www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Minister van Sociale Zaken Karien van Gennip heeft vrijdag na de ministerraad aangegeven dat de accijnzen op brandstoffen als benzine en diesel per april worden verlaagd. Om het tanken minder duur te maken zal de accijns met 17 cent per liter benzine worden verlaagd en met 11 cent per liter diesel. De brandstoffen blijven wel onder het 21 btw tarief vallen. De btw op gas en elektriciteit gaat per 1 juli omlaag van 21 naar 9 procent. Beide verlagingen duren tot het einde van dit kalenderjaar. Voor de laagste inkomens trekt het kabinet 2,8 miljard euro uit voor het koopkrachtherstelpakket. Deze mensen krijgen van de gemeente een paar honderd euro voor de energierekening.

De nieuwe minister van Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal, sluit verplichte uitkoop van boeren niet meer uit. De VVD-bewindsvrouw wil dit jaar en volgend jaar gaan werken met een beloningssysteem. Hoe sneller een boer bereid is zijn bedrijf te verkopen hoe hoger de vergoeding. Na die periode wordt de houding van het kabinet minder vriendelijk. De Minister heeft de Kamer gezegd binnen enkele weken een plan te sturen waarin staat hoe zij het stikstofprobleem het hoofd wil bieden.

De Belgische Kamer heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat een einde maakt aan de zogenaamde epidemiologische noodtoestand. Vorig jaar keurden Belgische politici de Pandemiewet goed, wat hen een wettelijke basis gaf om als overheid snel maatregelen te nemen tegen het coronavirus. CD&V parlementariër Servais Verherstraeten diende een voorstel in om de noodtoestand ongedaan te maken. De meerderheidspartijen ondertekenden zijn voorstel. De noodsituatie is daarmee opgeheven. De nog geldende regels moeten dan vanaf nu worden opgenomen in specifieke regelgeving.

In de Italiaanse krant Il Tempo is te lezen dat Oekraïense vluchtelingen die aankomen in Italië zich elke 48 uur moeten laten testen op corona of laten vaccineren. Dat heeft de Italiaanse premier Mario Draghi aangekondigd. In Italië zijn al zo’n 24.000 vluchtelingen aangekomen. Ook in IJsland, waar alle coronamaatregelen zijn afgeschaft, moeten de vluchtelingen zich testen op corona en krijgen de vluchtelingen coronavaccinaties aangeboden. IJsland heeft aangegeven dat de nadruk zal komen te liggen op vaccinatie. Slechts 35 procent van de Oekraïense bevolking is gevaccineerd tegen corona omdat ze sceptisch staan tegenover vaccins.

Op de site Transport online is te lezen dat Hongarije een rijverbod ingesteld heeft van vier dagen. Door het dreigende brandstoftekort mogen vrachtwagens sinds vrijdagavond 22 uur al niet meer rijden. Transporten van levende dieren, bederfelijke levensmiddelen, brandstof of humanitaire zendingen zijn vrijgesteld van het rijverbod. Morgen als het land een nationale feestdag viert is de laatste dag van het rijverbod.

Een speciale Tsjetsjeense divisie van het Russische leger heeft kindersmokkelaar gedood. Een scherpschutter heeft de man omgebracht in Kiev tijdens een operatie waarbij het Clinton netwerk in Oekraïne wordt neergehaald. De man speelde een hoofdrolspeler in een kindersmokkeloperatie. In de Daily mail (mainstreammedia) werd hij neergezet als een 62-jarige onbaatzuchtig strijder voor wezen, die zijn leven in het teken zou hebben gesteld van het plaatsen van special need kinderen in adoptiegezinnen in de Verenigde Staten. Hij zou zijn omgekomen door een Russische sniper terwijl hij families hielp om de Oekraïne te ontvluchten.

Er komt een grote beurscrash aan die zal zorgen dat de markten ineen gaan storten. Over de hele wereld halen miljoenen mensen al hun geld van de aandelenmarkten.  De sancties die de Europese Unie en de Verenigde Staten opgelegd hebben aan Rusland veroorzaken een rimpeling door de banksystemen. Vooral systemen van wereldbedrijven die voedsel, goederen, voorraden verplaatsen en de geldmarkten tussen Rusland, China, de VS, de EU, Canada en Zuid-Amerika zullen geraakt worden. Ondertussen verschijnen er steeds meer berichten in de mainstreammedia dat banken zich voorbereiden op grote cyberaanvallen.

Kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië overweegt opties om investeringen in de Verenigde Staten te verminderen. De investeringen van het Koninkrijk in China bedragen minder dan 100 miljard dollar, maar groeien zeer snel.

Even voor twee uur Chinese tijd zijn gisteren de Paralympische Winterspelen in Beijing afgerond. De Braziliaan Andrew Parsons riep in zijn afscheidsspeech op tot vrede. De aanwezigen konden genieten van een schouwspel met zang, dans en een visueel spektakel. Na afloop werd vlag overhandigd aan vertegenwoordigers van Milaan en Cortina waar de Spelen in 2026 georganiseerd zullen worden.

Nu Rusland officieel is afgesneden van zowel de Amerikaanse dollar als de euro, heeft de staatsbank VTB haar klanten de mogelijkheid geboden om Chinese yuan-spaarrekeningen te openen die een maximumrente van 8% opleveren. Volgens een woordvoerder van de op één na grootste bank van het land is de yuan één van de meest betaalbare en veelbelovende opties om geld in te beleggen.

Voormalig Witte Huis-arts Jackson heeft een tweet de wereld ingestuurd waarin hij schrijft Biden weet niet wat er aan de hand is met Oekraïne. Hij weet helemaal niets van wat er aan de hand is. Hij heeft geen cognitief vermogen meer om een regering te leiden en hij moet aftreden voordat ons land nog meer lijdt. Texaanse wetgevers hebben er bij Biden op aangedrongen dat hij een cognitieve test aflegt. Aan Fox News vertelde Jackson dat Biden niet geschikt is om het ambt van president op dit moment te bekleden.

De staatstelevisie van Saoedi-Arabië heeft bekend gemaakt dat de grootste massa-executie in zijn geschiedenis uitgevoerd is door op één dag 81 mannen te doden voor terreurmisdrijven. Leden van Al Qaeda, de Islamitische Staatgroep en medestanders van Jemen’s Houthi-rebellen kwamen om bij de massa-executie. Hoewel het onduidelijk is hoe de mannen om het leven zijn gekomen, is het in Saoedi-Arabië de gewoonte om mensen die de doodstraf krijgen te onthoofden. Volgens de staatstelevisie volgden de criminelen de voetstappen van Satan.

Volgens de website van het Kremlin heeft president Vladimir Poetin een telefoongesprek gehad met de bondskanselier van Duitsland Olaf Scholz en de president van Frankrijk Emmanuel Macron. Poetin heeft hen geïnformeerd over de werkelijke situatie ter plaatse en een gedetailleerd verslag gegeven van de reeks gesprekken die de afgelopen dagen plaatsvonden tussen vertegenwoordigers van Rusland en de Oekraïne. Het drietal heeft afgesproken contact te houden over de Oekraïense kwesties.

En dan het weer. Doordat het hogedrukgebied wat verder bij ons vandaan ligt dan de afgelopen dagen, zullen we vandaag ook een ander weerbeeld zien. Het zal een afwisseling worden van zon en wolken. In de noordoostelijke helft van het land is kan op lichte regen of motregen. De temperatuur komt uit rond de elf tot dertien graden.