www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De voorzitter van de ondernemingsraad (or) van de Tweede Kamer heeft geen vertrouwen meer in het Presidium, het dagelijkse bestuur van de Kamer onder leiding van voorzitter Vera Bergkamp. Dat werd zaterdag bekend in het programma Nieuwsuur. OR-voorzitter Michel Meets zei dat hij niet denkt dat Kamervoorzitter Bergkamp de scherven nog lijmen kan. De schade is te groot en er is geen vertrouwen meer bij de ambtenarij in de hele politieke top van de Tweede Kamer. Vrijdag schreven vijf leden van het managementteam een mail aan Kamer-medewerkers waarin zij aangaven dat het onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Khadija Arib politiek gemaakt is, waardoor er geen veilige werkplek meer gegarandeerd kan worden. Een groot deel van de ambtelijke top van de Tweede Kamer besloot daarop op te stappen. Ook griffier Simone Roos, de hoogste ambtenaar legde haar functie neer. Bergkamp maakte duidelijk dat ze niet van plan is om op te stappen en dat het onderzoek naar Arib gewoon doorgaat. Het Presidium wil dat de Kamer zich deze week uitspreekt voor het doorgaan van het onderzoek.

Economie

Handelsplatform FTX kondigde vrijdag op Twitter aan uitstel van betaling te hebben aangevraagd omdat het bedrijf een tekort van bijna 9 miljard dollar zou hebben. Topman Sam Bankman-Fried stapte op. De ontwikkelingen gingen daarna snel. Zaterdag maakte FTX bekend dat ze het digitale geld offline haalden na een reeks ongeautoriseerde transacties. The Gateway Pundit schreef dat topman Sam Bankman-Fried bekend staat als de tweede grootste individuele donor aan de Democraten van 2021 tot 2022. Hij doneerde maar liefst 39,8 miljoen dollar. De site geeft aan informatie te hebben waaruit blijkt dat tientallen miljarden Amerikaanse dollars werden overgemaakt naar de Oekraïne en vervolgens werd het gedoneerde geld met behulp van FTX cryptovaluta witgewassen en vloeide het terug naar de Democraten in de Verenigde Staten. Nu is het geld weg en FTX is failliet. Persbureau Bloomberg meldt dat topman Bankman-Fried dit weekend gehoord is door de politie en regelgevers op de Bahama’s waar het hoofdkantoor van FTX gehuisvest is. Sam Bankman-Fried maakte daarnaast ook nog eens in het geheim 10 miljard dollar over naar zijn handelsonderneming Alameda Research dat gevestigd is in Hongkong.

De VTB Bank heeft als eerste Russische bank een prototype voor digitale roebeltransacties geïntroduceerd. De dienst zal draaien op de VTB Online mobiele app en in april 2023 als testmodus beschikbaar komen voor sommige klanten. Zij kunnen dan online een digitale roebelportemonnee openen waarbij betaling voor goederen en diensten plaats gaat vinden via een QR-code. Transacties zullen beschikbaar zijn voor zowel bedrijven als particulieren. Digitale roebels zullen worden uitgegeven door de Centrale Bank van Rusland en worden opgeslagen in e-wallets. Aanvankelijk was het testen van de digitale munt van de centrale bank (CBDC) gepland voor 2024. Maar door de sancties tegen Rusland besloot de Bank van Rusland het proces te versnellen en het testen te verplaatsen naar april 2023.

Elon Musk heeft medewerkers van zijn platform Twitter verteld dat een faillissement niet uitgesloten is omdat hij niet weet hoeveel aanlooptijd het bedrijf nodig heeft. De Amerikaanse Federal Trade Commission heeft aangegeven dat het Twitter met “grote bezorgdheid” volgt nadat de hoogste privacy- en compliancefunctionarissen van het sociale mediaplatform opstapten, waardoor Twitter mogelijk het risico loopt dat de regelgeving wordt overtreden. De chief security officer van het bedrijf, Lea Kissner, heeft ontslag genomen even als de Chief Privacy Officer, Damien Kieran en Chief Compliance Officer, Marianne Fogarty.

Gezondheid

Professor Martin Haditsch, specialist in hygiëne en microbiologie, infectie- en tropengeneeskunde, virologie en epidemiologie van infectieziekten uit Linz meldt dat iedereen onmiddellijk met het dragen van mondmaskers zou moeten stoppen. Ten eerste om dat wetenschappelijke studies keer op keer bewijzen dat maskers geen relevante bescherming bieden tegen virussen. Maar ook omdat tijdens autopsies van longen in de meeste longen van maskerdragers nu granulomen zijn aangetroffen. De oorzaak van deze knobbels zijn de microvezels in mondmaskers.

Een omhelzing helpt je immuunsysteem, dat is één van de conclusies van een studie die psychologen van de Carnegie Mellon universiteit in de Verenigde Staten deden. Hij onderzochten het effect van stress en sociale ondersteuning op het verloop van virale verkoudheidsinfecties. Een van de conclusies was dat elkaar omhelzen de gezondheid verbetert.

Weer

En dan het weer. Vandaag kunnen we naar verwachting nog even van de zon genieten. De dag start fris en het kwik stijgt in de middag naar 10 tot 12 graden. Er waait een matige zuidoostenwind. Vanuit het zuiden krijgen we in de avond steeds meer bewolking. In de nacht naar dinsdag is er kans op regen.