www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De Eerste Kamer heeft kritiek op het ontwerp voor de nieuwe coronawet van minister Kuipers. Senator Peter Nicolaï van de Partij voor de Dieren heeft het kabinet een kritische brief gestuurd namens vrijwel de voltallige oppositie. Alleen de SGP ondertekende de brief niet. Toch hebben de oppositiepartijen daarmee een ruime meerderheid in de senaat. Nicolaï waarschuwt dat de steun voor de nieuwe permanente coronawet niet erg waarschijnlijk is als het kabinet niet tegemoetkomt aan de zorgen in de senaat over die wet. De Eerste Kamer wil kunnen meebeslissen over de inzet van coronamaatregelen. Op dit moment ligt het plan nog voor advies bij de Raad van State.

De Telegraaf meldt dat er opnieuw brand is uitgebroken bij bezorgsupermarkt Picnic. Deze keer bij een pand in Rotterdam. Een medewerker constateerde bij binnenkomst dat het pand vol rook stond. De brandweer ontdekte binnen drie elektrische bezorgautootjes die in brand hadden gestaan. De sprinklerinstallatie heeft die vlammen snel geblust. Het was de derde brand in acht maanden tijd. Eerder vlogen bedrijfspanden van Picnic in Roosendaal en Almelo in brand.

Nu.nl meldt dat ruim tweehonderd asielzoekers in Ter Apel de nacht van zaterdag op zondag in de buitenlucht hebben doorgebracht. Het asielzoekerscentrum zit vol en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kon geen andere slaapplek voor ze vinden. Er zijn luifels opgezet die overdag voor schaduw moeten zorgen en er wordt eten, water en ijsjes uitgedeeld.

Op de site van Eneco is te lezen dat de energieleverancier pleit voor een snelle invoering van een inkomensafhankelijke energiesubsidie om de hoge energiekosten voor huishoudens te compenseren. Deze maatregel heeft de meeste voordelen volgens een recent gepubliceerde verkenning van CE Delft naar de voor- en nadelen van zes verschillende financiële compensatiemaatregelen. Een inkomensafhankelijke subsidie, in de vorm van een extra belastingkorting op de energierekening voor inkomens tot 50.000 euro helpt huishoudens die dat het meest nodig hebben. Eneco stelt voor om de jaarlijkse belastingkorting op de energierekening in 2023 inkomensafhankelijk te maken en tegelijkertijd fors te verhogen en roept het kabinet op om deze maatregel mee te nemen in de begroting voor Prinsjesdag.

RTL Nieuws meldt dat er de afgelopen weken opmerkelijk veel Nederlanders zijn omgekomen tijdens hun vakantie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er dit jaar 332 Nederlanders zijn overleden in het buitenland waarbij consulaire hulp is verleend. In de maand juli waren dat er 40. Consulaire hulp wordt verleend als nabestaanden hulp nodig hebben of als justitie betrokken is bij het overlijden. Ter vergelijking: vorig jaar waren dat 283 aanvragen (tot en met augustus van dat jaar). In 2020: 271 en in 2019 stond de teller tot en met augustus op 278 aanvragen. 

Opnieuw is er een Amerikaanse delegatie aangekomen in Taiwan voor een tweedaags bezoek. Dit keer staat het bezoek onder leiding van de Amerikaanse senator Ed Markey.  Tijdens het bezoek zijn hij en zijn delegatie van plan politici en leiders van het eiland te ontmoeten en veiligheidskwesties in de regio te bespreken. De delegatie gaat ook in gesprek met president Tsai Ing-wen. Het American Institute in Taiwan (de de-facto Amerikaanse ambassade in Taiwan) heeft bevestigd dat senator Ed Markey, vertegenwoordiger John Garamendi, Alan Lowenthal, Don Beyer en Aumua Amata Coleman Radewagen, Taiwan bezoeken.

De Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach is door de mand gevallen. De pers berichtte eerder dat de minister ondanks twee vaccinaties en twee boosters positief getest had op Corona. Afgelopen vrijdag liet de minister tijdens een persconferentie zijn digitale vaccinatiebewijs met QR-code voor de camera’s zien en deze werd officieel en uitvoerig gefilmd en gefotografeerd. Net als miljoenen andere certificaten kon het met enkele muisklikken legaal worden gecontroleerd via CovPassCheck. Daaruit bleek dat hij 271 dagen geleden, in november 2021, voor het laatst gevaccineerd was. In die tijd was er nog helemaal geen sprake van een tweede booster. Duitsers zijn helemaal klaar met hem en steken dat ook niet onder stoelen of banken. “Voor alle duidelijkheid, er is niet langer sprake van een “epidemische situatie van nationale omvang”. Corona bescherming hoort in de handen van de burgers. We kunnen leven met het virus, maar niet in de permanente noodtoestand die wordt afgekondigd door politici die altijd alles beter willen weten.”

Klanten van Duitse supermarkten signaleren dat sommige producten voorzien zijn van anti diefstal apparatuur. Het gaat daarbij niet eens om luxe artikelen, maar om basisvoedingsmiddelen. Uit een enquête van het ifo-instituut blijkt dat door de inflatie de voedselprijzen al enorm gestegen zijn, maar dat voor de komende maanden verdere prijsverhogingen niet uitgesloten worden. Klanten melden dat een supermarkt in Berlijn veiligheidsaanduidingen aangebracht heeft op sommige vleessoorten, terwijl een klant van de Lidl een foto deelt op Twitter waarop te zien is dat er gele stickers op boter zijn aangebracht waarop te lezen staat dat het product beveiligd is tegen diefstal. Bild heeft een rondje gebeld langs supermarktketens en zowel Aldi, Lidl, Rewe, Netto als Norma sluiten diefstalpreventiemaatregelen in hun supermarkten niet uit.

Volgens een Bloomberg-rapport neemt de energiecrisis in Frankrijk zo’n ernstige wending dat kerncentrales nu milieuregels mogen overtreden om in bedrijf te blijven. Het Franse Nuclear Safety Agency (ASN) heeft vijf kerncentrales in het hele land tijdelijk toestemming gegeven om meer dan de toegestane hoeveelheid warm water in rivieren te lozen. De schorsing van de milieuregelgeving is naar verluidt van kracht tot september, waardoor Electricite de France de werking van energiecentrales kan handhaven in omstandigheden van een tekort aan energievoorziening in het land. In Frankrijk worden rivieren en waterwegen gebruikt om energiecentrales te koelen, citeert het bureau AfterShock. Volgens de huidige milieuregelgeving moeten kerncentrales de opwekking van elektriciteit verminderen of stoppen wanneer de temperatuur van rivieren een punt bereikt waarop het gebruik van energiecentrales schade aan het milieu kan veroorzaken. Deze bepaling komt nu te vervallen.

De Midden-Oosten analist Elijah Magier citeert zijn bronnen in Teheran, dat Rusland reeds overeenkomsten heeft gesloten met Iran over de levering aan Rusland van 1000 verkennings- en aanvalsdrones van het type Shahed 129, die meer dan een dag in de lucht kunnen blijven en zowel als aanvalsplatforms als doeltreffende spotters voor artillerie- en raketsystemen kunnen fungeren. Volgens Magier heeft Iran reeds een speciale simulator voor de opleiding van bedieners van dit soort drones, alsmede verschillende machines aan Rusland overgedragen. De Iraniërs beschouwen de overeenkomst als een erkenning van de vooruitgang van hun defensie-industrie, die ondanks de strengste technologische sancties in staat is gebleken aanzienlijke successen te boeken bij de ontwikkeling en productie van drones, ballistische raketten en luchtverdedigingssystemen, waardoor Iran op deze gebieden tot de wereldtop is gaan behoren. Officieel hebben Rusland en Iran de verkoop van drones op geen enkele manier bevestigd.

De Republikeinse vertegenwoordiger Marjorie Taylor Greene uit Georgië heeft een resolutie ingediend waarin wordt opgeroepen tot afzetting van de Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland voor het bevel tot huiszoeking van het huis van de voormalige president Donald Trump. Greene beschuldigde Garland ervan de macht van zijn ambt te hebben misbruikt om “de vijanden van president Joe Biden politiek te vervolgen”. “Het hele doel hiervan is om te voorkomen dat president Trump ooit zijn ambt kan bekleden”, vertelde ze zaterdag aan verslaggevers op Capitol Hill in Washington. In de aan het Congres voorgelegde afzettingsartikelen betoogde Greene dat Garland “het vertrouwen van de burgers van de Verenigde Staten heeft verloren om de wet van de Verenigde Staten getrouw uit te voeren zonder partijdige vooringenomenheid.”

De Internal Revenu Service, de Amerikaanse Belastingdienst, houdt de gemoederen flink bezig. Na de plaatsing van een opmerkelijke vacaturetekst vorige week is er dit weekend een opleidingsvideo van de dienst opgedoken, waarin de belastingdienst laat zien hoe gewapende agenten de huizen van de middenklasse kunnen binnenvallen. De Internal Revenue Service wekte eerder deze week bezorgdheid bij belastingbetalers met een vacature waarin agenten werden gezocht die in staat zijn “een vuurwapen te dragen” en “bereid zijn dodelijk geweld te gebruiken, indien nodig”. De belastingdienst wil 87000 nieuwe speciale agenten aannemen.

De journalistes Anna Pleijsier van De Nieuws BV en Mira Sys van Follow the money deden onderzoek naar drinkwaterbelasting. Nu blijkt dat een gemiddeld huishouden zo’n 60 euro per jaar betaald naast de BTW op drinkwater. Deze milieubelasting is bedoeld om mensen zuiniger om te laten gaan met drinkwater. Voor iedereen geldt daarbij een heffingsplafond van 300 kuub water. Je betaalt alleen voor die eerste 300.000 liter water. De journalistes ontdekten dat de Tweede Kamer in 2013 het heffingsplafond weg wilden halen zodat iedereen evenredig naar verbruik zou gaan betalen en ze wilden de drinkwaterbelasting verdubbelen. Besloten werd de drinkwaterbelasting inderdaad te verdubbelen, maar het heffingsplafond bleef in stand. Door een lobby van het bedrijfsleven betalen zelfs grootverbruikers nauwelijks meer milieubelasting op water dan gezinnen. Gemiddeld zo’n honderd euro, terwijl als een bedrijf als TataSteel zou gaan betalen naar verbruik dan zou het bedrag volgens journaliste Mira Sys op 10 miljoen euro komen. 

CNBC meldt dat de Inflation Reduction Act goedgekeurd is. Door deze wetgeving krijgt Medicare historische nieuwe bevoegdheden ofwel macht over geneesmiddelenprijzen. De wet werd dan ook fel tegengewerkt door de farmaceutische industrie. Het wetsvoorstel geeft de HHS Secretary de bevoegdheid om te onderhandelen over prijzen voor bepaalde geneesmiddelen die onder twee verschillende delen van Medicare vallen en om bedrijven te straffen die zich niet aan de regels houden. De onderhandelingsbevoegdheden zijn beperkt in reikwijdte en sommige wetgevers beweren dat de wetgeving niet ver genoeg gaat. De onderhandelingen zullen geen oplossing bieden tot 2026, wanneer de nieuwe prijzen voor tien van de duurste geneesmiddelen van kracht worden. De wetgeving beperkt ook de out-of-pocket kosten tot $2.000 vanaf 2025 voor mensen die Medicare Part D hebben, het geneesmiddelenplan voor senioren.

Florida maakt de weg vrij om meer veteranen in de klas te krijgen. Gouverneur Ron DeSantis moedigt veteranen aan om te solliciteren naar een baan in het onderwijs. “Elke ochtend reciteren onze studenten de Belofte van Trouw terwijl ze kijken naar de Star Spangled Banner, en het is passend dat de leraar in de klas iemand is die een eed heeft afgelegd en zijn of haar leven op het spel heeft gezet om onze vlag en de vrijheid die het vertegenwoordigt te behouden, te beschermen en te verdedigen. Van devil dogs tot salty dogs en van doughboys tot fly boys, wij respecteren onze veteranen en weten dat zij veel te bieden hebben.”

Kort nieuws

De New York Times ligt zwaar onder vuur nu blijkt dat de krant een opinieartikel van een Republikeinse senator ter goedkeuring heeft voorgelegd aan de Democratische leider Chuck Schumer (NY). Voormalig Times redacteur Bari Weiss beweert dat de Times overlegde over het al dan niet publiceren van het opiniestuk van senator Tim Scott (R-SC) over zijn Justice Act en onthult dat Chuck Schumer het verhaal van de Republikeinse senator bij de New York Times heeft laten sneuvelen.

Het Belgische Nieuwsblad meldt dat het Poolse model Kaja Sokola de voormalige Hollywoodproducer Harvey Weinstein gaat aanklagen voor seksueel misbruik. Zij was slechts zestien jaar oud toen ze Weinstein ontmoette en is daarmee de jongste vrouw die hem voor de rechter brengt.

Naar verwachting zal de Chinese president Xi Jinping deze week een bezoek brengen aan Saoedi Arabië.

De ambassadeur van Cuba in Rusland overweegt de mogelijkheid om toe te treden tot de BRICS. Julio Antonio Garmendia Pena is buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur.

Facebook heeft de hashtag  #diedsuddenly geblokkeerd.

Een gewapende man heeft zaterdagavond het vuur geopend op een bus vol mensen in Jeruzalem. Bij de aanslag raakten zeven mensen gewond, onder wie een zwangere vrouw, alle slachtoffers werden in het ziekenhuis opgenomen, twee van hen verkeren zijn er ernstig aan toe. De aanvaller wist te ontsnappen, de politie en speciale diensten zijn een onderzoek begonnen. De aanslag is erkend als een terroristische aanslag.

In Chili zijn mensen massaal de straat opgegaan om te demonstreren tegen de regering van Gabriel Boric. Zij zijn tegen de voorgestelde herziening van de grondwet en lijden onder de aanhoudende prijsstijgingen.

In Mendoza, Argentinië zijn meer dan 35.000 mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de lage lonen en hoge inflatie. Door het globalistische beleid wordt het land stap voor stap verwoest.

Een Italiaanse ijsmaker liet op Telegram zijn elektriciteitsrekeningen zien. Vorig jaar betaalde hij 9 cent per kWh, nu is dat gestegen tot 53 kWh, dat is een stijging van 468%. Daardoor moet hij nu in de maand juli een elektriciteitsrekening betalen van € 5128. Vorig jaar betaalde hij in exact dezelfde periode € 1371.

Op Telegram is een filmpje te zien waarin woordvoerder van een groep Canadezen vertelt dat de Canadese politie van Ontario momenteel opgesloten zit in hun eigen politiebureau, terwijl buiten mensen geduldig wachten tot ze naar buiten komen om burgerarrestaties op hen te verrichten. De politie wordt verdacht van misdaden tegen de mensheid. De groep heeft hen afgelopen jaar diverse keren gewaarschuwd. De agenten wisten dat de groep zou komen en hadden zichzelf opgesloten in het bureau en namen ook de telefoon niet meer op. De groep die zichzelf We the People noemt heeft militairen gevraagd naar het bureau te komen zodat de burgers de agenten na hun arrestatie kunnen ‘overdragen’ aan de militairen.  

Economie

De kranten zijn ons aan alle kanten aan het voorbereiden op nog meer prijsverhogingen. Zo schrijft Bloomberg dat de prijs van tomatensaus en ketchup onder druk staat omdat de tomaten dit jaar door de extreme hitte en watercrisis minder goed gegroeid zijn. Maar ook liefhebbers van chocola en snoepgoed moeten rekening houden met prijsstijgingen staat te lezen op weeronline.nl. Volgens de site zullen de hittegolven en de droogte negatief gaan uitpakken voor de oogst van suikerbieten. Kenners die niet bij naam genoemd worden denken dat als de opbrengst lager zal zijn dan gemiddeld de productie van snoep en chocolade mogelijk in de problemen geraakt. Boeren geven aan dat er nog niets zeker is over de opbrengsten omdat als het weer omslaat de teelt nog kan herstellen en bieten worden doorgaans pas in de herfst geoogst worden.

Op de Australische site Newscom is te lezen dat een jonge investeerder het voortbestaan van het Chinese miljardenbedrijf Evergrande bedreigt. Het bedrijf staat al aan de rand van de afgrond en nu heeft een jonge investeerder de handel in de aandelen van het bedrijf stilgelegd totdat zijn schuld is afbetaald. Lin Ho Man beweert dat Evergrande hem HK$862,5 miljoen ($158 miljoen dollar) schuldig is vanwege geld dat hij via zijn bedrijf heeft geïnvesteerd. Hij heeft een liquidatiebevel aangevraagd, waarin hij eist dat de onderneming wordt geliquideerd tenzij zij het geld ophoest om hem terug te betalen. Om de aandelen van Evergrande te kunnen verhandelen, moet de rechtszaak van Lin worden opgelost, hetzij door bemiddeling die moet leiden tot verwerping, hetzij door intrekking van de zaak. Hoewel Evergrande de afgelopen maanden in hevige geschillen verwikkeld is geweest met schuldeisers en klanten, is naar verluidt niemand zo ver gegaan dat hij de liquidatie van het bedrijf heeft geëist.

Gezondheid

Volgens de Britse regering stierf 1 op de 482 gevaccineerden binnen 1 maand na de Covid-19 vaccinatie in Engeland. Maandenlang hebben regeringsinstanties beweerd dat zij geen gegevens hebben over sterfgevallen naar vaccinatiestatus. Dat blijkt een leugen te zijn. Op 6 juli heeft een Britse overheidsinstelling, het Office for National Statistics, een reeks gegevens gepubliceerd over sterfgevallen per vaccinatiestatus in Engeland tussen 1 januari 2021 en 31 mei 2022 en die cijfers liegen niet. Volgens het Office for National Statistics zijn tussen 1 januari 2021 en 31 mei 2022 in totaal 9.891 mensen overleden met Covid-19 binnen 1 maand na vaccinatie en in totaal 82.255 mensen overleden aan een andere oorzaak binnen 1 maand na vaccinatie. Dit betekent dat in totaal 92.146 mensen zijn overleden binnen 1 maand na vaccinatie met Covid-19 tussen januari 2021 en mei 2022. Op basis van het aantal mensen dat in Engeland ten minste één dosis van een Covid-19-injectie heeft gekregen, komt dit neer op 1 op elke 482 gevaccineerde mensen die helaas binnen 1 maand na de Covid-19-vaccinatie het leven verloren.

Volgens een antwoord op een officieel informatieverzoek van de Duitse verzekeraar Techniker Krankenkasse is het aantal gefactureerde gevallen van aan vaccins gerelateerde bijwerkingen waarvoor medische behandeling nodig is, in 2021 explosief gestegen ten opzichte van 2019 en 2020. Het verzoek heeft betrekking op vier diagnosecodes: 1) T.88.0: Infectie na immunisatie; 2) T.88.1: Overige complicaties na immunisatie; 3) U.12.9: Bijwerkingen na Covid-19 immunisatie; 4) Y.59.9: Complicaties als gevolg van vaccins of biologische stoffen. In 2019 was het totaal aantal bevestigde diagnoses 13.777. In 2020 waren dat er 15.044. In 2021 was het totale aantal 437.593. Dat is meer dan het dertigvoudige van het gemiddelde voor die vier codes in 2019-2020.

Dr  Poornima Wagh uit Santa Barbara Californië heeft in een filmpje haar ervaringen gedeeld. ,,We hebben de CDC gevraagd ons een monster van het geïsoleerde virus te sturen.  Ze zeiden dat ze er geen hadden, stopten met het beantwoorden van onze telefoontjes en toen werd ons lab overvallen door de FBI. Wij hebben SARS Cov 2 niet gevonden, zij hebben het genoom niet gevonden, ze hebben niets gevonden. Er is niets gevonden, we belden Robert Redfield, directeur van de CDC, om hem de bevindingen te vertellen.  Hij zei: ‘Het kan me niet schelen wat je hebt gevonden, noem het maar SARS-Cov-2. Doe je dat niet dan zorg ik dat je nooit weer in een laboratorium komt te werken.’

Het weer

En dan het weer. Deze week verandert het weerbeeld, de wind komt nu meer uit het zuiden, waardoor er vochtige lucht het land binnenstroomt. Daardoor voelt het benauwd aan. Er is sprake van bewolking, af en toe breekt de zon door. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig. Vanmiddag ontstaan er verspreid over het land enkele regen- en onweersbuien. De maximumtemperatuur varieert van 25 graden aan de kust tot dertig graden in het oosten van het land.

Vanavond komen vooral in het noorden nog enkele regen- en onweersbuien voor. Elders in het land klaart het op en is het overwegend droog. Er staat weinig wind.