www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Freedom Convoy Nederland is afgelopen zaterdag gestart met een grote samenkomst op het Binnenhof in Den Haag. Vele truckers en particulieren sloten zich bij het initiatief aan waardoor grote blokkades bij het Buitenhof, de Hofvijver en de binnenstad ontstonden. Het protest ontregelde de stad en trams en bussen moesten hun routes wijzigen. Burgemeester Van Zanten en de politie besloten daarop de demonstratie te ontbinden. Daarvoor werd een noodverordening en een gebiedsverbod opgesteld. De demonstranten zijn onder begeleiding van de politie naar het ADO terrein in Den Haag gebracht. De volgende ochtend bleek dat de truckers en hun gezinnen het terrein niet meer afkonden. Later op de dag konden de truckers wel weer van het veld af. Het Freedom Convoy heeft besloten niet naar Brussel te gaan.

Uit de Verenigde Staten komt het bericht dat Pfizer de aanvraag voor vaccinatie van kinderen van zes maanden tot vijf jaar voorlopig terugtrekt. Begin februari vroeg Pfizer goedkeuring aan voor de mRNA-injectie voor jonge kinderen. De documenten waren daarvoor ingediend bij de FDA, de Amerikaanse testautoriteit. Nog geen tien dagen later trekt de farmaceut zijn aanvraag in. Als reden wordt aangevoerd dat men nog wil wachten op de huidige onderzoeken.

In het AD kunnen we lezen dat bestuursvoorzitter Peter van der Meer van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht een opvallende oproep doet: stop met het massale testen op corona. Hij zegt: Heb je klachten, blijf dan thuis en neem de maatregelen in acht. Met het massale testen maken we onszelf gek, we boezemen onszelf angst in, het leven ziet er anders uit met al die quarantaines, de tweedeling neemt alleen maar toe en bovenal schieten we er niks meer mee op. Het voorspelt niets en lost niets op. Het kost ook nog eens bakken met geld.

In de andere krant kunnen we lezen dat uit interne e-mails en documenten van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) blijkt dat de toenmalige minister van volksgezondheid, Hugo de Jonge, zijn ambtenaren en het OMT, in mei 2020 al wisten dat asymptomatische besmettingen geen rol spelen in de coronacrisis. Beleidsmakers negeerden die kennis. Het vermeende gevaar van asymptomatische besmetting vormde de basis van de  vrijheidsbeperkende maatregelen die werden ingevoerd.

De Noorse premier Jonas Gahr Store heeft aangekondigd dat Noorwegen de laatste Covid-beperkingen schrapt. Ondanks een toename van het aantal Omicron-gevallen gaan mondkapjes, sociale afstand, vaccinatiecertificering en de zelfisolatievereisten vervallen. Het land beëindigt ook de vereisten voor vaccinatiecertificaten of tests bij het binnenkomen van Noorwegen. Er is ook geen digitale registratie voor aankomst meer nodig.

En dan het weer. Door een lagedrukgebied verloopt deze dag wisselvallig. De laatste buien trekken via het oosten het land uit. Het blijft bewolkt, toch zou de zon er vanmiddag af en toe door kunnen breken. Er waait een stevige wind, kracht 5 of 6. De temperatuur komt zo rond de elf, twaalf graden uit, wat zacht is voor de tijd van het jaar.