www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De Belgische minister van media, Benjamin Dalle, heeft 3,15 miljoen euro uitgetrokken om desinformatie te bestrijden. Volgens de minister is in de moderne maatschappij desinformatie zeer wijdverspreid. Hij meent dat informatie vaak met de verkeerde bedoelingen gebruikt wordt en soms zelfs als oorlogswapen ingezet wordt. Een ongeziene coalitie van mediabedrijven, wetenschappers en andere maatschappelijke actoren moet België beter gaan bewapenen tegen desinformatie. België wil de weerbaarheid van journalisten verhogen en burgers een houvast geven tegen desinformatie over thema’s waar ze onzeker over zijn.

Het Turkse parlement heeft een door president Tayyip Erdogan voorgestelde wet goedgekeurd die journalisten en gebruikers van sociale media tot drie jaar gevangenisstraf geeft voor het verspreiden van “desinformatie”.  Die straf kan met de helft worden verhoogd voor eigenaars van anonieme sociale media-accounts. Wetgevers van Erdogans regerende AKP-partij (AKP) en zijn nationalistische bondgenoten MHP, die samen een meerderheid hebben, stemden voor goedkeuring van het wetsvoorstel, ook al hebben parlementsleden van de oppositie, Europese landen en mensenrechtenactivisten opgeroepen het te schrappen.

De door George Soros gefinancierde Leadership Conference on Civil and Human Rights (LCCHR) stuurde eind vorige week een open brief (ondertekend door 11 andere liberale groepen) naar de grote social media platfora, waarin ze aandringen op censuur ten aanzien van de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. De LCCHR zegt zich zorgen te maken dat de beschikbare online desinformatie kiezers blijft verwarren, intimideren en lastigvallen. Het zou het stemrecht onderdrukken en de Amerikaanse democratie ontwrichten. De groepen richtten de brief aan Facebook-CEO  Mark Zuckerberg , Google-CEO  Sundar Pichai , Twitter-CEO  Parag Agrawal , YouTube-CEO  Susan Wojcicki , TikTok-CEO  Shou Zi Chew  , Snap-CEO  Evan Spiegel  en Instagram-CEO  Adam Mosseri . Soros gaf tussen 2016 en 2020 maar liefst $ 30.325.500 aan ten minste zeven van de 12 ondertekenaars.

De NAVO begint vandaag met nucleaire oefeningen onder de codenaam “Steadfast Noon”. Bij de oefening zullen 60 vliegtuigen, waaronder B-52 strategische kernbommenwerpers, deelnemen aan oefenvluchten boven België, de Noordzee en Groot-Brittannië om het gebruik van in Europa gestationeerde Amerikaanse kernbommen te oefenen. De oefening eindigt op 30 oktober.

The Gateway Pundit meldt dat de Internationale Organisatie voor Migratie van de Verenigde Naties de grensovergang tussen de VS en Mexico bestempeld heeft als de dodelijkste landmigratieroute ter wereld. De medewerkers van de US Customs and Border Protection hebben in de afgelopen twee decennia niet meer zoveel doden aan de grens gevonden. Het aantal doden heeft een recordhoogte bereikt. Volgens statistieken van de UCBP zijn alleen al in dit jaar 782 illegale vreemdelingen gestorven bij het overschrijden van de zuidgrens. Wetshandhavers hebben mobiele geïmproviseerde mortuaria opgezet om het toenemende aantal dode lichamen langs de zuidgrens op te vangen.

Economie

Slechts enkele dagen na de introductie van de Trump’s Truth Social app, is de app al 100.000 keer gedownload op Android telefoons. De app steeg naar nummer 1 in de Google Play store.

Gezondheid

In het jaarlijkse rapport De Stand van de zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit staat te lezen dat de zorg een kritisch punt heeft bereikt. Het aanbod wordt steeds schaarser, terwijl de zorgvraag stijgt. Toegang tot de zorg is daardoor niet meer voor iedereen vanzelfsprekend. Uit het rapport blijkt dat de wachtlijsten voor gespecialiseerde GGZ zorg onverantwoord lang zijn, dat er een tekort aan zorgprofessionals is en dat huisartsen meer taken toegeschoven krijgen dan ze aankunnen.

De Berlijnse gezondheidssenator Ulrike Gote van de Groenen gaat deze week een voorstel voorleggen aan de Duitse Senaat om chirurgische mondmaskers weer zo snel mogelijk verplicht te stellen in de Duitse detailhandel, universiteiten, bibliotheken, musea, buitenschoolse onderwijsinstellingen en bij overdekte toeristische attracties. Indien mogelijk wil ze de maskerplicht niet toepassen op kinderdagverblijven en op scholen.

Vandaag, maandag 17 oktober 2022, gaat Nederland in Verzet om 00.00 uur op zwart. Facebook, Instagram, Twitter en Telegram gaan op zwart en de initiatiefnemers gaan vijf dagen niet tanken, niet naar de supermarkt en doen geen banktransacties. Ze willen geen licht gebruiken, geen tv kijken en ook de verwarming niet gebruiken. Zaterdag 22 oktober 2022 om 00.00 uur zet de groep zijn socials weer open en gaat de activiteiten weer oppakken. Na 5 dagen wil de actiegroep uitzoeken hoeveel mensen hieraan mee hebben gedaan. Indien 1% van de bevolking meedoet, dan maakt dit niet veel indruk. Boven de 5% gaat het de economie raken, gaat het systeem raken. Indien het een succes blijkt te zijn stelt Nederland in Verzet voor maandag 24 oktober 2022 wederom 5 dagen “offline” te gaan.

Het weer

En dan het weer. Vandaag beloofd een zachte dag te worden voor de tijd van het jaar. In het zuidoosten van het land zijn temperaturen boven de twintig graden mogelijk. Vanaf morgen daalt de temperatuur naar maxima tussen 15 en 20 graden. Verder zien we een mix van wolken en zon.