www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Na 41 dagen van stilte heeft de Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro afgelopen vrijdag de bevolking toegesproken vanaf het presidentieel paleis in Alvorada. Voor vandaag staat op de agenda dat de Braziliaanse verkiezingsautoriteit de verkiezingen zal certificeren. President Bolsonaro verzekerde zijn aanhangers vrijdag echter dat hij de leiding houdt over de strijdkrachten van het land en hij beweerde dat het leger de kant van het volk zal kiezen nu de verkiezingscertificering van Lula da Silva aanstaande is. Bolsonaro eindigde zijn speech met de woorden: vraag niet wat ik voor u kan doen, maar wat u voor uw land kunt doen. U, het volk, bepaalt mijn toekomst en wat de strijdkrachten zullen doen. Ik kan alleen gelukkig zijn als u dat bent. Ik zal doen wat ik kan. Maar ik kan niets alleen goedkeuren. Dit is geen beslissing voor één persoon alleen.

De Russische president Poetin zegt teleurgesteld te zijn door de bekentenis van voormalig Duitse kanselier Angela Merkel over de Minsk-akkoorden. Merkel onthulde dat de Minsk-overeenkomst in 2014 bedoeld was om Oekraïne de tijd te geven zich te bewapenen. Poetin geeft nu aan dat deze onthulling alleen maar aantoont dat het starten van de Speciale Militaire Operatie in de Oekraïne de juiste beslissing was. Poetin zei letterlijk: Het blijkt dat niemand van plan was deze Minsk-akkoorden na te komen. Het leiderschap van Oekraïne, ex-president Porosjenko, zei ook dat hij ondertekende, maar dat hij zich er niet aan zal houden. Ik dacht dat andere deelnemers aan het proces eerlijk tegen ons waren, maar ze logen tegen ons. Het ging er alleen om Oekraïne vol te pompen met wapens en voor te bereiden op gevechtsoperaties. Misschien hadden we dit alles eerder moeten beginnen. “

Social media platform Twitter gaat alle inactieve accounts verwijderen. Naar verwachting zijn dat zo’n anderhalf miljard accounts. Iedereen die de afgelopen jaren niet ingelogd of een tweet verstuurd heeft, wordt verwijderd. Het doel is om op die manier weer ruimte te maken voor namen van nieuwe accounts. Wanneer iemand een nieuw profiel aanmaakt, kan diegene niet een naam kiezen die al in gebruik is.

Elon Musk heeft afgelopen dagen opnieuw interne Twitter documenten geopenbaard. In deze delen zijn de interne discussies te lezen die leidden tot de verwijdering van Donald Trump. Hij werd op 8 januari 2021 van Twitter verbannen. Het kader voor de verwijdering van Trump blijkt echter al maanden voor de bestorming van het Capitool op 6 januari opgezet te zijn. Journalist Matt Taibbi nam alle documenten tussen oktober 2020 en januari 2021 door. Daaruit blijkt dat senior Twitter werknemers rechtvaardigingen creëerden om Trump van het platform te weren. Ze streefden naar een beleidswijziging voor Trump alleen, los van andere politieke leiders en het lijkt alsof ze daarbij niet bezorgd waren over de gevolgen van een verbod voor de vrijheid van meningsuiting of de democratie. De documenten onthullen tevens geheime zwarte lijsten en censuur van conservatieve gebruikers. Iets waarvan voormalig Twitter-eigenaar Jack Dorsey zei dat het niet gebeurde.

Tijdens zijn bezoek aan Saoedi-Arabië had de Chinese president Xi Jinping diverse ontmoetingen met staatslieden. Zo had hij een uitgebreide bespreking met de Iraakse premier Mohammed Shia’al-Sudani. Xi gaf aan dat Beijing Irak zal blijven steunen om zijn nationale soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit te beschermen. Daarnaast zal China de economische wederopbouw blijven steunen, helpen om de industrieën te herstellen, de levensstandaard van de Iraakse mensen te verbeteren en duurzame ontwikkeling tot stand te brengen. Xi Jinping had in Riyadh ook een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Hij heeft daar zijn steun voor de zaak van het Palestijnse volk uitgesproken. Hij gaf aan dat China de stichting van een Palestijnse staat op de grenzen van 1967 met Oost-Jeruzalem als hoofdstad steunt. Verder is China van plan om de dollar te laten vallen in de oliehandel. In plaats daarvan is Beijing van plan om yuan te gebruiken voor China’s energieaankopen.

Afgelopen vrijdag vond in de rechtbank van Haarlem de rechtszaak plaats van de Brit David Icke tegen de Nederlandse IND. Icke werd de toegang voor twee jaren ontzegd tot 26 Schengenlanden. De rechtbank doet op 19 december uitspraak in deze zaak.

De Griekse vice-president Eva Kaili is gearresteerd en de politie heeft haar computers, telefoon en servers in beslag genomen. Daarnaast worden twee andere hooggeplaatste socialistische leiders in de Europese Unie onderzocht in verband met corruptie en omkoping. Politie en inlichtingendiensten deden afgelopen vrijdag diverse invallen. De arrestanten worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, corruptie bij het Europees Parlement en het witwassen van geld. Volgens het onderzoek is er sprake van directe steekpenningen uit Qatar, dat met geld uit het Midden-Oosten invloed koopt in de Europese Unie.

De Republikein Kari Lake heeft een rechtszaak aangespannen om de uitslag van de tussentijdse verkiezingen van 2022 voor de gouverneursrace in de staat Arizona ongeldig te laten verklaren. De rechtszaak telt 70 pagina’s. Lake geeft aan bewijs te hebben dat de verkiezingsuitslag, waarbij de Democratische kandidate Hobbs als winnaar werd aangewezen frauduleus was.

Gezondheid

Uit cijfers van Shadow Health Secretary Wes Streeting blijkt dat de Britse National Health Service de afgelopen vier jaren bijna 3,7 miljard pond heeft uitgegeven om artsen van particuliere bureaus in te huren. Voor datzelfde geldt zouden ook 30.000 artsen in opleiding betaald kunnen worden. Wes STreeting gaf aan dat de Britse belastingbetalers de rekening betalen voor het feit dat de conservatieven de afgelopen twaalf jaren faalden om genoeg artsen en verpleegsters op te leiden. Uit een onderzoek van de British Medical Association bleek ook dat bijna de helft van de senior ziekenhuisartsen in Engeland van plan is om volgend jaar de NHS te verlaten of een sabbatical te nemen.  

Dr. Simone Gold, president en voorzitter van America’s Frontline Doctors, heeft een brief aan Elon Musk geschreven met het verzoek om opgenomen in een team van medische experts die alle leugens en propaganda van de overheid op feiten zullen controleren. Ze schreef dat de America Frontline Doctors de eed van Hippocrates eren en dat ze uitsluitend blijven pleiten voor de medische literatuur en de wetenschap.

Weer

En dan het weer. Vandaag komt er in de ochtenduren hier en daar een mistbank voor. Het wordt een droge dag en we zien een mix van wolken en zon. De wind komt uit het zuidoosten en is zwak en de middagtemperatuur komt uit tussen de nul en twee graden. In de nacht van maandag op dinsdag gaat het vier tot zeven graden vriezen.