www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Afgelopen vrijdag overleed de 73-jarige Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Het ministerie kondigde ook aan dat de Verenigde Arabisch Emiraten een rouwperiode van veertig dagen in acht nemen, waarbij de vlag halfstok wordt gehesen. Het werk in alle ministeries, departementen en federale, lokale en particuliere entiteiten werd gedurende drie dagen opgeschort. De heersers van de zeven sjeikdommen van de Verenigde Arabische Emiraten hebben zaterdag unaniem Sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan benoemd tot president van de erfelijk geregeerde natie op het Arabisch schiereiland. Dat besluit werd genomen tijdens een vergadering in het Al Mushrif Paleis in Abu Dhabi. De machtswisseling is pas de derde keer dat het met de VS geallieerde land een president kiest sinds het in 1971 onafhankelijk werd. De snelheid van de aankondiging van zaterdag, een dag na Khalifa’s dood, leek bedoeld om eenheid te tonen en de wereld gerust te stellen over de stabiliteit van het olie- en gasproducerende land, dat onderdak biedt aan westerse strijdkrachten.

Zowel de vakjury als de televoters verkozen de act van de Oekraïne tot winnaar van het Songfestival. Met maar liefst 631 punten hielden ze de concurrentie op ruime afstand. S10 is met het lied De Diepte voor Nederland elfde geworden. Het Verenigd Koninkrijk eindigde als tweede, Spanje derde. De top 10 bestond uit Zweden, Servië, Italië, Moldavië, Griekenland, Portugal en Noorwegen. Kalush Orchestra sprak na afloop dank uit voor alle steun van het publiek. De Oekraïense overheid heeft op Twitter bedankt voor alle steun na de winst van het Eurovisie Songfestival.

Elon Musk heeft zijn plannen om Twitter te kopen voor 44 miljard dollar “tijdelijk in de ijskast” gezet. Hij probeert nu eerst het exacte aantal spam en nepaccounts op het sociale mediaplatform te achterhalen. George News schreef dat het in hun ogen gedaan is met Twitter als de ware cijfers over het aantal gebruikers en demografische gegevens naar buiten komen. Zij verwachten dat de rechtszaken die adverteerders zullen aanspannen omdat ze voorgelogen zijn, legendarisch zullen worden.

De Minister van Duurzaamheid en Milieu uit Singapore, Grace Fu, is positief getest op Covid-19 tijdens haar bezoek aan Kopenhagen om een ministeriële bijeenkomst over klimaatverandering bij te wonen.

Joe Biden moedigt Finland en Zweden aan om in de NAVO te stappen nu de Russische elektriciteitstoevoer dreigt te worden stopgezet. In een telefoongesprek sprak hij steun uit voor NAVO’s Open Deur beleid en voor het recht van Finland en Zweden om over hun eigen toekomst te beslissen. De Turkse president Erdogan heeft zich echter uitgesproken tegen het aansluiten van Finland en Zweden aan de NAVO. Hij denkt dat het toevoegen van beide landen geen positieve zet is. Finland heeft inmiddels laten weten zijn aanvraag deze week mogelijk al in te willen dienen. Volgens het handvest van de NAVO moet de aanvaarding van een nieuw land unaniem worden gestemd. Turkije zou die stap kunnen verhinderen als Erdogan op zijn standpunt blijft staan.

Gisteren vond er een speciale ledenbijeenkomst plaats van D66 plaats waarin de MeToo affaire Van Drimmelen besproken werd met de leden. De partij geeft aan dat ze in een eerder stadium ten onrechte de indruk gewekt hebben dat er niets aan de hand zou zijn. D66 heeft nu bekend gemaakt dat ze een schadevergoeding gaan uitkeren aan het slachtoffer. Zij krijgt haar juridische uitgaven gecompenseerd en een tegemoetkoming voor de immateriële schade die zij geleden heeft. De vrouw geeft aan een aanzienlijk deel van het bedrag te willen doneren aan een stichting die zich inzet voor vrouwenrechten. Verder werd er gesproken over hoe mensen zich veilig kunnen voelen binnen de partij en hoe het bestuur omgaat met signalen van onveiligheid. Vlak voor het weekend werd opnieuw iemand binnen de partij beschuldigd van machtsmisbruik waardoor intern onderzoek noodzakelijk bleek. Na de Metoo-affaire Van Drimmelen was het deze keer D66-europarlementariër Samira Rafaela die zich volgens drie voormalige medewerkers schuldig zou hebben gemaakt aan machtsmisbruik, intimidatie, pestgedrag en bedreiging. Volgens een intern onderzoeksrapport van de Commissie integriteitsonderzoeken van D66 zijn de klachten gegrond. Rafaela zegt zich niet in de conclusies van het rapport te herkennen en heeft zich tot een advocaat gewend.

Mensen van wie na een coronatest gegevens zijn gelekt bij de GGD, hebben als het goed is een brief ontvangen waarin staat dat ze een schadevergoeding ontvangen van 500 euro. Het gaat in totaal om 1250 mensen. Veel mensen hebben het bedrag geaccepteerd, een tiental mensen gaat niet akkoord met de schikking. Ruim een jaar geleden kwam aan het licht dat GGD-medewerkers privégegevens van mensen die een coronatest gedaan hadden verkocht door de informatie uit de systemen te halen en online te koop aan te bieden.

De Vlaamse minister van Welzijn, Wouter Beke, heeft ontslag genomen. De CD&V-topman deed de aankondiging tijdens een onverwachte persconferentie met vrouw en dochter aan zijn zijde.  Als reden haalde hij onder meer het overlijden van de baby in Mariakerke en de slechte peilingen aan, maar hij haalde ook hard uit naar de pers.

De Europese bankenmarkt is in rep en roer nu er een nieuwe insolventie plaats heeft gevonden. Nadat de Sberbank Europe uit Wenen in maart faillissement moest aanvragen, volgt nu het bankfaillissement van de Amsterdam Trade Bank, die in Duitsland handelt onder de naam FIBR Bank. Beide banken hadden connecties met Russische banken. De moedermaatschappij van de onlangs failliet verklaarde Amsterdam Trade Bank, de Alfa Bank wordt momenteel hard getroffen door Amerikaanse sancties. Microsoft en Amazon hebben verschillende IT-systemen van de bank platgelegd, waardoor de curator niet bij essentiële informatie kan die nodig is om het faillissement van de bank af te wikkelen. De Amsterdam Trade Bank (ATB) is een dochterbedrijf van de Russische Alfa Bank met twee Russische oligarchen als belangrijkste aandeelhouders. Als gevolg van de sancties die de Amerikaanse regering heeft opgelegd, hebben Microsoft en AWS cruciale cloudsystemen van de ATB afgekoppeld, waardoor de bank geen transacties meer kan doen. Naast zakelijke klanten had ATB juist de afgelopen tijd ook veel Nederlandse en Duitse consumenten weten te binden. Volgens de Nederlandsche Bank had de Amsterdam Trade Bank  23.000 particuliere depositoklanten, waarvan 6.000 in Duitsland. De gedupeerden zullen een brief ontvangen van De Nederlandsche Bank.

En dan het weer. Vandaag zien we een afwisseling van zon en wolkenvelden. In de ochtend kan er lokaal een bui vallen, vanmiddag wordt vooral in het oosten van het land een regen- of onweersbui verwacht. De middagtemperatuur komt uit tussen de 21 en 26 graden.