www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De veranderingen rondom coronamaatregelen worden wereldwijd nu in een razendsnel tempo aangepast. Een aantal wijzigingen op rij: El Salvador en Mexico hebben alle toegangsvereisten voor COVID-19 laten vallen. Spanje behandelt corona als griep. Het Verenigd Koninkrijk stopt deze maand met het coronatoegangsbewijs en besluit mogelijk op 26 januari tot het opheffen van alle maatregelen. Een rechter in Duitsland heeft vaccinatieplicht verboden. Een rechter in Parijs heeft de mondkapjesplicht in de Franse hoofdstad verboden. Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten heeft de vaccinatieplicht voor grote bedrijven verboden en daarmee de weg vrijgemaakt voor een totaalverbod. Canada heeft het vaccinmandaat voor chauffeurs laten vallen. En Russische wetgevers hebben de behandeling van een wetsvoorstel tot invoering van een landelijk systeem van QR-code vaccinpaspoorten uitgesteld.

In ons land zal deze week het debat gevoerd gaan worden over de invoer van 2G. Dat debat zou vandaag plaatsvinden, maar is opgeschoven naar aanstaande vrijdag. De nieuwe minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, steunt de invoer van het systeem. Hij verwacht deze week een onderzoek van de Technische Universiteit van Delft te ontvangen. Daarin is specifiek gekeken naar de inzet van het coronatoegangsbewijs en de omicronvariant. De invoer van het systeem stuit in de Tweede Kamer op veel kritiek en het plan ligt vooral coalitiepartij Christen Unie zwaar op de maag.

Dit weekend kwam RTL met een verklaring dat de zender voorlopig stopt met het uitzenden van The Voice of Holland. Dit naar aanleiding van berichten die zijn binnengekomen bij zowel de zender als producent ITV over machtsmisbruik en mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag. De zender stelt nu een onafhankelijk onderzoek in. RLT Boulevard meldt dat veertig vermeende slachtoffers van de talentenjacht zich achter de schermen hebben verenigd. In een whatsappgroep delen de ze hun negatieve ervaringen met The Voice of Holland. Het BNNVARA-programma BOOS kwam naar buiten met de aantijgingen die gaan over meerdere medewerkers. Bandleider Jeroen Rietbergen liet in een verklaring weten dat hij per direct stopt bij de talentenjacht. T-mobile staakt de sponsoring van het programma.

De advocaat van Victoria Giuffre heeft laten weten dat Prins Andrew een getuigenis in de seksuele aanrandingszaak zal afleggen in Londen. De advocaat is bereid naar het Verenigd Koninkrijk te reizen voor de getuigenis. Waarschijnlijk zal hij een verzoek indienen bij de rechtbank van New York dat Prins Andrew in persoon verschijnt tijdens het proces de komende herfst. Toen afgelopen donderdag bekend werd dat de pogingen om de zaak door de civiele rechtbank te laten seponeren werden afgewezen, werd de prins door koningin Elizabeth van zijn eretitel ontheven en moest hij ook afstand doen van zijn militaire titels.

En dan het weer. Vandaag schijnt vooral in het westen af en toe de zon. Elders is het overwegend bewolkt. In het noordoosten en oosten kan het licht gaan regenen. De maximumtemperaturen liggen tussen de zes en negen graden. De wind komt uit west/noordwestelijke richting en is matig aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig. In het noordelijk kustgebied waait een krachtige wind.