voor 44 miljard dollar te kopen. In het reguleringsdossier staat te lezen dat hij de social media gigant er van beschuldigd misleidende verklaringen over het aantal nepaccounts te geven. Het bestuur van Twitter heeft inmiddels aangekondigd dat ze van plan zijn om de transactie met Musk te sluiten voor $54,20 per aandeel. Bovendien twitterde bestuursvoorzitter Bret Taylor na het nieuws dat ze van plan zijn om juridische stappen te ondernemen om de overeenkomst af te dwingen. Taylor voegde eraan toe dat het bestuur er vertrouwen in heeft dat het zal zegevieren in de Delaware Court of Cancery. Musk zijn zorgen over het aantal nep of spam accountants zorgde voor een publieke ruzie met het bedrijf over het aantal bots op het platform. Twitter geeft aan dat het inmiddels informatie met Musk gedeeld heeft om de deal te voltooien zoals vastgelegd was in de fusieovereenkomst. Twitter heeft nog steeds de intentie om de transactie te sluiten en de overeenkomst te handhaven. Musk’s poging om de deal te beëindigen die hij in april tekende, zal gaan leiden tot een rechtsstrijd over een break-up fee van een miljard dollar of meer.

Joe Biden zei dat de beslissing van het Hooggerechtshof om het recht op abortus ongedaan te maken door de zaak Roe versus Wade omver te werpen een oefening in “ruwe politieke macht” was en ondertekende daarop Executive Order (een uitvoerend bevel) om de toegang tot diensten voor zwangerschapsonderbreking voor vrouwen te vergemakkelijken. Biden staat onder druk van zijn eigen partij om actie te ondernemen na de beslissing van het Hooggerechtshof vorige maand. 

De Russische marine heeft de eerste onderzeeër in ontvangst genomen die in staat is de nucleaire tsunami-drone torpedo “Poseidon” af te vuren.  Geen enkele andere onderzeeër ter wereld heeft een dergelijk vermogen, en er is geen enkele verdediging tegen de “Poseidon” drone nucleaire torpedo.

De Amerikanen hebben minder vertrouwen in de belangrijkste Amerikaanse instellingen dan een jaar geleden. De grootste dalingen in vertrouwen zijn 11 procentpunten voor het Hooggerechtshof – zoals gemeld eind juni voordat het hof uitspraken deed over wapenwetten en abortus – en 15 punten voor het presidentschap, wat overeenkomt met de daling van 15 punten in de goedkeuring van president Joe Biden voor zijn baan sinds de laatste vertrouwensenquête in juni 2021. Ook het vertrouwen in kranten en televisienieuws is tot een historisch dieptepunt gedaald volgens het laatste jaarlijkse Gallup-onderzoek naar het vertrouwen in Amerikaanse instellingen.

Rogers Telecommunications had de afgelopen dagen te maken met een grote netwerkstoring, waardoor miljoenen Canadezen geen toegang hadden tot geldautomaten, internet, transport en de overheid en het landelijke alarmnummer.  Dit leidde tot verontwaardiging bij de klanten en leidde tot nog meer kritiek op de dominante positie van Rogers in de sector.

Kort nieuws

Het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid is in het eerste kwartaal van 2022 gestegen tot 6,3 procent, het hoogste percentage dat het CBS ooit heeft gemeten. Het betekent dat van de duizend te werken dagen 63 werden verzuimd wegens ziekte. In dezelfde periode van 2021 was het verzuim 4,8 procent.

Volgens de Russische zender RT bouwt de Europese Unie een nieuwe top-geheime bunker. Deze zeer goed beveiligde bunker in Brussel zorgt er voor dat de leiders in het diepste geheim kunnen vergaderen.

President Vladimir Zelenskyy van de Oekraïne heeft negen van zijn ambassadeurs ontslagen. In Hongarije, Tsjechië, Noorwegen, India, Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, de Malediven en Duitsland.

Op bevel van de federale rechter wordt de zaak van Jeffrey Epstein heropend.

In Libanon is een totale blackout gaande. Als gevolg van brandstoftekorten zijn twee van lands grootste elektriciteitsnetwerken uitgevallen.

SCOTUS ofwel de rechters van het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten hebben gestemd om de verkiezingsuitslag van 2020 ongedaan te maken. Volgens een recent gelekt rapport zijn de rechters op zwaar bewaakte adressen ondergebracht.

In het AD is te lezen dat  Thuiszorgorganisatie Buurtzorg onder de loep ligt bij zorgverzekeraars CZ, Menzis en Zilveren Kruis. Dit vanwege mogelijk een paar miljoen aan onjuiste en te hoge declaraties.

In Almelo is er vannacht een grote uitslaande brand geweest bij online supermarkt Picnic. Het pand aan de Zeearend stond in lichterlaaie. Het is onbekend hoe de brand heeft kunnen ontstaan, het pand is zwaar beschadigd geraakt. Picnic raakte bekend nadat de Bill and Melinda Gates Foundation er voor 600 miljoen euro in geïnvesteerd had. De boodschappen werden door Picnic geleverd met elektrische wagentjes.

Op Trading Economics is te zien (8 juli 2022) dat de gasprijs afgelopen maand op de wereldmarkt met ruim 32 procent verlaagd is. Toch is dat niet de boodschap die de main stream media brengt, die heeft het over stijgingen van 200 tot 1000 procent. Ook ruwe olie is de afgelopen vier weken met bijna 12% in prijs gedaald, ook daar wordt niets over gezegd en is aan de pomp niets van te merken.

En dan het weer. Liefhebbers van warm weer lijken deze week aan hun trekken te komen want boven ons land bouwt zich een hogedrukgebied op. De wind komt vanaf het land en daarmee zal de koele lucht verdwijnen. Het blijft droog en de middagtemperatuur stijgt vandaag naar 22 tot 25 graden. Morgen en woensdag is het zomers warm met temperaturen tussen de 25 en 29 graden. Ook de zon zullen we vaker zien. In de nachten daalt het kwik naar 15 tot 17 graden.